Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2016 18:19 - Шансовете да продадем реактора за АЕЦ "Белене"?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1843 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.07.2016 18:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Но преди да ви покажа обоснованите предположения за въпросните шансове държа да ви напомня, че реакторът, който често наричат реакторите или оборудване за нещо си, най-вероятно е силно виртуален. В най-добрият случай той е подменен от свой дядо, произведен още по времето на последните години от съществуването на Съветския съюз. Който е пропуснал да се запознае с аргументите в полза на тази версия може да го направи от "Борисов точи ножица за най-скъпата лентичка на света".

От "
Виц на седмицата" става ясно, че първата екскурзия до Техеран, Иран, се оказа ялова. Министрите си усвоиха командировъчните и си накупиха екзотични подаръци, а като се върнаха хукнаха по "медиите", за да ни разказват, как се "грижат" за нас.

А сега, за шансовете някоя от следващите екскурзии да забременее. Първо ще ви предложа да разгледате едно много интересна, полезна и познавателна интерактивна инфо-графика, подготвена и публикувана на уеб-страницата на руската информационна агенция РИАНОВОСТИ, през април 2016-та г., по повод 30 години от трагедията в АЕЦ "Чернобил". Цялата инфо-графика, озаглавена МИРНИЯТ АТОМ, можете да разгледате от ТУК.
Аз ще ви покажа само заключителната графика, която загатва за шансовете ни да продадем нещо на някого (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху графиката):

image

С трите знака за радиоактивност са маркирани годините на най-големите "мирни" ядрени аварии, случили се до сега в света, в САЩ, СССР и Япония, съответно. Графиката показва бройката на действащите в света ядрени реактори, за "мирни" цели, по години. До 2016-та година, с по-тъмните зелени стълбчета (барчета) са обозначени истинските бройки от 1954-та г. до днес. С по-светлите стълбчета, след 2016-та г. е показана прогнозата до към 2050-та - 2060-та години.И това не е просто пожелания, а повече от реалистичен сценарий. Съгласно него, ако успеем да пробутаме на някого стария реактор, после той трябва да изгради цял енергиен блок, където да го инсталира. Това ще му отнеме поне 10 години и за експлоатация ще му остане 25 - 30 години. За това време инвестицията няма още да се е изплатила. 

Но, за да не почнете да си спомняте вредни български "мъдрости" от рода "Една птичка пролет не прави" ще ви покажа още един индикатор, за упадъка на "мирната" ядрена мафия. И нека това бъде публикуваният преди дни Отчет за статута на световната ядрена индустрия, за 2016-та г. Всичките 241 страници (в PDF формат) можете да видите и четете от ТУК.
А аз ви подготвих само една от многото интересни графики в него (на страница 28/241), на която са показани бройките реактори (по-правилно е да се каже енергийни блокове) в процес на изграждане, по години.

image

С тънката, най-долу на графиката, крива е показана бройката на започналите/стартиралите да се изграждат блокове, по години. Видно от нея, за първата половина на 2016-та г. в света не е започнал да се изгражда нито един ядрен енегиен блок. Такъв прецедент има само през 1995-та г. Очевадно в близките години тези прецеденти ще станат традиция.

Сега сами се опитайте да си представите и оцените шансовете на нашите екскурзианти да продадат нещо на някого. И те самите са съвсем наясно с тези шансове. Поради същите причини сега, с любезното съдействие на "медиите" ни притоплят манджата АЕЦ "Белене". Тя също няма да се случи никога, но до тогава ... всички ние ще олекнем с още няколко милиарда.

Георги Котев



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9836586
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031