Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2016 18:19 - Истинската цена на тока в ЕС, по страни
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5713 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Понеже много се спекулира с факта, че в България цената на тока е най-ниска от всички страни в ЕС, реших да построя графика с относителният дял от средната заплата, който отива за закупуването на едно и също количество електроенергия. И тя изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит, а също и ако искате да си я запазите за колекцията, кликнете с мишката върху нея):

image

Така последната, зелената характеристика, показва делът от средната месечна заплата, която отива за закупуването на 200 кило-Ват-часа (кВт.ч) и представлява истинската оценка за цената на електроенергията за всяка една от страните. По този критерий България е на трето място, от зад на пред. Изпреварваме единствено Литва и Румъния.
Не е ли всяка една стока толкова по-евтина, колкото повече количество от нея можеш да си позволиш да си купиш?
Такава е голата истина! Всичко останало е словоблудство на (из)родни енерГЕПИйни "експерти", които денонощно ни облъчват от "медиите", че токът трябвало непременно и неизбегжно да поскъпва.

ЕнерГЕПИйната мафия е основен спонсор на политическата мафия и техните кукловоди, не само в България, не само в Европа, но и във всяка една държава по света. В този смисъл те са като скачени съдове - свързани системи. Поради тази причина и аз редовно ги обозначавам като политико-енерГЕПИйна мафия, което си е абсолютно коректно. Как тогава да разберем, как в дадена държава политико-енерГЕПИйната мафия тероризира робите? Абсолютните единици са несъпоставими между отделните държави. Ето защо на помощ идват относителните единици. Който разбрал - разбрал.

Този анализ беше вдъхновен и реализиран след хитовия успех на "
Най-богатите роби в Европа".

УТОЧНЕНИЯ! 1-во, посочените месечни доходи са след облагане с данъци и такси, т.е. - чисти. 2-ро, посочените количества електроенергия 20 и 200 кВт.ч, използвани в графиката не са избрани така за да ви затрудняват, а точно обратното - за да направят характеристиките (числата и съответните им стълбчета/барове) съпоставими в рамките на една графика. Ако поставя цената за 1 кВт.ч и цената за 100 или 200 кВт.ч то втората характеристика/число/бар от графиката ще подтиска първата и вие няма да усетите реалните съотношения между отделните държави. Ако не вярвате се опитайте сами да го направите.

Георги Котев



Гласувай:
7



1. apostapostoloff - Табличката ви е пълна идиотщина.
11.05.2016 05:51
Реалните работни заплати в ЕС са между 300 и 600 евро.

Аз печеля над 2000 лева месечно и плащам за ток само 20 лева и това е много, много евтино.

Докато тъпите ми роднини работят в ЕС, плащат 75 % данъци, плащат 1000 евро наеми и остават с жълти стотинки. Остават им около 400 евро- такива са заплатите в ЕС.

С тези смешни заплати те едвам заплащат прескъпия ток в ЕС. Пишете откровени глупости и ставате и смешен, и жалък.

Толкова ли не можахте да разберете, че заплатите в ЕС са много ниски, данъците са убийствено високи, а наемите са още по- високи.

Да, наемите, защото измекярите в ЕС НЕ СА БОГАТИ КАТО НАС и нямат никаква реална собственост.
цитирай
2. gikotev - Re: Табличката ви е пълна идиотщина.
11.05.2016 08:09
Другарю АпостолOFF, злобата в душичката ви толкова ви задавя и премрежва очите ви, че не виждате и не правите разлика между ГРАФИКА и ТАБЛИЦА. Толкова са вЕрни и останалите ви заклинания. Чудно ми е, кой е този КРЕТЕН, дето ви плаща 2000 лева, като от космоса си личат вашите "професионални качества".
Бяхте помолен да престанете да пишете на страничката ми и даже да не я посещавате, като толкова не ви харесва. Но вие определено сте тъпо парче, като старшина-милиционер? Тъп но упорит?
Пуснах горният ви коментар, заради искрящият му кретенизъм, но не разчитайте това да се случва и занапред.
Заради такива като теб България се обезлюдява.
цитирай
3. krumbelosvet - Г-н Котев,
11.05.2016 11:17
Идеята на таблицата Ви не е оригинална. С подобен трик евро-критиците ни убеждаваха колко неефективно харчим енергия и, следователно, да си закриваме производствата. Само че деляха БРУТНИЯ разход на енергия на брутния продукт, т.е. - разходите на полумъртвото производство заедно с неизбежните битови разходи. В резултат се получаваше около 8 пъти повече разход, вместо реалните около 2 пъти. Заплатите у нас са ниски по не една причина. Например тъкачките у нас получаваха преди 13-тина години 20 пъти по-малко от шведските, при най-много 2 пъти по-ниска производителност. А международната цена на нефтопродуктите е почти еднаква там и тук. Не вярвам да не си давате сметка за това. Защо тогава тия усилия и криви графики? Ако се борите срещу продавачите на скъп ток, така кажете, не обвинявайте народа си. Никой народ не се е вдигнал за каквото и да е без водачи. А водачите у нас знаят, чу нашата риба се вмирисва от вносни глави, а вносителят е непобедим, засега.
цитирай
4. gikotev - Re: Г-н Котев,
11.05.2016 11:39
Г-н Крум! Като не ви харесва оригиналността на таблицата си направете своя? Аз не виждам никъде таблица в статията си, а виждам ГРА-ФИ-КА. Освен това статията е насочена единствено и само срещу политико-енерГЕПИйната мафия, а не срещу народа, от който сам част и самият аз. Или според вас енерГЕПИйната мафия е народа, а ние сме нейните господари?
Имам убедителна молба, г-н Крум. Мислете преди да пишете? В противен случай рискувате повече да не видите свой коментар тук. Всичко е много просто.
В коментара ви има проблясъци на истини, но така поднесен не става и за миш-маш.
Нищо лично.
Поздрави и хубав ден!
цитирай
5. pinkpanter - Котев, Котев ....
11.05.2016 13:03
Що така с лошо бре? Защо си подритваш столчето сам? Вместо да коткаш и без това редките посетители на жалката ти страничка, ти ги ругаеш и отпъждаш. Да си чувал случайно, че истината се ражда в спора? Напълно нормално е да има мнения, различни от твоето. Не е зле да приемаш чуждото мнение без излишни емоции. При това повечето хора, които ти пишат са общо взето добронамерени, макар и на различно мнение. Ако продължаваш все така да отпъждаш хората, които са си направили труда да прочетат брътвежите ти, съвсем скоро ще останеш сам ..... само с мен :) Щото накрая аз ще остана единствения ти читател - пристрастен съм :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9842549
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031