Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2015 15:29 - "Капитал"-но ослепителна енерГЕПИка
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3835 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 12.12.2015 15:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера (10/12/2015г.) любимият на фондация "Америка за (унищожаване на) България" вестник "Капитал" се похвали с нова интерактивна платформа, която щяла да ни информира за актуални и минали факти свързани с енергетиката на България. Проектът е озаглавен (линка към него е в заглавието):

Енергетиката на светло

Но! Дали това е така? Нека, за начало, разгледаме само водещата (началната) страница на проекта. (Предполагам, че ще пиша и още неща за останалите под-старници, в други материали.)

Отиваме в средата на началната страница, където виждаме следната пре-любопитна карта на страната, съпроводена с данни за износа на електроенергия от нея, към съседите:

image

Първо - заглавието на картата не се споменава израза ВНОС, макар от картата да се вижда, че такъв има от Румъния.
Второ - Общият износ не се равнява на сумата от изнесените количества минус вноса от Румъния, както са го пресметнали Капитал-истите. Вноса от Румъния е част от износа към останалите страни, т.е. той е транзитен. Това е така, защото България произвежда повече от колкото и е нужно за собствено потребление, и като такава няма реална нужда от внос освен да го транзитира и да печели от това.
Трето - посочените числа НЕ съответстват на действителноста! Това е единствената инфо-графика на тази страница под която НЕ стои позоваване на източника на посочените данни и числа. А ето какви числа показва Електроенергийният системен оператор (ЕСО - ТУК), за същите потоци, но с един ден по-рано (за 10/12/2015г.). Причината е че данните се попълват с около един ден закъснение. НО съществена разлика в размера на потоците в рамките на ДВА дни (между 10-ти и 11-ти декември) НЕ е настъпила. Ето:

image

Сумирайте числата във втората колона, в която е показан вносът от Румъния към България и сравнете с резултата от инфо-графиката на Капитал-истите. Разликата е в ПЪТИ!

Отиваме на следващата инфо-графика, която е още по-покъртителна (за по-добър преглед и прочин кликнете с мишката върху нея):

image

Няма да се спирам на всички числа, макар всички те да са СБЪР-КА-НИ. Работата е там, че Капитал-истите използват само единицата за енергия МВт.ч (Мега-Ват-часа - 1 МВт.ч = 1 000 кВт.ч - кило-Ват-часа). Истината обаче е, че използваната производна единица би трябвало да е ГВт.ч (Гига-Ват-часа - 1 ГВт.ч = 1 000 000 кВт.ч). Разликата е 1000 (хиляда) пъти. Какво му плащаш?
Но и това не е всичко! Ще ви заостря вниманието върху само едно число - най-важното, според мен - ИЗНОСЪТ. Той е посочен в най-долният десен, червен кръг, в размер на 9 456 МВт.ч, които, като се разбрахме преди малко, би трябвало да съответстват на 9 456 ГВт.ч А сега нека сравним същият показател, но според данните на Националния статистически институт (НСИ - ТУК). Ето, какво виждаме за разглежданата от Капитал-истите 2014-та г.:

image

Сумирайки износа за всички месеци на 2014-та г. получаваме резултат от 13 773 ГВт.ч, което е с повече от 45% повече от Капитал-истическите 9 456 ... ако приемем, че те биха били в Гига-Ват-часа. А ако ги смятам в МВт.ч направо не ми се мисли, какво ще се получи.
Количеството изнесен ток през 2014-та година е абсолютен рекорд в 1334 годишната история на България!!! Защо Капитал-истите крият от нас този факт? Защо? Защо ли? ЗАЩО?

image

Е, отговорете ис сами.

В края на всяка страница на проекта пише следното:

image

Това ме подсеща за генералният спонсор на тази Капитал-истическа, (дез)информационна "медиа":

image

И това не е първиян.т, а вторият транш от 3 000 000 (три милиона) лева. На този фон е важно да отбележа, колкото това и да не им харесва на много читатели, че автора на този блог не е получавал и не получава и 1 стотинки за последните ШЕСТ и ПОЛОВИНА години. Въпреки това в близките дни ще ви разкажа и за останалите гаври, на Капитал-истите, в останалите под-страници на енерГЕПИйната платформа.

