Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2015 12:19 - Открийте откраднатите пари по проекта АЕЦ "Белене"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1469 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.10.2015 08:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ето хронологията на събитията, с препратки към съответните доказателства:
11 март 2011-та г. Япония, земетресение, цунами и взривове в поне три ядрени реактора на АЕЦ "Фукушима-Даичи". За това събитие не е нужно да поставям препратка към доказателство, защото то е добре известно на целия свят.
17 март 2011-та г. ШЕСТ дни след трагедията в Япония. Информационният портал Медиапул публикува:
Правителството засега продължава проекта “Белене“

Според Борисов една швейцарска и една турска компания вече били заявили интерес да купуват ток от АЕЦ "Белене“. Борисов не назова имената на компаниите, които са се решили да купуват от бъдещата централа, но добави: "Сиреч днес можем да подпишем гарантирана продажба на единия блок“.
Попитан дали ситуацията при преговорите с руснаците се променя след ядрената авария в Япония, премиерът отговори: "Аз ясно казах. Не, нищо не променя. Те нямат интерес да... Те имат цена, която са дали. И ние трябва да преценим“.
Борисов продължи с ядрения си анализ, като каза, че цената на атомната централата няма да падне заради аварията в Япония и заяви: "Реакторите са готови и чакат, ако не ги вземем ние, да ги вземе Турция".


image

Но дали наистина реакторите са били готови? Нека продължим проследяването на събитията?

21 февруари 2012-та г. Ижорски заводи, Русия, съобщава:

На Ижорских заводах началась контрольная сборка корпуса реактора с внутрикорпусными устройствами для болгарской АЭС «Белене»

"В Ижорските заводи започна събирането на корпуса на реактора с вътрешно-корпусните устройства, за българската АЕЦ "Белене""

19 март 2012-та г.
Ижорски заводи, Русия, съобщава:
Ижорские заводы завершили контрольную сборку корпуса реактора с внутрикорпусными устройствами для болгарской АЭС «Белене»

"В Ижорските заводи завърши събирането на корпуса на реактора с вътрешно-корпусните устройства, за българската АЕЦ "Белене""

Следите ли датите, които нарочно удебелявам? От тях излиза, че цяла година след твърдението на премиера Борисов, че
"Реакторите са готови и чакат, ако не ги вземем ние, да ги вземе Турция" това не е било истина, не само за двата, но и даже за само един от тях!!! За втори реактор или за каквото и да е друго оборудване от Ижорските заводи за АЕЦ "Белене" няма никакви съобщение. Въобще!

Но историята не спира до тук.

28 март 2012-та г. ДЕВЕТ дни след съобщението на руския производител премиерът на България решава да прекрати проекта АЕЦ "Белене" по наистина екстравагантен начин. Той се обажда лично, по телефона, на журналиста Иво Инджев. Последният отразява събитието на блога си:
АЕЦ “Белене” умря- България ще живее по-свободно

"
Премиерът Борисов ми се обади лично в 12 часа и 20 минути днес, за да ме уведоми, че проектът АЕЦ „Белене” е прекратен. Издиктува ми текста на решението с няколко малки коментара. Но фактът е, да повторя: днес Министерският съвет на България е решил да спре проекта АЕЦ”Белене”. Ако съм разбрал правилно, както и поради липсата на такова съобщение другаде до момента, по някаква причина научавате за важното решение от този текст за първи път.
Очаквайте продължение и коментар от мен!
"

20 февруари 2013-та г. Правителството на Бойко Борисов подава оставка, след граждански бунтове, заради раздути сметки за електроенергия.

7 юли 2013-та г. "
Атомстройекспорт" внесе иска срещу НЕК заради „Белене”"

На руския изпълнител на проекта "Атомстройекспорт" му трябваше повече от година (!!!), за да внесе иск срещу НЕК, когато партньорът им по източването на пари от проекта "Белене" вече не е на власт и не може да им съдейства за нови схеми.

Следва подаване на оставка на правителството на Орешарски (23 юли 2014-та г.), след коете шумовете около делото на руснаците срещу НЕК рязко затихват. Още по време на служебния кабинет Близнашки (назначен от президента Плавнелиев) любимият на Бойко Борисов директор на АЕЦ "Козлодуй (Димитър Ангелов) подписва нова загробваща (за всички нас) схема:

09.10.2014 ПОДПИСАХME ВАЖЕН ДОГОВОР ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА НА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА 5 ЕНЕРГОБЛОК

7 ноември 2014-та г. Кабинетът Борисов 2 положи клетва.

22 януари 2015-та г. Народното събрание, министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред постоянната Комисия по енергетика:

"
До настоящия момент са платени около 190 млн. лв. във връзка с всички дейности, които са изпълнени до момента. Сумата, която е платена, е 190 млн. лв."

1-ви октомври 2015-та г. АЕЦ "Козлодуй" обявява обществена поръчка за 6-ти блок, която да дублира схемата на източване, по подобие на примера с 5-ти блок:

Властта ускорява източването на АЕЦ "Козлодуй"

16-ти октомври 2015-та г. ДНЕС. Възниква въпросът - имало ли е въобще някога поне един готов реактор за "Белене"? Категоричното ми мнение е НЕ ! Никога не е имало. Съобщенията на Ижорските заводи са се изчаквали и са били нужни, за да се обосноват последващите съдебни искове и едва след това българският ортак в схемата демонстративно слага край на заверата и дава карт бланш на руския ортак да ни изнудва.

Ако руснаците наистина са произвели реактор по наша поръчка то той отдавна трябваше да е на българска територия и вече ние да си решаваме, какво да правим с него. Дали ще строим, дали ще го препродаваме и т.н. Но нищо подобно не се случва. Прецедент в тази посока има с предишният реактор, пак за АЕЦ "Белене", но произведен и доставен през (около) 1990-та г. После той престоя консервиран на площадката в Белене повече от 10 години, без да пострада от това по никакъв начин, и накрая нашите го продадоха на руснаците за жълти стотинки. Казвам продадоха, а не върнаха, защото, до колкото си спомням, той беше произведен от Шкода, Чехия, а не от бившия Съветски съюз.

И къде са тогава парите, които руснаците са взели по тази схема? Е, ако и сега сами не можете да си отговорите на този въпрос. Съжалявам, но повече от това не мога да ви подскажа. Искам да ви доставя удоволствието сами да откриете нещо.

Георги Котев

Нарочно отново поставям визитката си, която беше актуална до лятото на 2008-ма г., за да избегна излишнш въпроси от страна на някои читатели, които за първи път или рядко посещават този блог.

image





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9819300
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031