Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2016 10:19 - Пожар-загадка в АЕЦ "Козлодуй"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3231 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 07.06.2016 10:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера (6-ти юни) на уеб-страницата на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД се появява следното БЕЗ ПРЕЦЕДЕНТно ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ
В 12:38 часа на 6 юни 2016 г. е възникнало запалване в помещение за офис техника и канцеларски материали в административна сграда на АЕЦ “Козлодуй”, която е разположена извън зоната с производствените съоръжения. В съответствие с плана за евакуация при пожар персоналът е изведен от сградата. Седем минути след получаването на сигнала, в 12:45 часа, служители от звеното за противопожарна защита към АЕЦ “Козлодуй” са загасили запалването с два ръчни пожарогасителя. Материалните щети са незначителни (канцеларски материали), няма пострадали хора. Назначена е комисия за изясняване на причините за запалването.
Какво от съобщенитео, обаче, ме кара да бъда повече от подозрителен, относно неговата достоверност и коректност?

В него се говори за "
административна сграда", но не се уточнява коя. Вместо тях, за вас, ще го направя аз. Прилагам снимка от птичи поглед, на която с червени стрелки съм посочил разположението на две основни административни сгради. Долу в дясно е главната администрация, а лявата горе - обслужва сега действащите блокове 5 и 6. С цифри съм обозначил и разположението на енергийните блокове на територията на площадката. (За по-добър преглед кликнете с мишката върху снимката.)

image

В светло-зеленият овал съм заградил комплекса, в който се помещават поличейското РПУ (АЕЦ-а е единственото предприятие в страната, което разполага със свое си РПУ) и противопожарната служба. След като са посочени прецизно времевите характеристики на произшествието, с точност до минута, е странно че не е уточнено, за коя точно сграда става въпрос? В комплекса има и други сгради, които наподобяват администрации, но всъщност са лабораторни комплекси, където е много по-вероятно да се намира въпросната "
офис техника и канцеларски материали", което още повече засилва подозренията за истинското меспоположение на инцидента. Но понеже в съобщението на АЕЦ-а се твърди, че тя е "разположена извън зоната с производствените съоръжения" ви показвам съмо въпросните две. От пожарната служба до главната администрация (в дясно) разстоянието по права линия е точно 1240 метра, гарантирано от Google Earth.
Мерките за противопожарна защита на територията на АЕЦ-а са драконовски от много години. Даже вече повече от десет години пушачите сред персонала се тровят в специални кутийки, наричани от самите тях душегубки. За последен път, за пожар на територията на АЕЦ-а аз си спомнам да съм чул през далечната 1991-ва година и то беше в производствено помещение - пералня за мръсно облекло. Следващата 1992-ра година изгоря и трансформатор, който изведе от строя блокове 5 и 6 за много дълъг период.
Не на последно място, подозренията ми са свързани и с факта, че обикновено в т.нар. "канцеларски материали" има много ценна информация. Ама наистина много ценна и силно изобличаваща. Начина по който се съобщава за вчерашния инцидент ме кара да правя повече от обосновани предположения именно в тази посока. Само дето ядрената мафия или отделни нейни членове силно се заблуждават, че могат за изгорят следите на собствените си престъпления. Ъ-ъ! Това е невъзможно. Най-много да си причинят допълнителни страдания.

Георги Котев


Тагове:   пожар,


Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9839790
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031