Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2016 19:19 - Мистериите на счупения реактор в АЕЦ "Беларус"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3893 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не всеки ден се случва да се счупи корпус на ядрен реактор, както това стана преди малко повече от месец на строителната площадка на АЕЦ "Беларус", в едноименната държава. Това ме провокира да се поразровя из историята на това оборудване и открих повече от интересни неща. Сега ще ги споделя и с вас. За онагледяване на разказа ще ви предложа да разгледате внимателно трасето по което въпросния корпус на реактор от типа ВВЕР-1200 е бил доставен от завод в руския град Волгодонск до площадката на АЕЦ "Беларус", не далеч от град Островец. За по-добър преглед и прочит на маршрута кликнете с мишката върху долната карта на трасето.

image

Видно от графиката дължината на трасето е общо 4500 километра, от които 3500 километра по вода и 1000 километра по железопътни релси. Реакторът е бил доставен преди точно осем месеца, в средата на месец декември 2015-та г, след близо 2,5 месеца транспортиране по трасето.

МИСТЕРИЯ №1 - Има ли друг производител на същия вид реактори, който да е по-близо до площадката на АЕЦ "Беларус", така че да се минимизират рисковете и разходите при последващото транспортиране не оборудването? Отговорът е ДА, има такъв производител, който е много по-близо. И това е производителя на реакторите за АЕЦ "Белене" - "Ижорски заводи", не далеч от Санкт Петербург. Въпросните заводи се намират на 140 (сто и четирдесет) километра северо-западно от град Велики Новгород. На нашата карта това е градът където транспорта на реактора преминава от воден на железопътен. Ако беше избран "Ижорски заводи" транспортните разходи, времето и рисковете щяха да се намалят точно до 1/4 от това, което са правили преди осем месеца.

МИСТЕРИЯ №2 - Има ли по-опитен производител от този във Волгодонск, който да може да произведе същият тип реактор?
Отговорът е ДА, има такъв производител и той пак се нарича "Ижорски заводи". Работата е там, че току що счупеният реактор за блок №1 на АЕЦ "Беларус" е първият произведен реактор във Волгодонск въобще, за последните 30 години!!! За това се хвали самият завод-производител:

Атоммаш выпустил первый за 30 лет корпус реактора для АЭС

Волгодонский "Атоммаш" завершил изготовление и отгрузил заказчику корпус реактора для первого энергоблока Белорусской АЭС, сообщает пресс-служба ГК "Атомэнергомаш". "Это первый корпус реактора, изготовленный на производственной площадке завода "Атоммаш" после почти 30-летнего перерыва, и первый, выпущенный в структуре Госкорпорации "Росатом", - уточняется в сообщении.

"Волгодонския завод "Атоммаш" произведе и предаде на поръчителя корпус на реактор за първи блок на АЕЦ "Беларус", съобщи прес-службата на Държавната корпорация "Атоменергомаш". "Това е първият корпус на реактор, произведен на производствената площадка на завода "Атоммаш" след почти 30 годишно прекъсване и първият, произведен от както завода се вля в структурата на Росатом"", се уточнява в съобщението.


Ижорски заводи имат близо 300 (триста) години история. Не че през цялото време са произвеждали реактори, но все пак имат традиции за завиждане.


МИСТЕРИЯ №3
- Възможно ли е завода във Волгодонск да е пробутал нещо друго, различно от поръчаното от белорусите? Отговорът е ДА възможно е. Работата е там, че през есента на 2015-та г., в двора на същия завод беше инсталиран паметник на реактор ВВЕР-1000 (не е като белоруския ВВЕР-1200, а е като козлодуйските ВВЕР-1000), понежи имали произведени още при комунизма толкова много, че се чудели какво да ги правят. За това ви разказах своевременно в "
Първият в света паметник на ядрен реактор". Разликата между двата вида реактори не е толкова съществена, за да не се изиграе имитация, след което да се разиграе счупване, след което да се разиграе ...

