Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2016 11:19 - Monsieur l'ambassadeur, c'est pas l'Afrique
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1308 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От френски "Господин посланик, тук не е Африка". Обръщението е към посланика на Франция у нас Негово Превъзходителство г-н Ксавие дьо Кабан. Поводът - съвсем пресна публикация на Уикилийкс (WikiLeaks), от края на миналата седмица, разкриваща престъпни корупционни практики, за милиарди долари, на западни и китайски компании във връзка с добива на Уран и други минерали в някои страни на африканския континент. Централно и най-важно място в публикацията е отредено на френският държавен ядрен концерн АРЕВА, същият, който с другият държавен ядрен френски гигант ЕДФ (Електрисите дьо Франс) вече второ десетилетия източват стотици милиони левове от АЕЦ "Козлодуй" - разбирайте от всички нас.

Ето я публикацията на Уикилийкс:
The New Dirty War for Africa"s uranium and mineral rights "Новата мръсна война за африканския Уран и минерални права"

И специалната глава посветена на АРЕВА:


AREVA and URAMIN scandal

Най-мощната ядрена компания в света, AREVA, изоставя своята експлоатация в Централноафриканската република, без да е стартирала някоя от обещаните инвестиции след огромен политически и финансов скандал, сред социална и екологична криза, с главоломно растящи нива на радиоактивност (до 30 пъти естествена радиоактивност в зоната) и буквално транспортиране на бивши служители върнати по домовете им като добитък. Следните документи показват постоянното презрение на компанията към институциите в Централноафриканската република и нейното население, както и нео колониалните условията за експлоатация на мините в Африка.

Който иска може да разгледа въпросните документи, през някой от двата по-горе посочени линка - заглавията на английски език.

Ето как авторите на публикацията илюстрират случилото се:

image

А сега да се върнем у нас? Преди повече от ДВЕ години за първи път ви показах, за ролята на същата АРЕВА в родната ядрена енергетика, в материала "
Френска атомна бомба в двора на българския ядрен октопод". До тогава те заявяваха, че вече са удължили живота на блокове 5 и 6, в АЕЦ "Козлодуй" с 15-20 години, но около година и половина след това обърнаха палачинката. А това се случи след като посланик дьо Кабан посети АЕЦ "Козлодуй" и заяви, че френски фирми имали интерес от участие в удължаване живота на същите два блока (5 и 6), чийто живот вече беше удължен от АРЕВА (вижте в "Кой лъже? Посланика на Франция или концерна АРЕВА?").
На интернет сайта на АРЕВА все още стоеше декларацията, че удължаването отдавна е факт. Броени дни след посещението на посланика то беше ... променено.

Преди близо една година аз, от страниците на този блог го запитах "
Monsieur l"Ambassadeur, pourquoi etes-vous le silence?", защо мълчи по повод промененото становище на АРЕВА и инсталирането, с негово съдействие, на ЕДФ във втората част на престъплениет - повтороното "удължаване" на грабежа на същите две мощности, протичащо и в този момент.

Франция е втората по брой "мирни" ядрени мощности сила в света, с общо 58 блока в експлоатация (САЩ - 100 броя) и повече от половината от тях са по-стари от двата наши работещи блока 5 и 6, които са на под 30 години от старта на експлоатацията им. На нито един френски ядрено-енергиен блок до сега не е провеждана процедура по удължаване на ресурса му и за това не е похарчен нито един цент. Но у нас двата френски държавни ядрени гиганта си развяват коня, с любезното съдействие на нашият "приятел" мосю дьо Кабан.

Два пъти съм писал писма до посолството на Франция у нас. Мой приятел също е писал. Отговори няма.

Вива ла Франс!

Смърт на България?

Мерси, мосю л"Амбасадор!

Георги Котев



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840881
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031