Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2016 11:19 - Ядрената мъгла над Великобритания се разсейва
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1500 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вече десет години се влачи сапунената опера "Британия строи нова АЕЦ".  По-конкретно става дума за АЕЦ "Хинки Пойнт Си", с два блока от по 1600 МВт, по проект и съфинансиране на Електрисите дьо Франс (ЕДФ) и 1/3-та китайско участие. Но строителните работи все не могат да стартират и все повече няма изгледи някога това да се случи.
Ще ви приведа само два съвсем пресни аргумента в полза на извода, че на острова няма да има нова АЕЦ, от началото на тази седмица.

Агенция Блумбърг (Bloomberg):


Nuclear-Free Zone: Britain Weighs Energy Options Without Hinkley


"Зона свободна от ядрена енергия: Великобритания претегля енергийните си опции без АЕЦ "Хинки Пойнс Си""

Но вместо да ви занимавам с каквито и да било текстове и анализи на агенцията ще ви покажа само поместената в статията графика, която говори повече от всякакви думи:

image

Заглавието на графиката гласи "Ядрената енергия е най скъпият нов източник за Великобритания". Това сочи и най-горната хоризонтална "греда", която показва цена на електроенергията от нова АЕЦ в размер от около близо 190 $/МВт.ч (1 Мега-Ват-час = 1000 кило-Ват-часа). Следващите, по-евтини нови източници на електроенергия на графиката са биомаса, вятърни централи инсталирани във водна среда, въглища, т.е. ТЕЦ-ове, природен газ и ВяЕЦ изградени на сушата. Не са посочени слънчевите централи, но без всякакво съмнение и те са по-евтини от ядрените, независимо от мъглявия климат на островите.
При тези изходни условия да строиш АЕЦ е все едно да си купиш фабрика в България на 8-ми септември 1944-та г? На следващият ден комунистите правят преврат и ти конфискуват фабриката.

В началото на тази седмица, след дълги месеци мотаене и лазене по нервите, френския държавен концерн ЕДФ най-сетне потвърди участието си в проекта и прехвърли топката в полето на правителството на Великобритания, с новия премиер Тереза Мей. Ето какво отговори то:

Ройтерс (Reuters):


TIMELINE-Britain"s Hinkley Point C nuclear project

"Хронология на проекта АЕЦ "Хинки Пойнт Си""

В статията е проследена 10 годишната сага, но ето как завършва:

Britain"s new Secretary of State for Business, Energy and Industrial Strategy, Greg Clark, said the government would not sign the contract over the next few days as expected, but delayed the decision until the autumn to consider the project.

Британският нов държавен секретар (т.е. министър) за бизнес, енергетика и промишлена стратегия, Грег Кларк, заяви, че правителството няма да подпише договора през следващите няколко дни, както се очаква, но ще забави решението до есента, за да разгледа проекта.

До есента остават по-малко от 50 дни. Ще видим?

Георги Котев


Тагове:   АЕЦ,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9871913
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930