МИСТЕРИЯ №4 - Възможно ли е набедения за счупен реактор сега да бъде пробутан на някой друг? Отговорът е ДА и това са българите, които още не са виждали уж вече произведените за тях два реактора, за спрения проект АЕЦ "Белене". Сега много лесно "счупения" реактор може да отпътува от Островец за "Ижорски заводи", а после (из)родните "експерти" да го припознаят за наш? Какъв проблем? Така остава в сила версията за която ви споменах на скоро, а именно "
Пробутват ни счупен ядрен реактор (допълнена)". Тази версия се слива тук и с по-предната версия, че най-вероятно ще ни пробутат продукт от преди 30 години ("Борисов точи ножица за най-скъпата лентичка на света"). Последната версия се потвърждава от два пъти заявените намерения на премиера Бойко Борисов, за последната една седмица, че ще инсталира реакторите за Белене в Музея на комунизма, на Вежди Рашидов.

Най-доброто предстои? Имайте търпение и ще разберете, кога и какво точно!

Георги Котев


Тагове:   АЕЦ,


Гласувай:
8



1. nadzambunata - Еми тооооо...
15.08.2016 08:15
Аз се чудя как от години било произведено нещо пъ не било платено, а то... Пак са му намерили цаката ей!
цитирай
2. jacomoo - Продължавай да следиш нещата и да ни ...
15.08.2016 10:29
Продължавай да следиш нещата и да ни информираш. Защото ако имат възможност ще го направят!Това е управлението на Мутрите!
цитирай
3. theodor - ВЪПРОС
06.03.2017 20:37
ДНИ ПРЕДИ ДА ПРИВЪРШИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО СИ, 42-ТО НАР. СЪБРАНИЕ ГЛАСУВА ЗА ОКОНЧАТЕЛНОТО СПИРАНЕ НА ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ. НЕ Е ЛИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ НАЗНАЧЕНА БЪЛГАРО - СЪВЕТСКА КОМИСИЯ, КОЯТО ДА УСТАНОВИ СТЕПЕНТА НА ЗАВЪРШЕНОСТ НА ДВАТА РЕАКТОРА?! ДАЛИ ТАКАВА ПРОВЕРКА Е НАПРАВЕНА ОТ АРБИТРАЖНИЯ СЪД И КОГА? МАЙ "ТУПКАХА" ТОПКАТА ДВЕ ГОДИНИ, ЗА ДА МОГАТ "БРАТУШКИТЕ" ДА ЗАВЪРШАТ ПОНЕ ЕДИНИЯ РЕАКТОР! А АКО НИ ПРАТЯТ "СЧУПЕНИЯТ", ЗНАЧИ ИЗОБЩО НЕ СА ПРАВИЛИ РЕАКТОРИ ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"?!!!
цитирай
4. gikotev - Re: ВЪПРОС
06.03.2017 21:09
МНОГО НЕЩА Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДАТ СВЪРШЕНИ ПРЕДИ ДА БЪДЕМ ОСЪДЕНИ И ДА ПЛАТИМ НАД € 600 МИЛИОНА. АРБИТРАЖНИЯ СЪД НЕ Е ПРАВИЛ ПРОВЕРКА НА МЯСТО, А СЕ Е ДОВЕРИЛ НА ДОКУМЕНТИТЕ, ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ АТОМСРОЙЕКСПОРТ. ОТ БЪЛГАРСКА СТРАНА ПРОВЕРКИТЕ СА ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ. "БРАТУШКИТЕ" СА ОТЛЕЛИ ЖЕЛЯЗОТО, КОЕТО СКОРО ЩЕ НИ ДОКАРАТ ОЩЕ В КРАЯ НА 80-ТЕ ГОДИНИ НА 20-ТИ ВЕК. СЕГА НИ ГО ПРОБУТВАТ ЗА НОВО. ЗА ЦЕЛТА (ИЗ)РОДНАТА ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ НЕК СКЛЮЧИ ДОГОВОР С РОСАТОМ ЗА ДА ПАЗИ ЖЕЛЯЗОТО, ТАКА ЧЕ НИКОЙ ДА НЕ ВИДИ И СЕ РАЗКРЕЩИ, ЧЕ ТО Е МЕНТЕ.
ПОЗДРАВИ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9875014
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930