Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2015 12:09 - Прокопиев + Домусчиев = НЕК-а се погрижим
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2490 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 14.10.2015 08:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера (10/10/2015г.) в-к "Дневник" (собственост на Иво Прокопиев) публикува коментар на Института за пазарна икономика (ИПИ) по повод това, че ... "Тази седмица четирите национално представителни работодателски организации - КРИБ (с председател Кирил Домусчиев - бел. Г.К.), Асоциацията на индустриалния капитал, БСК и търговско-промишлената палата, излязоха със спорна Пътна карта за реформи в енергетиката."
Ето го и самият материал, който иска да го чете:
Противоречивите реформи в електроенергетиката

А аз предпочитам да ви го покажа в концентриран вид, с помощта на инструмента Wordle, под формата на облак от думи (всяка дума в облака е толкова по-голяма, колкото по-често тя се среща в обработваемия текст):

image

В коментара на ИПИ нито веднъж не се среща някое от словосъчетанията "Национална електрическа компания" или "НЕК". Ъ-ъ! Нито веднъж!
В същото време, в т.нар. "Пътна карта" е заложен ключов момент, който изглежда ето така:

image
(ДОПЪЛНЕНИЕ! В последствие пътната карта беше свалена, но за съжаление не съобразих да я запазя цялата (беше само около 4 стреници). Все пак е добре, че запазих частта която виждате по-горе.)

Нито ИПИ, нито Прокопиев-ият "Дневник" са забелязали, че Домусчиев и компания са наточили сатърите, за да режат месо от тялото на държавата. За пореден път, в особено големи размери. Нека видим, от интернет-страницата на НЕК, за какво става дума:


ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ


НЕК ЕАД е собственик на 30 водноелектрически централи (ВЕЦ и ПАВЕЦ) с обща инсталирана мощност 2713 MW в турбинен режим и 937 MW в помпен режим.

Основното производство на електрическа енергия на компанията се получава от четиринадесетте големи ВЕЦ, които са с обща инсталирана мощност 2480 MW. Те са групирани в четири каскади: Белмекен ­ Сестримо ­ Чаира, Батак, Въча и Долна Арда и са предназначени за покриване на върховите натоварвания и регулиране на параметрите на електроенергийната система (ЕЕС).

Ето и част от язовирите в страната, които са собственост на НЕК:

image

А зад благовидното желание на работодателите (преди Домусчиев председател на КРИБ беше Прокопиев), за "Анализ на опция за фалит на НЕК", кипи неуморен и дългогодишен труд на чиновници и представители на политико-енерГЕПИйната мафия този фалит задължително да се случи и нашата баница пак да ни бъде окрадена. Старта беше даден още преди 5 години, по време на първия кабинет Борисов, чрез отклоняване на НЕК от една от основните и дейности и задължения - "
внос и износ на електрическа енергия". Ето как изглежда това през последните години:

image

В резултат на този (и не само - другото направление е отношенията с двата "американски" ТЕЦ-а) престъпен произвол НЕК затъва финансово и в момента политико-енерГЕПИйната мафия разиграва постановка, в която търсят заем от 1,3 милиарда лева (без лихвите) за "спасяването" на компанията. Последната сценка от пиеската беше изиграна миналият понеделник и тя, на кратко, изглежда така:

Подадените заявления по процедурата за облигационна емисия са 12 на брой, а за процедурата за заем / синдикиран заем са 2.

Най-вероятните следващи стъпки са проваляне на и без това ненужните облигационна емисия или синдикиран заем и на финала - фалит и разпарчетосване на НЕК, за жълти стотинки, между избрани. Процедурата е отдавна отработена. Спомнете си Костов-ата приватизация.

Георги Котев



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9890105
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930