Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2015 11:19 - България е №1 в Европа по износ на електроенергия
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1946 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И това наистина е така по един не много популярен, специфичен и относителен показател, който може да се определи като износ на единца/количество електроенергия съотнесено към единица брутен вътрешен продукт (МВт.ч/1000 евро БВП). И аз самият научих всичко това за първи път от новата (дез)информационна платформа на вестник "Капитал", наречена

Енергетиката на светло (вижте в раздел "Къде е България")

Сега ще ви покажа съответната графика на "Капитал", но в по-обогатен вариант. Събрах ДВЕ в ЕДНО, като към графиката на "Капитал" прибавих и инфо-графика на Националния статистически институт (НСИ - ТУК), показваща брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. И ето какво се получи (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

image

Така, събрани на едно място, двете графики, плюс гарнитура от малко пояснение (от мен, а вие от кого очаквате) нещата стават по-ясни и разбираеми. А изводите, както повечето случаи, ще си ги правите сами.

1-во - този висок резултат се дължи на две основни причини. Наистина огромното количество (на практика рекордно в историята на България) изнасяна от страната ни електроенергия, но в същото време и на един от най-ниските БВП на глава от населението в Европа и най-нисък в ЕС.
2-ро - Вестник "Капитал" не си е направил труда да посочи пълно и изчерпателно единицата (размерността) на показаните числа в предлаганата ни графика. Е, аз се поразшетах и пресметнах, че посоченото число 225 представлява количество електрлоенергия в единици МВт.ч (Мега-Ват-часа - 1 МВт.ч = 1 000 кВт.ч) отнесено към 1 000 (хиляда) евро от БВП на България за 2014-та г.
3-то - Пак "Капитал" използват за база на своите изчисления така нареченият от тях "нетен износ", в което количество не се включва износа от транзит на електроенергия през страната ни. За да ви стане по-ясно ще поясня. Според Капитал-истите нетният износ е в размер на 9 456 ГВт.ч (Гига-Ват-часа - 1 ГВт.ч = 1 000 МВт.ч = 1 000 000 кВт.ч), а общият износ (с включен транзит) е 13 773 ГВт.ч Казано по-просто - общият износ е повече от "нетният" с над 45%. И ако беше използвано общото количество изнесена електроенергия графиката щеше да изглежда още по-изразително, да не кажа - потресаващо. Защо смятам това уточнение за важно? Защото България има електропроизводствени мощности, които са в състояние да покрият на 100% както целият износ за 2014-та г., така и много по-големи количества. Факта че 1/3-та от износа се реализира от транзит се дължи на изгодата от този вид бизнес. Просто румънският ток (основно от там идва вноса) е по-евтин от нашият, което прави този вид бизнес по-апетитен от прякото производство и износ. Какво печелим ние от това? Ъ-ъ! Забравете. Точно това и искат да ни спестят Капитал-истите. Повече подробности за това можете да научите от "
И НЕКа енерГЕПИката светне сега!".

Толкова за Капитал-истическите (дез)информации. За финал ще ви припомня, че преди точно ТРИ месеца ви показах нашето превъзходство в износа на ток по един друг показател, над най-богатите в Европа, а именно:

image

Подробно за това можете да научите в "
На лудите с любов!".

А още по-подробно в "
Какво не ни показват "експертите" по "медиите"?".

Георги Котев



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9875980
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930