Георги Котев



Гласувай:
3



1. campri - Търговията с ток може и да е вируална
11.12.2015 18:44
Хмм... Грешката между МВт.ч и ГВт.ч е очевидна, но всъщност много често срещана сред журналистите. Далеч съм от мисълта да защитавам "Капитал", още повече при очевадни грешки, но.......
Картата на страната със вноса и износа обаче може и да е вярна. Работата е там, че на сайта на ЕСО, както изрично е посочено, виждаме "Реализирани междусистемни физически потоци", като изрично е посочено: "Забележка: Енергията не е търговски обмен". Ще се опитам да го поясня, не е толкова сложно.
Да предположим, че електромерите на двете връзки с Румъния показват нула през цялото денонощие. Това съвсем не означава, че не върви търговия в двете посоки. Например ако търговец "А" е закупил от български производител 100MW за износ в Румъния, а търговец "Б" е закупил 100MW от Унгария и ги продава в Турция (транзит през Румъния и България), то електромера между България и Румъния за едно денонощие ще показва 0MWh , а този между България и Турция изнесени 2400MWh. Т.е. изглежда, че България изнася за Турция, докато всъщност изнася за Румъния и транзитира за Турция. При 5 граници и стотици търговци единствено ЕСО на базата на подадените от търговците графици може да каже за къде и колко е износът от български производители и транзитът и вносът от чужди производители.
Защо картата може и да е вярна? Ако приемем, че действително 3255MWh са реализирани от търговци на българския пазар от внос от Румъния (Унгария, Словакия, Чехия и т.н.), цифрите са верни и всичко си е на местото. Т.е. не броим транзита през България, а само вноса. Вноса плюс транзита, който виждаме на сайта на ЕСО, не ни дава нужната информация.
Данните за картата най-вероятно са от ЕСО и е сравнително вярно да се вади вноса от износа, за да се види колко е изнесено от български производители. Ако утре, като се появят данните на сайта на ЕСО за междусистемните обмени се пресметне отново, трябва да се получи приблизително същия резултат.
цитирай
2. gikotev - Re: Търговията с ток може и да е вируална
11.12.2015 19:12
Опитът Ви за обяснение на възможната виртуална търговия изглежда симпатичен, НО той не кореспондира с изнесените и проверими факти, които съм се погрижил да поставя в статията си. Под картата на България съм поставил таблица от ЕСО, на която се вижда, че има по две свързани колони. От съответният съсед към България и от България към съответния съсед. Ако предположението Ви беше вярно то и в колоната БГ-РО би следвало да има някакви числа и тяхната стойност да е много близка до числата в колоната РО-БГ. В колоната БГ-РО, обаче, има само НУЛИ. Изненадан съм, че не сте го забелязали.
Поздрави!
цитирай
3. campri - Ток от Швеция за Сирия
11.12.2015 22:26
Още веднъж - на сайта на ЕСО виждаме "Реализирани междусистемни физически потоци". Това са данни от електромерите. Те няма как да знаят "виртуалните" потоци.

ЕСО НЕ ДАВАТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЪРГОВСКИЯ ОБМЕН НА САЙТА СИ!

А защо са две свързани колони е въпрос към дизайнера на сайта. Може да е решил, че така е по-ясно или пък така му е било по-лесно да обработи информацията. Но и така напълно изпълнява предназначението си. Вижда се ясно, когато понякога на някоя граница няма внос/износ - тогава и двете колони се запълват(един час едната, на следващия другата) - поради това, че е невъзможно технически двете електросистеми да са абсолютно изравнени.
И вероятно реално има внос на ел. енергия в България. Основните производители в България, участващи на свободния пазар са АЕЦ и МИ-2, а те продават банд. НЕК и МИ-2 понякога предлагат и върхова. Колко клиенти имат постоянен товар? Няколко или никой. Балансиращите групи също разполагат с ограничен ресурс - НЕК на практика е монополист с бързо регулируемите си хидромощности (но пък засега има големи задължения за регулирания пазар).Така търговеца или купува по-скъпа върхова ел. енергия в пиковите часове, или продава евтино излишъка в минимума. Откъде и къде му е все тая. Въпрос на печалба. Ако в Швеция е толкова по-евтино, че и с транзита му е на сметка, ще купи оттам. Важното е микса за клиента да е конкурентен - независимо дали клиента е с няколко мегавата, няколкостотин мегавата, в България, Турция или Полша. Не знам да има някакви ограничения, поне в ЕС.
А и цените в България на свободния пазар (някъде го имаше в постингите Ви) не са по-ниски от европейските. АЕЦ, МИ-2 и НЕК търпят прекалено много загуби на регулирания пазар, за да си позволят дъмпинг на свободния и да оцелеят.
цитирай
4. gikotev - Re: Ток от Швеция за Сирия
11.12.2015 22:49
Да речем, че няма как да няма как да знаят виртуални или каквито и да са други потоци?
Но нека спрем с предположенията Ви относно това, как се наричат и какви в същност са тези потоци, засичат ли ги или не. Защото Вие само предполагате, но не можете да докажете или покажете. Прави впечатление, че Вие пропускате драстичното разминаване между данните в износа между ЕСО и НСИ. Или това също не е съществено и има някакъв виртуален характер?
Поздрави и хубави почивни дни!
цитирай
5. bgman13 - цитат:"И това не е първиян. т, ...
12.12.2015 11:16
цитат:"И това не е първиян.т, а вторият транш от 3 000 000 (три милиона) лева."

Е сега, дали са три милиона или три милиарда, не се знае. Тия ора три нули за нищо си ги немат.
цитирай
6. campri - Не виждам разминаване в данните на ...
12.12.2015 11:24
Не виждам разминаване в данните на НСИ и на "Капитал". За НСИ всичко, което влиза през граница е внос, всичко което излиза е износ. От гледна точка на статистиката това е абсолютно вярно. Ако от така наречения износ (13773GWh) извадим вноса (4319GWh - сумата от ред 8) получаваме нетен износ 9454GWh, което число стои и на инфо-графиката на "Капитал".
Това се вижда ясно на графиката на http://www.capital/energy/overview.php
Оттам погледнах и нетния износ за 2013г. - данните са си от НСИ (6181GWh).
То си е и посочено - Source: НСИ
АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ ЦИФРИ СТОЯТ И НА САЙТА НА IEA (International Energy Agency). И там трябва от износа да се извади вноса и получи нетния износ.
Термина "транзит" не се използва на нито един от двата сайта.
цитирай
7. bgman13 - Аз подкрепям идеята, че не се знае, ...
12.12.2015 11:33
Аз подкрепям идеята, че не се знае, какво става в тая държава. Не се знае, какво става и в АЕЦ Козлодуй. Не се знае, какво става вътре в реакторите. Не се знае, как са се породили всичките тия процеси. Не се знае, човешки ум ли ги е породил, или те са възникнали от самосебеси и по случайност на това място по някое време. Не се знае, също така, и какво ще се случи в бъдеще. Може да гръмне централата. Аз очаквам да гръмне. Някой може ли да докаже, че не съм прав, след като не се знае, дали се знае?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9863877
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930