Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2015 10:19 - Лъжите на Мартин Димитров за цените на горивата (допълнена два пъти)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3317 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 13.11.2015 21:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди около един час, в сутрешният блок на НОВА ТВ лицето Мартин Димитров, депутат от РБ и член на ДВЕ парламентарни комисии свързани с енергетиката изрече свръх дебелашки лъжи по повод цените на течните горива у нас, в сравнение със средно-европейските. Преди още репортажа да бъде качен на сайта на телевизията в-к "Дневник" разпространи "новината" (естествено, без да проверят верноста на твърденията на депутата), поради което сега ще се позова на нея:

При тези цени на горивата явно конкуренцията не работи, обяви Мартин Димитров

"
България продължава да има един от най-скъпите горива в Европейския съюз, обяви в сутрешния блок на Нова телевизия съпредседателят на Реформаторския блок Мартин Димитров. Той посочи, че по данни към 12 ноември дизелът без данъците е по-скъп от средното за ЕС и четвърти по този показател в общността."

Направих незабавна справка, на сайта на който той самият се позова (вижте в горния десен ъгъл на снимката) и събрах цялана информация в един кадър. За по-добър преглед и прочит кликнете два пъти с мишката с интервал между тях.

image

(Оригинален източник ТУК.) В горният ляв ъгъл се вижда, че става въпрос за 12-ти ноември, т.е. вчера. В червени рамки съм оградил цените на горивана за България и средните в Европейския съюз, най-долу. Първите три колони с числа в таблицата показват цените на най-разпространения вид бензин А-95, в евро, в национална валута и без ДДС. Вторите три колони с числа показват пак същото, но за дизеловото гориво.
Със зелени рамки съм оградил цените, които са по-ниски от тези в България. Така се вижда, че за бензина само в Латвия и двете цени (с и без ДДС) са по-ниски, а в Унгария само цената без ДДС е по-ниска. За дизела - шест страни са с по-ниски цени с ДДС и осем (от 27) страни без ДДС. На най-долният ред в скоби съм изчислил разликата между средноевропейските цени и тези в България, в проценти. А сега сравнете видяното с твърденията на Димитров. Къде нашите цени са по-високи от средно-европейските?

И аз искам по-ниски цени на всичко - горива, ток, храни и каквото се сетите още, но не вярвам че тава се постига с дебелашки и демагогски лъжи.

Причината да ви разкажа за поредната гавра на "политика" Димитров е, че вече близо 1 година чакам той да ме съди, след закана отправена към мен на Фейсбук профила му, последният януари:

image

От този "законотворец" и "доблестен човек" зависи нашето благоденствие и просперитет. Боже, пази България!

ДОПЪЛНЕНИЕ!

След като качиха предаването на сайта на НОВА ТВ (ТУК - след около 30-тата минута от началото на репортажа) го изгледах отново и събрах акцентите от лъжите на Димитров, които той в студиото многократно нарича ФАКТИ:

- Цената на дизела без данъците, според същият източник (цитира името на сайта) е 10,56 стотинки по-скъп от средното в Европейския съюз

- Дизела е ЧЕТВЪРТИЯ НАЙ-СКЪП в целия ЕВропейски съюз

- Спрямо Белгия цената в България е била с 35 стотинки по-висока

- С 24 стотинки спрямо Словения цената на дизела е била по-висока в България

- Бензина снощи в България е бил ПЕТИЯТ НАЙ-СКЪП в целия ЕС, без данъците

- В Естония снощи е с 27 стотинки е по-евтин бензина от България, а в Австрия с около 20 стотинки

И НИТО ЕДНО ОТ ТЕЗИ ТВЪРДЕНИЯ НЕ Е ВЯРНО! УМОПОМРАЧИТЕЛНО!

