Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2015 13:19 - Ана(л)лизите на (д)риска на Иван Костов не са от вчера
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1501 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сега ще ви припомня една прогноза на правителството на Иван Костов от преди цели 16 (шестнадесет) години, за потреблението на електроенергия в страната ни и сравнението и с реалното потребление, през новият век, по данни на Националния статистически институт. Прогнозите на кабинета Костов са били заложени в националната стратегия за развитието на енергетиката в България, а конкретните числа научаваме от все още налична статия във в-к "Капитал", от преди точно 16 години:
Пак ще се лъжем с Европейския съюз за ядрените блокове
Правителството получи разширен мандат да преговаря за спиране на малките реактори

В краят на подробният анализ на необосновано раздутите очаквания за икономически ръст и просперитет на страната ни е разположено едно каре, в което са посочени конкретни числа, за очакваното показатели, през последните години на миналият век:

image

Тук е важно да внеса едно пояснение. Най-вероятно поради журналистическа небрежност размерността (дименсията), в която са представени прогнозите по години е объркана. Вместо в Гига-Ват-часа (ГВт.ч) те са представени в Тера-Ват-часа (ТВт.ч). Последната единица е по-голяма от първата 1000 (хиляда) пъти. Вярно е показана единицата в скобите - 37,5 ТВт.ч, което означава 37 500 000 000 кВт.ч (кило-Ват-часа).

От интернет страницата на Националния статистически институт (НСИ) (от ТУК) можете да си изтеглите електронна таблица с подробни данни за електро-енергийният баланс на страната, в това число и за потреблението по месеци, което можете лесно да сумирате за всяка една година, както направих аз. За съжаление НСИ поддържа данни само за новото хилядолетие, а данните с прогнозите на кабинета Костов са за предното, НО въпреки това съпоставката е допустима, коректна и повече от показателна. Ето графиката, която построих за вас:

image

Казано най-просто Костов-ите енерГЕПИйни експерти, както и самият "политик", се разминават с реалноста с около 30%. Даже и песимистичната прогноза, в скобите, в горното каре (37,5 ТВт.ч) никога не се е сбъднала и няма изгледи скоро да се случи.

Сега този титан на мисълта и българската "политика" е нарочен за ана(л)изатор на (д)риска, ръководи някаква измислена лаборатория, която съчинява и продава пре-скъпо подобни пасквили. Неговата най-близка подлога (мумията Ив. Ив.) е назначен за председател на енергийния регулатор (КЕВР), а през свободното си време си бройка спасените милиони от КТБ. Как ли ги е спестил тези милиони?

Георги Котев



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9875697
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930