Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2016 18:19 - РОСАТОМ: Математиката и физиката не са това което бяха
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2156 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Още преди няколко дни, когато ви разказах "РОСАТОМ: Както се шегуваме, така и ще ви ..." обещах да продължа да ви показвам странният хумор на тази гигантска държавна корпорация. И ето че този момент настъпи. Както ви споменах и в предния разказ непосредствено след последните водещи новини от главната уеб-страница на корпорацията следва един рекламен банер, който изглежда ето така (от ТУК):

image

На него пише, че в момента корпорацията изгражда 34 (ядрено-енергийни) блока в страни извън Русия и още 8 на собствена територия. Погледнете внимателно земното кълбо, на чийто фон и изписано твърдението за успехите на Росатом. Виждате ли къде е Черно море? А Каспийско? А Арабския полуостров и Персийския залив? Индия? Япония? И т.н. Как се получава така?
Можете и сами да го постигнете. Когато срещнете този рекламен банер, малко под "шапката" на уеб-страницата на Росатом (ТУК) преместете курсора на мишката върху него. Не кликайте с мишката върху него, а само поставете курсора в рамките на банера и наблюдавайте, какво се случва. Земята изведнъж започва да се върти. Звездното пространство около нея също започва да се върти. Земята и звездите се въртят с различна скорост. Можете да сравните характера на движението на небесните тела при Росатом и при Google Earth (популярното приложение Гугъл Земя или Гугъл Карти). Ако сте достатъчно търпеливи да продължите да гледате анимацията на Росатом ще забележите, че в един момент звезното пространство спира да се движи, а въртенето продължава единствено Земята. Така постепенно стигаме до картинката, която видяхте по-горе. По-наблюдателните от вас сигурно ще забележат, че оста на въртене на планетата Земя е изместена. Северният полюс вече ще се намира в района на столицата на Киргизстан, Бишкек, според плановете на Росатом. Тогава се замислих, как ще го постигнат това? И отговорът ми се видя доста лесен. Като доизградят, пуснат в експлоатация и после синхронизирано ги ... (видяхте ли Фукушима на картата?) ... оста на Земята естествено ще се измести.
Тогава реших да науча подробности от плановете на Росатом и кликнах с мишката върху надписа ПОДРОБНЕЕ (ПО-ПОДРОБНО), в долния край на рекламния банер. Исках да видя дали наистина строящите се извън Русия блокове са 34 и къде точно ще бъдат разположение. Тогава ми се появи следната карта:

image

На нея в синьо са показани страните, в които Росатом развива някаква дейност. Като кликнете с мишката върху някоя синя страна се появява списък с дейностите на корпорацията там. Аз си избрах Нигерия. Защо пък не? И там пише, че в тази държава се изгражда АЕЦ (АЭС). По същият начин стоят нещата и с Турция, Египет, Виетнам, Унгария и т.н. Изграждат АЕЦ, но никъде не се споменава бройката на блоковете. Още по-интересен е въпросът, наистина ли в споменатите държави се изгражда АЕЦ? И елементарният отговор е - ъ-ъ! В нито една от тях! Нито АЕЦ, нито блок! Ама имали планове? А! Имането на планове е едно, а да твърдиш, че вече строиш нещо са две различни неща! Със сигурност Росатом строи в Беларус и Финландия и не е много ясно, какво точно прави и до къде го докарва в Китай, Индия и Иран. Всичко останало е кьорфишек. Така споменатите 34 блока изведнъж рязко се стопиха, до има няма 10-на бройки.
Успокоих се. Плановете за изместването за земната ос се отлагат за непредвидимо бъдеще. Тогава реших да проверя, дали докато съм разглеждал успехите на корпорацията по света тя не е произвела и публикувала нова новина? И тогава, какво видях?

image

Блоковете вече не са 34, а са скочили на 36. Виждате ли пак земното кълбо? Вече не смея да го въртя, за да не открия нова ос.

Опасявам се, че утре блоковете може да станат 40 и даже 400?

Георги Котев


Тагове:   Банер,   реклама,   Росатом,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9886623
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930