Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2015 21:29 - Особености на българския внос/износ на електроенергия
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2193 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 04.10.2015 21:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Забелязах, че с настъпването на есента рязко е спаднал износа на електроенергия от България към съседните страни и реших да ви го покажа, но докато подготвях графиките се натъкнах на някои странности. За това ще ви покажа нещо различно от първоначалният ми замисъл, но за сметка на това доста по-интересно и познавателно. Но преди това все пак придобийте представа за динамиката на износа и вноса от следните две графики (данните за чието построяване са взети от ТУК - сайта на Електроенергийния системен оператор - ЕСО):

image

Най-горната тъмно-жълта крива показва сумарният износ от България към съседните страни Сърбия, Макединия, Гърция и Турция, без Румъния. Втората от горе на долу (синята) крива показва вносът на електроенергия от Румъния в България. Останалите, по-долни и по-тънки, криви показват износа от България за съответната съседна страна. Данни за внос от другите съседи, не само за този ден, а въобще, няма. Има съответни колони в таблиците за тах, но там пише само "0" - "нула".
А сега сравнете тези данни с аналогичните им, но два месеза по-рано:

image

Забелязвате ли разликата? Износа се е свил на около 80%. Най-вероятно това е моментно, сезонно и с настъпването на студовете картинката ще се върне на нивата от лятото? Но не за това ми беше приказката днес.
Докато подготвях графиките ми светна лампичка. Спомних си материалити, които напоследък ви показах, за енерГЕПИйния клан Кадиеви, като "
Как кланът Кадиеви загуби 1,5 милиона лева?" или "Георги Кадиев: Като ви краде жена ми обеднява". За тяхното онагледяване и документално потвърждаване се базирах пак на данни на ЕСО от под-страницата им
Резултати от тръжната процедура за разделяне и предоставяне на предлаганата преносна способност (ППС) и придобитите търговски права за пренос (ТПП) ...

Ако си направите труда да я разгледате ще забележите, че всеки месец ЕСО продава права за внос на електроенергия от съседите Сърбия, Македония, Гърция и Турция, без Румъния, НО от архива на реализираните потоци (ТУК) става ясно, че такъв от по-южните ни съседи НЯ-МА, а има единствено и само от север. В същото време закупените правата за износ (пак без Румъния) се консумират, т.е. - ток се изнася към тях. Нещо нещата взеха да не ми се връзват. Частни търговци купуват права за внос, но не внасят, а в същото време никой не плаща за правото да внася от Румъния, а вносът от там е повече от голям.

Само един малък пример от настоящия месец:

image

Оградената в червено фирма е именно на Сона Николова-Кадиева. Преди една седмица съпругът и Георги Кадиев се похвали в Канал 3, че 80% от бизнеса на жена му е внос на електроенергия и едва 20% - износ. Но ако се съди по данните на ЕСО ... настъпва някакво объркване. Освен ако Кадиевите не са властелините на вноса от Румъния, но пък защо не се плаща за това???

Но и това не е краят на историята. До краят на миналата (2014-та г.) ЕСО е продавал права за внос и износ на електроенергия и от/за Румъния и изведнъж, през януари 2015-та г. северните ни съседи "изпадат" от търговете. Независимо от това притока на енергия от там е внушителен. Какво може да означава това?

Честно казано нямам никакво обяснение, освен предположението, че това е поредната мощна далавера на безгранично алчната енерГЕПИйна мафия. При всички положения ще продължавам да търся отговорите на тези въпросително и при положително развитие ще ви информирам своевременно.

Георги Котев


Тагове:   внос,   износ,   престъпление,   ЕСО,


Гласувай:
3



1. анонимен - спад износа
06.10.2015 09:00
Износъ спада заедно с нивото на язовирите на НЕК. След силното лято за продажбите на ток идва равносметката, че може би за зимата ще внасяме, а няма да изнасяме (или ще има режим на тока).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9873393
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930