Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2015 13:09 - Великобритания минава на оризова диета
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2598 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 22.10.2015 13:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Помните ли добрият стар виц? "Въпрос към радио Ереван - Кога ще настъпи световен глад? Отговор - Когато китайците разберат, че до сега са яли само гарнитурата." Е, от вчера нещата вече не стоят така. Вместо китайците да добавят пържола към ястието си те се споразумяха с марионетките, играещи ролята на управници на британските острови да принудят поданиците си да преминат само на ориз. Как стана това ли? Много просто, като сключиха безумна и практически неосъществима ядрена сделка. 
Но нека дадем думата на БиБиСи (ВВС) - обществен информатор №1 във Великобритания, който пита:


What does the nuclear deal with China mean?

"Какво означава ядрената сделка с Китай?"

Казано на кратко - британското правителство си стисна ръката с президента на Китайската народна република да построят нова АЕЦ на стойност 25 милиарда лири, по проект на френската ЕДФ (Електрисите дьо Франс), като комунистическото правителство ще покрие 1/3-та част от инвестицията. Останалата част от електропроизводственият бранш на Великобритания, с изключение на ядрения, не са съгласни с този проект и твърдят, че е възможно най-неефективното решение за бъдещите нужди на страната.

Но вместо да навлизам в подробности около сделката, за която съм готов да се обзаложа, че никога няма да се реализира, реших да прокарам теекста на статията на БиБиСи през любимият ми инструмент WORLDE (прави облаци от думи, което означава, че всяка една дума от обработваемият текст е толкова по-голяма и ярка в облака, колкото повече тя се среща в обработваемият текст). И ето какво се получи:

image

Позволих си само две вмешателства. Поставих купичката с ориза, а също така оцветих в червено само една буква, за да се получи играта PRICE = ЦЕНА и RICE = ОРИЗ. Ако се абстрахираме от моите вмешателства, в облака от думи, анализа сочи, че ако се реализира този проект той ще доведе до ръст на цените на електроенергията, за поданиците на Нейно Величество. А след оцветяването на единствената буква се получава, че поданиците ще преминат на оризова диета. Неизбежно! Парите с които до сега са си плащали пържолите и наденичките вече ще отиват за покриване на сметките им за електроенергия. Ако и когато сделката се реализира в реалният живот някога.

Аз лично се съмнявам, че това ще се случи въобще, но ще следя тази нова сапунка, защото обещава да бъде много интересна и да продължи много години.

Георги Котев



Гласувай:
3



1. atanasio - Г-н Котев
22.10.2015 19:56
така написано звучи като празни приказки за неинформираните и затова трябва малко сметки

25 000 000 000 лири за АЕЦ с каква мощност

,и за тези пари колко ветрогенератори може да се построят

,и отделна тема са ядрените аварии и складирането на горивото
цитирай
2. gikotev - Re: Г-н Котев
22.10.2015 20:18
Господин Атанас! Оригиналното заглавие на БиБиСи в статията всъщност представлява линк към първоизточника. Личното ми впечатление, от различни източници е, че самите "играчи" в заверата не знаят, какво точно искат да построят. Говори се за различни проекти (на базата на различни реактори) и мощности, но от къде знаят крайната сума е загадка. А ако правя сравнение с ВЕИ инсталации нещата много ще се разводнят. Всеки един читател маже да стори това сам. ДА, ВЕИ сектора на острова настоява, че може да построи и въведе в експлоатация равносилни мощности, но много по-евтино и безопасно.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840753
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031