Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2015 13:09 - ЕК: Вдигайте цената на тока, иначе ... ще се наказваме!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1707 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 17.12.2015 13:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди точно една седмица Европейската комисия е прекратила наказателна процедура спрямо Български енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните и дружества (НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "МИ2" и БНЕБ) за нарушаване на антитръстовото законодателство на съюза. Това се съобщава в нарочна Прессъобщение на БЕХ:

Днес, 10.12.2015 г. Европейската комисия взе решение по дело AT.39767 – БЕХ електричество, с което прие поетите от „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД, „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Българска независима енергийна борса“ ЕАД ангажименти и приключи делото по реда на чл. 9 от Регламент 1/2003. Член 9 от Регламента позволява на Европейската комисия да приключи антитръстови производства, като направи правно обвързващи предложените ангажиментите. Решението не заключава, че е налице нарушение на антитръстовите правила на ЕС, но задължава правно засегнатите дружества да спазват предложените ангажименти.

Ето как изглежда цялото съобщение под формата на облак от думи (всяка една дума в облака е толкова по-голяма, колкото по-често тя се среща в обработваемия текст):

image

Един ден след прекратяването на процедурата (на 11/12/2015г.) (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия проведе бутафорно, но много скъпо мероприятие (в хотел "Шератон"), чиято цел беше да имитира старт на Българската (не)зависима енергийна борса. (Аз ви разказах за гаврата с всички нас в "
Снимка на деня - Енергопоробителите".) Всички "национално-отговорни медии" най-дебело натъртваха, че поскъпването на тока след старта на (не)зависимата борса е НЕ-ИЗ-БЕЖ-НО. Не обясняваха защо и как така това е неизбежно, но обработваха робите за поредното им изтезание.

Едно от най-показателните описания на случилото на в хотел "Шератон" е материала на Медиапул:


Тестово борсата за ток постигна по-високи цени от Скандинавия

Разказа за случилото се в хотела конрастира на 180° (знам, че контраста не се измерва в градуси, но така ми го диктува музата) спрямо поетите ангажименти от страна на БЕХ към ЕК, за които последната е прекратила наказателната процедура. Това ми дава основание да направя обосновано предположение, че Европейската комисия иска от нашата политико-енерГЕПИйна мафия именно това, което тя ни обещава - ПО-СКЪП и ПО-СКЪП ТОК, какъвто беше основният рефрен на сборището на енергипиробителите:

image

Ако беше обратното то ЕК не би следвало да прекратява процедурата поне да момента до който поетите от БЕХ и дъщерните дружества ангажименти не се въплатят в реалния живот. Само че ЕК вЕрва на обещанията на (из)родната мафия, че въжето около шиите ни ще се затегне неизбежно до ШЕСТ месеца.
Ето как завършва прессъобщението на БЕХ:

Съгласно приетите от Европейската комисия ангажименти новосъздаденото дружество от БЕХ Група „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ ЕАД), ще оперира независимо енергийната борса в Република България.
БНЕБ ЕАД ще има значима роля за ликвидността и ефективността на пазарите на електрическа енергия в страната и региона, функционирайки по прозрачен начин, с цел постигане на интегрирането на българския пазар на електрическа енергия с тези на съседните страни. Потребителите на електрическа енергия ще са основните бенефициенти от успешния завършек на дeлото.
Дъщерните дружества на БЕХ ЕАД се ангажират да осигуряват определени обеми електрическа енергия на пазара „ден-напред“ за срок от пет години, с цел осигуряването на ликвидност и конкурентоспособност на енергийната борса.
БЕХ ЕАД поема и ангажимент да отдели БНЕБ ЕАД от структурата си и да прехвърли собствеността на капитала на дружеството на Министерството на финансите в срок от шест месеца, считано от датата на влизане на Решението на Европейската комисия в сила. Одобрен от Европейската комисия контролиращ управител ще има задължението да контролира спазването на поетите от БЕХ ЕАД и дъщерните дружества ангажименти.
Решението е признание от страна на Европейската комисия за усилията на БЕХ ЕАД и дъщерните му дружества да установят функционирането на прозрачен и либерализиран пазар на електрическа енергия в България.
Изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Жаклен Коен благодари на екипа от БЕХ ЕАД, дъщерните дружества и правния консултант по делото White & Case Брюксел за положените усилия за приключване на делото от Европейската комисия с решение за приемане на предложените ангажименти.


Аз им вЕрвам. А вие?

До колкото ми е известно страната ни е поела и постоянно препотвърждава ангажименти да спазва задълженията си по глава Правосъдие и вътрешен ред, но това не води до пускането ни в Шенген? Е, да, ама с енерГЕПИката нещата стоят по друг начин? Не ли?

Георги Котев


Тагове:   ек,   Европейска комисия,   БЕХ,


Гласувай:
8



1. dimat - Много пъти съм писал!
17.12.2015 23:02
Малко му е ограбването на оскотялия до неузнаваемост български роб!

Малко е ! Трябва още и още,...докато,или се осъзнае и се вдигне да направи нещо,или да изчезне от сцената на Живота,като общество.

Няма друго никакво решение,г-н Котев.Няма!

Похвални са усилията на хора като теб,но стадото е показало,че нищо не го трогва.Никакви разумни доводи.Нищо!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9883479
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930