Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2016 12:29 - Ако България беше Германия ...
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1218 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.05.2016 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
... щеше да има много повече прозрачност около търговията с електроенергия, със съседните страни, като на долната графика, вдъхновена от примера на германския уеб-сайт за енергийни графики (вижте ТУК), който вече няколко пъти ви показвам, по различни поводи. Ето как би изглеждала една от многото германски графики в български вариант (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху графиката):

image

Всъщност в своята графика аз съм събрал ДВЕ в ЕДНО, показвайки както месечните разбивки по страни, така и общият внос и износ от началото на 2016-та г. до 24-ти май, включително.
Германските графики предлагат МНОГО ПОВЕЧЕ възможности за вариации на формата и обема на интересуващата ви информация. Там има още разбивки по дни и седмици, за всяка една отделно взета страна (съседка на Германия), а също и на начина за представяне на данните. У нас НЯМА НИЩО! Нещо повече! Електроенергийният системен оператор (ЕСО) продължава упорито да изкривява ежеседмичните си справки за енергийния баланс на страната (вижте ТУК), отказвайки да включи в нея задължителната графа ВНОС, защото той бил "незначителен". Подробно за отказа им ви разказах наскоро в "
(Из)роден енерГЕПИен (дис)баланс". А какво да очакваме от тях за толкова подробни разбивки, графики и конкретни числа, както правят "бедните" германци.

На последък често бивам критикуван, че Германия не била подходящият обект за сравнение с България. Отговарям на тези критики по следният начин - СРАВНЕНИЕТО е основен метод за постигане на ПОЗНАНИЕ. Да се откажа от който и да е метод за постигане на повече познание е все едно да се откажа от услугите на един от естествените си биологични сензори, като очи, уши, нос, език, кожа и т.н. Ако на някой му е прекалено горещо да се "грее" на германска печка нека го прави на ескимоска, но само да не ме занимава с личните си ограничения.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ! Данните, които аз показвам горе, за общия износ се разминават със същия показател, в ежеседмичните справки на ЕСО, с около 5,5%. ЕСО посочва по-голям износ, отколкото ви показвам аз. Проблемът е там, че аз строя своите графики на базата пак на данни на ЕСО (за всеки ден и час, от ТУК), които после старателно и дълго обработвам. Или аз съм допуснал някъде малки неточности или ЕСО ... нали се сещате. Сега е трудно да се каже. За това пък със сигурност може да се каже, че данните ни за вноса се различават на всички 100%. Причината - те не считат този показател за нужен да се осветлява.

Георги Котев


Тагове:   България,   внос,   износ,   2016,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9866101
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930