ДОПЪЛНЕНИЕ №2

Беше ми обърнато внимание, че под горната таблица (в оригиналният сайт) има друга, където цената е разбита на основна (т.е. - производствена), акциз и ДДС. Именно НЕ споменаването на акциза, от страна на "политика" сутринта ме е подвело, а сигурно и много други зрители. Но не е само това! Видно от втората таблица изнесеното от Димитров е вярно, НО той и другите гости в студиото пропуснаха да отбележат важен извод - а именно, че основната вина НЕ Е в бензиностанциите, както се опитваха да го изкатат (картел), а в монополния производител и доставчик - ЛУКОЙЛ. Заради това лигаво подхлъзване няма да сваля статията и ще настоявам, че лигльото е мошеник.

Георги Котев

image





Гласувай:
5



1. spiritch - Здравейте, господин Котев, с ин...
13.11.2015 20:55
Здравейте, господин Котев, с интерес следя блога Ви и намирам много интересна информация вътре. Не че искам да го защитавам господина Димитров, но в случая ще кажа само, че акцизът също е данък и би следвало да се разгледат цените на горивата без ДДС и без Акциз, за да сме съвсем точни.
цитирай
2. gikotev - Re: Здравейте, господин Котев, с ин...
13.11.2015 21:22
Здравейте! Приемам забележката, но нищо повече от това не мога да направя. Изгледайте още веднъж, ако имате възможност, поведението му тази сутрин в НОВА ТВ. Преди броени дни (миналата седмица) той пак беше там, по друга тема. Имитираше разследване на заплатите и поощренията на чиновници от държавни агенции. В същото време, през 2012-та г., когато Димитров е шеф на парламентарната комисия по енергетика един счетоводител е "заработил" половин милион лева (само зя 2012-та г.), от ПЕТ държавни енергийни дружества, и две частни. По-горе, точно под името ми, в края на статията поставям, специално за Вас, справка за доходите на този счетоводител, само от "Южен поток България", които той е получил не за цялата година, а само за ОСЕМ месеца, което прави по 46 000 лева/месец. Така Димитров имитира активности, за да замита собствените си престъпления. Както казвам в статията аз чакам от лицето Димитров да ме осъди. И тази статия може да се възприема и като провокация към него, да изпълни обещанието си час по-скоро.
Поздрави!
цитирай
3. chetohche - Акцизът значи е нисък, в полза на ...
13.11.2015 23:32
Акцизът значи е нисък, в полза на продавачи и производители продаващи в България. Което потвърждава, че дори нулево ДДС на стока, това само ще увеличи печалбата на продавача и производителя. Да направят данъците като в Австралия, па дори и заплатите, и тогава ще си личи скъпотата. Тоест сега ние не плащаме по скъп дизел и други горива, както се вайкат. Дори газът е на ниски цени. Това съм го писал преди: "Austria € 1,109 БЕНЗИН € 0,987 ДИЗЕЛ € 0,659 ГАЗ - газстанции - 26 Bulgaria € 1,099 БЕНЗИН € 1,099 ДИЗЕЛ € 0,465 ГАЗ - газстанции - 3000 Щом чените в Австрия на горивата е с една трета по ниски от тук, без акциз, значи акцизът тук е по-нисък. Но ако акцизът е като в Австрия, ще си проличи как цените са по-високи тук. Тоест ако имаме процент печалба, ДДС, и акциз като в Австрия, дизелът трябва да е на цена 1,48 евро. И щом в Австрия дизелът е 40 евро цента за литър, а тук 60, без акциз и ддс, а цената след акциз и ддс е само с 1% разлика, значи акцизът ни е много по нисък и това е направено за по-голяма печалба на монополистът. ... .. ... .." Щом тук има 3 000 газ станции, а в Австрия са 26, значи трябва да има разлика в цените, някой купува на едро а друг раздробено. 24 часа се опита да пробута, че по паритет на покупателната способност ние купуваме най скъп газ???!!? НО ТО ТАКА Е С ВСЯКА СТОКА, ОСОБЕНО ВНОСНА! Мерцидеси и беемвета, по-евтино ли ни ги дават, защото са бедни българите, а петролът? ВАЖНОТО Е ДА ИМА РУСОФОБИЯ ДА СИ Я СМУЧАТ ОТ ГЪЗЪТТ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9836725
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031