Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2016 11:20 - Истината за скандала Кадиев
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1815 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 08.07.2016 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Една презентация, подготвена и представена от двама експерти на АЕЦ "Козлодуй", преди пет години, сега налична на уеб-страницата на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), Виена, ще ни помогне да надникнем в кошмарните сънища на "политикът" Георги Кадиев и кукловодите му, сред които е и Р. Овч.

Самата презентация е съвсем малка (21 страници PDF формат), на български език е, всеки може да я види от ТУК, но не може да се каже, че е добре разбираема за хора извън вратите на АЕЦ-а, а и далеч не за всички от вътре. Поради тази причина аз съм ви направил кратка презентация на презентацията, на моите бивши колеги. И тя изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната снимка):

image

От 21 страници на истинската презентация аз избрах и събрах в едно само четири страници, защото те са ни достатъчни, за да изровим кучето. Горе в ляво е титулната страница, със съответното заглавие, което, сигурен съм, всеки от вас разбира - ще се повишава топлинната мощност на всеки от двата реактора, на блокове 5 и 6, в АЕЦ-а. Единственото уточнение, което следва да направя е, че проектната, номинална, топлинна мощност на реакторите е 3000 МВт (MW), което означава, че сега ще се повишава с 4%.
Следващата страница ни показва етапите през които ще протече мероприятието по повишаване мощността на реакторите, респективно - на блоковете. Нас ни интересува ЕТАП ІІІ, който предвижда някакви модификации на част от оборудването. Не обръщайте внимание на съращенията, те в случая нямат значение.
Отиваме на страницата, която започва по-детайлно да описва ЕТАП ІІІ. Тук ще заостря вашето внимание върху факта, че само описанието на този ЕТАП от цялата презентация е представен по изключително идиотски начин. Буквите и фона на който са изписани се сливат и трудно се четат. Вижте как това се различава с горните две страници от презентацията, където контраста подпомага четенето. Какво послание са заложили Топалов и Чуков (авторите) тук?
Отиваме на последната наша и №13 !!! от оригиналната презентация. И там четем " ... въвеждане в експлоатация на софтуер и хардуер по апаратури ... и АКНП, модификации и настройки на системите."

Тук ключово е съкращението АКНП, което означава Апаратура за Контрол на Неутронния Поток, което е равносилно на контрол на верижната реакция на деление на тежките ядра в реакторите. До тук всичко ли е ясно?

През януари 2015-та година директора на АЕЦ-а Димитър Ангелов е стартирал процедура за обществена поръчка, за модернизиране на същата тази апаратура, за което по-детайлно ви разказах вчера в "
Имал ли е директора на АЕЦ "Козлодуй" офшорка?".
През януари 2016-та г. същият директор прекратява същата процедура, поради негодност на явилите се фирми да я изпълнят. Именно прекратяването на тази обществена поръчка и е в дъното на скандала, който тези дни Кадиев раздухва със завидна енергия. Причината - спирането на поръчката ще забави процеса на повишаване на мощността на реакторите и блоковете, а жена му вече беше планирала парите от сделките с повече електроенергия.

Работата е още по-дебела, защото до сега са похарчени стотици милиони лева, за бъдещото повишаване мощността на реакторите/блоковете, като инсталиране на нов статор на турбогетератора на 6-ти блок, а също така още миналата година е закупено и отлежава на склад новото, по-мощното ядрено гориво. То трябваше да започне да се зарежда в реактора на 6-ти блок тази есен, но сега, без контролна апаратура ... нали се сещате?

Нещо трудно за разбиране?

За завършек. Вече три дни подред Кадиев обикаля ТВ студия да убеждава населението, че той се борил за освобождението му от корумпираните. Уволненият директор Ангелов само го пускат по телефоните, но това не му пречи да успява да заяви, че подготовката по стартирането на същата тази обществена поръчка е започнала още при предходното ръководство, по времето на кабинета Орешарски, с директор Иван Генов - най-близък приятел на Р. Овч. още от студентските им години. Не е тайна и, че Кадиев е лично протаже на същият Р. Овч.. Вие сами си доподредете пъзела.

А аз ще проследя развитието на спектакъла с огромен интерес.

Георги Котев

image




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9878288
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930