Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2016 09:29 - Мумия тества робското търпение
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1570 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Точно 24 часа след като ви разказах как "Енергийната борса кърти плочките на пода" председателят на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов (70 г.) направи блудкави заявления пред "журналисти", които безкритично и "чистосърдечно" повЕрваха и разпространиха за сведение на робите.

image

Като, например, това, на "медийната" групировка на Прокопиев ("
"Капи(то)тал"-но неграмотни, но безгранично алчни"):
Таксата "задължение към обществото" може да намалее още от април Цената на природния газ влияе върху цената на електроенергията, произведена по високоефективен начин. На свой ред добавката служи, за да покрие разходите на НЕК за преференциалната цена на този ток.  

Таксата може да бъде намалена от 1 април, може от 1 юли, а може и два пъти, но тогава ще бъде с много по-малък процент, коментира Иванов. Той припомни, че по закон промяната в цената на тока става веднъж годишно - на 1 юли, макар че са възможни и изключения, което обаче не се оценява като добра практика в Брюксел. Затова според председателя по-добрият вариант е намалението да стане в средата на годината, до когато динамиката на цените ще е по-ясно проследима. 

При определянето на цената на тока за бита ще бъдат взети предвид и цените на енергийната борса за първите шест месеца от работата й, съобщи Иванов.


Нито дума за тоталният срив в износа на ток, с близо 48% спрямо същият период на миналата (рекордната в историята на страната по износ на ток 2015-та) година. В интерес на истината някои медии (като например Инвестор.БГ) споменаха, че Иванов е смотолевил за свит износ към Гърция, заради кризата там, но това е малка част от цялата катастрофа в износа. Нито дума за безпрецедентния ръст на внос от Румъния. Нито дума за паралелните, спрямо енергийната борса, пазари на електроенергия от 100% държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". Нито дума за промяна в законодателството, в посока да се направи регулацията по-гъвкава - цените да се преразглеждат всеки месец, а не веднъж годишно. Нито ... нито ... нито ...

Мумията тества робското търпение на раята.

Горната графика обхваща средно-дневните цени на тока продаден на Българска независима енергийна борса (БНЕБ), от денят на старта на нейната дейност до днес. Сега тя е актуализирана със усреднената за целият период цена - червената права линия. За сравнение Национална електрическа компания (НЕК) продава на ЕРП-тата на твърда цена от 116,60 лева/МВт.ч., по решение на същата КЕВР, председателствана от мумията.

А актуалните цени на офертите, на които АЕЦ "Козлодуй" провежда паралелните си търгове можете да наблюдавате от ТУК. Сравнявайте и си правете изводи.

Георги Котев


Тагове:   мумия,   борса,   цена на тока,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840553
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031