Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2015 12:19 - Експеримент с непознато ядрено гориво започват в АЕЦ "Козлодуй"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3169 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 12.11.2015 18:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това съобщава вчера руската държавна корпорация РОСАТОМ, позовавайки се информационната агенция РИАНОВОСТИ, която пък, от своя страна, се позовава на корпоративния вестник на завода производител (Новосибирски завод за химически концентрати - НЗХК), на чийто интернет сайт такава новина НЯ-МА. Но нека проследим хронологията:

РОСАТОМ - 06.11.2015 11:14 | РИА Новости: В РФ изготовили модернизированное ядерное топливо для болгарской АЭС

"В Руската федерация е произведено модернизирано ядрено гориво за българската АЕЦ"


МОСКВА, 5 ноя — РИА Новости : Абсолютно същото съобщение 1: 1 ТУК.

"
Новосибирский завод химконцентратов (НЗХК, входит в топливную компанию госкорпорации "Росатом" ТВЭЛ) изготовил российское модернизированное ядерное топливо ТВСА-12 для единственной болгарской АЭС "Козлодуй", сообщает корпоративная газета НЗХК."

И макар РИАНОВОСТИ да се позовава на корпоративното издание на НЗХК на интернет сайта на завода (ТУК) такова съобщение няма.

От непотвърдените съобщения на РОСАТОМ и РИАНОВОСТИ научаваме, че става въпрос за нов вид ядрено-горивна касети от тип ТВСА-12 (тепло-выделяющая-сборка-альтернативная = топло-отделяща-касета-алтернативна), които от следваща година ще започнат да се зареждат в един от двата работещи блока (5 или 6) на АЕЦ "Козлодуй".

image

Според РИАНОВОСТИ така ще изглежда околноста около АЕЦ "Козлодуй" след приключване на експеримента с новото ядрено гориво. Снимката е автентична, от сайта на агенцията. Да ви напомня на един украински пейзаж?
И като стана дума за Украйна е задължително да се отбележи, че същата страна е ОТ-КА-ЗА-ЛА използването на същото ново гориво, заради недостатъчното му познаване. В това можете да се убедите ако проследите няколкото съобщения по темата в сайта на Руското атомно общество (ТУК). Прави впечатление, че в около 20-те съобщения по темата "
ТВСА-12" се спрягат единствено имената на Украйна и България, като първата окончателно се е отказала. Но подходящи реактори (ВВЕР-1000) за използване на същото гориво има в поне още ТРИ държави. Това са Чехия, Китай и Иран. Те по-глупави ли са да не желаят да използват "по-доброто" гориво? Или пък не са толкова мразещи собствените си народи, за да ги подлагат на опасни руски експерименти?
Но това не е всичко! На интернет страницата на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ - IAEA) откриваме 24 странична PDF презентация (ТУК) на същият вид ядрено гориво, направена от руски ядрен мафиот, на международна конференция, преди ДВЕ години, някъде в България. И какво виждаме на 13-та сраница (ядрената мафия обича да се гаври доста подличко) от въпросната презентация?

image

Независимо, че в долният ляв ъгъл на страницата пише 2012-та г. истината е, че мероприятието се е състояло през 2013-та г., както пише на титулната страница на презентацията. Най-вероятно и самото изложение на презентацията се е случила на 13-то число, от месец септември 2013-та г. Така се събират ТРИ 13-ки !!! Страницата, годината и денят от месеца. Само си отбелязвам, че ми е интересно.

С червени цифри собственоръчно съм отбелязал пунктовете, на които искам да ви обърна специално внимание.

1. "12 пилотни касети ТВСА-12 (от общо 163 намиращи се в реактора - бел. Г.К.) бяха заредени на блок №1 в АЕЦ "Калинин", през 2011-та г. Експлоатационните резултати са положителни."
Ъ-ъ! Няма как да стане! В същата презентация се казва, че въпросното гориво ще трябва да престоява в реактора по ПЕТ години, а не само ДВЕ. Освен тома за "положителните резултати" е необходимо целият реактор, а не само 12 от 163, да бъде зареден със същите касети, да прогорят ПЕТ години, после извадени, охладени, изследвани, анализирани, описани и представяни. Докато това се случи трябва да изминат още МНОГО ГОДИНИ. Всичко това поражда обосновани предположения, че твърдението на руснака е пълен вятър и мъгла. Най-вероятно няма никакъв експеримент на руска АЕЦ, а той ще започне и ще се проведе у нас?

2. "2013 - легализиране (точният превод от английски е "оправдаване") и лицензиране в Украйна."
Ъ-ъ! Такова нещо не се е случило!

3. "2013-2014 - легализиране и лицензиране в България."
Ъ-ъ! Това все още не се е случило! Но ще се случи. Такава е природата на (из)родната ядрена мафия.

4. "Доставка на първата пратка от касетите ТВСА-12 за блок №4 на АЕЦ Ровно", Украйна, през 2014."
Ъ-ъ! Това не се е случило и няма изгледи скоро да се случи.

Трябват ли ви още жокери?

Ще следя развитието на това поредно мародерство и своевременно ще си пиша тук. За финал, за непостоянните читатели на този блог ще се представия чрез визитната си картичка, която беше актуална към лятото на 2008-ма г., котаго разобличих предишен подобен експеримент в (из)родната АЕЦ, с рециклирано ядрено гориво:

image

През последните повече от 7 години почти няма престъпление на (из)родната ядрена мафия, покровителствана и защитавана от политико енерГЕПИйна мафия, което да ми е убягнало и да не съм разобличил в този блог.

Историята продължава на "
Експеримент с непознато ядрено гориво започват в АЕЦ "Козлодуй" 2".

Георги Котев


Тагове:   Росатом,   нзхк,   риановости,


Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9873556
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930