Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2016 19:19 - Загадки около осъждането на НЕК за АЕЦ "Белене"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3773 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 17.06.2016 13:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия проглуши ушите на населението, че пак е постигнала успех в разграбването му с още над един милиард лева, по арбитражно дело между руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) и българската Национална електрическа компания (НЕК), за спрения проект АЕЦ "Белене". По този повод реших да си направя труда да се поразровя за руските реакции по същата тема. Резултатите са повече от изненадващи!
Информационна агенция №1 на Русия ИТАР-ТАСС публикува повече от кратко и лаконично съобщение, което гласи:

САНКТ-ПЕТЕРБУРГ, 16 июня. /ТАСС/. Арбитражный суд при международной торговой палате в Женеве принял решение в пользу "Атомстройэкспорта" в споре с Национальной энергетической компанией (НЭК) Болгарии о прекращении проекта АЭС "Белене". Об этом сообщили в Росатоме.
Суд постановил компенсировать "Атомстройэкспорту" ущерб в объеме €620 млн.

Обърнете внимание, че новината е публикувана в 11:38 часа московско време, което на практика е като софийското, защото Русия не си сменя часовника през лятото.

ИТАР-ТАСС се позовава на Росатом , НО там, на уеб-страницата и
(ТУК) такава новина не е публикувана! Тогава написах в търсачката на Росатом "Белене" и получих следния резултат (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

image

Последната новина свързана с Белене е публикувана през далечния 2-ри декември 2010-та г. и гласи "Русия и България подписаха документи по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене"", най-левият квадрат от списъка с резултатите. НО когато кликна с мишката върху този линк излиза съобщението в червената рамка, което гласи "Тази страница не съществува". А сега де!? Независимо, че "новината" е изтрита тук е важно да обърнем внимание, че става въпрос за "подписване на документи", което въобще не означава ДОГОВОР. Още повече се споменават държавите, а не компаниите АСЕ и НЕК. Другите резултати от търсачката на Росатом не се отнасят до Белене.

Тогава реших да се обърна към уеб-сайта на дъщерната на Росатом АСЕ (ТУК). Струва си да посетите този сайт, за да се убедите, че Атомстройекспорт не е това, за което си го мислим. Компанията е преобразувана в нещо съвсем различно. Преобразуването е станало в същия месец, в който Бойко Борисов обяви (по време на първия си мандат, през март 2012-та г.), че МС е приел решение да прекрати изпълнението на проекта АЕЦ "Белене". Това е меко казано странно? Но независимо в какво и защо се е преобразувала АСЕ и на нейната уеб-страница НЯМА новина за присъдата над НЕК.

В същото време (из)родните "медии", основни партньори на политико-енерГЕПИйната мафия превърнаха "новината" в №1 и я гарнираха с маса екстри, като видео, добавки и какво ли още не. Пример - вестник "Дневник":


Русия осъди България заради спрения проект за АЕЦ "Белене" (допълнена, видео)

"Аз лично съм много доволен от обективността на арбитража", заключава Борисов.
Към тази оценка се присъедини и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
"Решението на арбитража за АЕЦ "Белене" може да бъде определено като обективно, логично е да си платиш това, което си поръчал", обяви Петкова, цитирана от БТА. Оборудването е поръчано от България през 2008 г.


Тук е важно да отбележим и часа на: "
Последна промяна в 13:26 на 16 юни 2016"

Последната промяна в "Дневник" е приблизително два часа след краткото съобщение на ИТАР-ТАСС. Най вероятно най-първата публикация на "Дневник" е само минути след или преди публикацията на руската агенция, което издава завидно съвпадение и съгласуваност. Този факт е още по-странен, като се има предвид, че (из)родните "политици", като министър срамно име, твърдят, че присъдата е получена още вчера вечерта по електронна поща.
Все ми се струва, че руската страна би следвало да се радва много повече от българската, но на практика се получава точно обратното. Ти да видиш!

Има ли присъда или няма? Рано е да се каже! До сега оригинален документ с присъда на нас не ни е показан.Продължаваме да следим.

Георги Котев


Тагове:   АЕЦ,   НЕК,   ИТАР-ТАСС,   присъда,   Росатом,   асе,


Гласувай:
7



1. gikotev - Re: 17
17.06.2016 07:40
Идеята на статията е, защо печелившите руснаци не бият барабана, а не защо световната ядрена мафия вдига шум.
цитирай
2. haralanov - Мдаа...
17.06.2016 17:12
Който е поръчал оборудването за "Белене" сега да плаща. Не е редно всички данъкоплатци да плащаме за грешките на БСП. Как може да поръчаш реактори без осигурено финансиране?! Как може да искаш нова централа, за която нямаш пазар?! Как може да поръчаш оборудване без подписан окончателен договор?! Грешките на БСП са винаги ужасно скъпи!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832522
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031