Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2015 12:19 - Слънцето нокаутира ядрената мафия по цени
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2052 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ето, невиждана до сега най-вероятно и в целият свят, сравнителна графика, която показва движението на цените на единица установена мощност, за ядрени и слънчеви инсталации, през последните над 50 години:

image

А сега, естествено, ще ви посоча и източниците на данните, които съм използвал, за построяване на горната графика.
На първо място, що се касае цената на ядрените мощности, в зората на зараждането на ядрената мафия, информацията идва от официалният Бюлетин (периодично издание) на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ - по-сигурно няма от къде), за месец октомври 1963-та г. Съдържанието на целия брой, на три езика (английски, френски и испански) можете да видите от ТУК, а ако искате да се ограничите само до статията за цената на ядрените инсталации кликнете ТУК. И там ще видите следната таблица:

image

С червени рамки съм оградил интересуващите ни видове ядрени мощности (с вода под налягане, каквито са реакторите и в Козлодуй, и най-разпространени по света) и цената на един киловат установена мощност, в долари. За удобство съм усреднил на 200 $/kW.
Цената на ядрените мощности в наши дни вземаме от проведена през последната зима, в София, нарочна презентация на Уестингхаус, за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", отразена от специализираното електронно издание 3E-NEWS, в статията:


Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва над 7,7 млрд. долара

И какво виждаме там?

image

Цената е 7 762 000 000 щатски долара. Ако разделите тази сума на 1 117 000 kWе, каквато е очакваната електрическа мощност, която ще произвежда 7-ми блок, се получава приблизително 6 950 $/kW. (Нищожното разминаване с числото на графиката е заради равномерното разбиване на ръста на цената по години, с помощта на електронна таблица Excel.)

За цената слънчевите инсталации нещата са доста по-прости, защото източникът е само един и е повече от авторитетен и достоверен - лондонсото издание Гардиън, което от своя страна се позовава на американската Блумбърг, в съвсем пресната си статия:


A story of hope: the Guardian launches phase II of its climate change campaign

"Една история на надеждата: Гардиън стартира фаза II на своята кампания за изменението на климата"

И ето какво намираме там:

image

Тук цените на слънчевите панели са посочени в $/W (долар/Ват), а за да се превърнат в $/kW (долар/килоВат) е нужно да се умножат само на 1000 (хиляда). Разбивате равномерно крайните суми, пак с помощта на електронна таблица, и нанасяте на графиката. Както го направих и аз, на най-горната графика.

Ядрената мафия все още облъчва мозъците на жертвите си, а парадокса е, че и тя самата е жертва на себе си, но с всеки изминал ден истината става все по-видима и силна. Дано до окончателната и победа и тържество алчните ненормалници не ни ... вие се сещате.

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840071
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031