Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2015 13:29 - Тестовете за поскъпване на тока от догодина вървят успешно
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1616 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 24.11.2015 13:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това става ясно от публикувана снощи (в 21:00 часа) статия във вестник "Капитал", озаглавена "Търговете за ток вече са онлайн, но станаха по-непрозрачни - АЕЦ "Козлодуй" и НЕК не дават информация за купувачи и стари сделки".

За разлика от многобройните ми и основателни критики към изданията на Иво Прокопиев този път ще отбележа, че напредъкът в посока осветяване на истината е повече от забележим. Е, има още какво да се очаква, но на този етап и това е добре.

Преди да ви пожажа цялата статия на Капитал-истите ще ви съобщя собствените си критики към нея.
1-во Премълчава се факта, че този тип налагане на "стандарти" в търговете с електроенергия от страна на най-големите и най-евтини производители е пряка заявка за бъдещи манипулации, когато от следващата година стартира борсата. На практика това ще доведе до поскъпване на тока за крайния потребител , т.е. до отрицателен ефекто от въвеждането на борсовата търговия.
2-ро Намирам за напълно основателни критиките към методите на АЕЦ "Козлодуй" при имитацията на търговия.
3-то Похвалите към ТЕЦ "Марица Изток 2" за по-светлата процедура (има частична информация за резултатите от търговене, за разлика от АЕЦ-а) са силно преувеличени. Има още какво да се желае в посока осветяването и детайлизацията на резултатите.

Ето и линковете към двете електронни платформи:

АЕЦ "Козлодуй"

ТЕЦ "Марица Изток 2"

image

А ето и статията на Капитал-истите 1:1

Трите най-големите продавача на електричество в страната - държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, вече няколко месеца предлагат количествата си свободна енергия на електронни платформи. Новите търгове обаче не премахват досегашните проблеми, а дори внасят повече непрозрачност, показва опитът на търговците на ток. Така съмненията, че се избират не най-добрите оферти, остават. Годишните сделки са огромни - от порядъка на 1.5 млрд. лв., а количества отиват както за износ, така и за местни потребители.

Анонимни победители в АЕЦ "Козлодуй"

Онлайн системата за продажба на електроеелектронергия на АЕЦ "Козлодуй" заработи в средата на тази година, но според търговци на енергия с нейното въвеждане търговете са станали по-непрозрачни. Причината е, че централата вече не обявява имената на компаниите, които са класирани, и така не се знае кой е спечелил, коментира Никола Василски, търговски директор на "Енерджи съплай". "За мен това е минус, добре е да има повече информация", посочи още той. На друго мнение е председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев и прокурист на фирмата за търговия с електроенергия  "Алпик енергия България", който смята, че това е търговска тайна. По думите му в тази връзка дори е имало оплаквания от фирми, че имената се обявяват.
Липсата на имена обаче прави невъзможно да се проследи дали пазар се картелизира, а и затруднява потребителите, които евентуално биха искали да потърсят за оферти различни доставчици.

Според Георгиев основното предимство на новата онлайн система е, че дава възможност за продажба на повече краткосрочни продукти. В бъдеще обаче тази функция вероятно ще бъде иззета от електроенергийната борса. 

Онлайн платформата дава информация само за последните десет търга, които са приключили, а централата прави на ден повече от десет, посочва обаче друг минус Георгиев. Преди въвеждането на онлайн системата на сайта на АЕЦ "Козлодуй" можеше да се намери информация за обявените търгове за години назад. Липсата й прави невъзможно да се провери например какво количество енергия е предложила АЕЦ "Козлодуй" за продажба по дългосрочни договори за 2016 г. и ще има ли достатъчно количества, които да предложи на борсата, която предстои да заработи през декември. Според централата, последните няколко търга  дават достатъчно адекватна информация за процедурите, при които централата реализира своята енергия към даден момент.

Новата система е дотолкова онлайн, че на практика само показва предлаганите от централата продукти, но търговските участници не могат да подават офертите си чрез нея. В случая единственият плюс е, че АЕЦ "Козлодуй" е въвела практиката офертите да се изпращат чрез електронната поща, а не лично, каквото беше изискването при аналоговите търгове. В тази връзка от АЕЦ "Козлодуй" коментираха, че "платформата е съобразена със специалните изисквания за информационна сигурност в "АЕЦ Козлодуй" като обект със стратегическо и национално значение".

От централата все пак поясняват, че платформата позволява тя да бъде надграждана и доразвивана, така че да отговори на промените в пазарните условия. Те допълват също, че на енергийната борса ще се търгуват почасови продукти за следващия ден, а за по-дългосрочни продажби "АЕЦ Козлодуй" ще продължи да използва своята платформа.

Скритото минало в НЕК

От средата на годината Националната електрическа компания (НЕК) също въведе онлайн система за продажба на електроенергията си, което би трябвало да гарантира, че компанията вече няма да може тихомълком да сключва договори с неясно подбрани фирми, както направи в края на миналата година.

Платформата на НЕК е идентична с тази на ТЕЦ "Марица-изток 2", която беше първата, въвела подобна система. За разлика от нея на тази на НЕК липсва информация за минали процедури и статистика за сключените договори за продажби, макар че в "Ръководството за употреба" е посочено, че тези опции съществуват.

Търговци на електроенергия заявиха, че въпреки наличието на платформа НЕК не е обявявала резултатите от дневните търгове, които е провеждала, както и какво е количеството, което се предлага за продажба. На самата платформа липса каквато и да било информация за вече минали търгове. От НЕК не бяха открити за коментар.

От 2-3 месеца компанията пък напълно е спряла да продава електроенергия. Според представители на сектора причината е, че нивото на водата в язовирите, които НЕК използва за производството на електроенергия, е критично ниско заради сухото време. Водният ресурс бил изчерпан и заради това, че до средата на лятото водните централи на НЕК са произвеждали големи количества електроенергия.

Заради ниското ниво на вода в язовирите към министъра на енергетиката Теменужка Петкова беше отправено питане от страна на депутатите от енергийната комисия в парламента. Тогава тя обясни, че лично е направила инспекция на водните съоръжения, но не можа да каже какво е тяхното ниво. Заради ниските количества участието на НЕК на електроенергийната борса, която трябва да стартира на 8 декември, също е било поставено под въпрос, стана ясно от изказвания на депутати.

Най-подробната централа

Първата централа, която въведе онлайн търгове за продажба на електроенергия в началото на тази година, беше държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". От средата на тази година държавният производител работи изцяло за свободния пазар на електроенергия. Интернет платформата на "Марица-изток 2" е единствената, на която има подробна статистика за продадените количества и за постигнатите цени и вероятно е единствената, която не може да бъде обвинена в по-малко прозрачност от преди. Тя обаче също не обявява имената на спечелилите участници, което явно е за предпочитане за някои от търговците.


Продължаваме да следим ситуацията с изобретяване на "топлата вода" в сферата на търговията с електроенергия.

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9877183
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930