Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2015 19:09 - Важните химични елементи в човешката история
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3041 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 18.08.2015 19:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кои химични елементи и до колко са били важни за хората, в хода на историята? Относително достоверен отговор на този въпрос може да ни помогне да открием едно интересно приложение на световната търсачка № 1 Google, наречено Google Ngram - кратко название или Google Books Ngram Viewer - пълно название.
Какво прави това приложение? То използва друго, много по-известно приложение на същата търсачка, а именно Google Books, което предоставя свободен достъп до над 100 000 000 (сто милиона) сканирани англоезични книги за периода от 1500-та до 2008-ма години. (В електронната библиотека на Google има книги и на други езици, но в по-малък обем.) Приложението
Google Ngram прави така, че преброява думите или комбинациите от думи във всички сканирани издания за дадена година и нанася резултатите на графика.
Сега ще ви покажа как става това на базата на няколко химични елемента (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

image

В дадения случай аз съм задал период от около последните 150 години. Посочил съм химичните елементи (от горе на долу в дясната колонка на графиката) Злато, Желязо, Сребро, Живак, Въгледод, Мед (метала), Кислород, Водород и Уран. Резултатите показани на графиката говорят сами за себе си и всеки от вас може да си ги тълкува, както намери за добре. Също така може да провери мястото и значението на други елементи и за други периоди от човешката история.
Някои от вас сигурно се досещат, че ви занимавам  стози познавателен инструмент, търсейки отговор на въпроса за важноста на най-любимия на ядрената мафия химичен елемент Уран. Видно от резултатите той няма никаква важна стойност в човешката история. Нещо повече - след два изкуствени напъна за "вдигане на акциите" му той все пак се проваля и отдавна вече е със затихващи функции. Със същите затихващи функции е и ролята на самата ядрена мафия в цялата история на човечеството, ако, междувременно, за отмъщение, не решат да прекратят хода на историята преждевременно.

Бонус графика:

image

Елементите около лубимият на ядрената мафия Уран. Реално от показаните на графиката елементи на земята се срещат само Торий и Уран. Другите се създават изкуствено. Още по-важен от Урана за ядрената мафия е Плутония, който се създава от първият. Цялата смъртоносна ядрена индустрия е възникнала и съществува единствено и само за производство и трупане именно на Плутония. Резултата на графиката е своеобразна присъда над ядрената мафия, но тя упорито не желае да се отказва, докато не ни ...
Интересно е да се отбележат двата пика в графиката на Урана. Първият пик идва след две събития. 1-то е първата мощна ядрена авария в склад за Плутоний, в Производственото обединение "Маяк", Челябинска област, Урал, СССР, през септември 1959-та г. 2-рото е взрива на най-мощната термоядрена бомба в човешката история (Цар Бомба - 50 Милиона-тона тротилов еквивалент), през октомври 1961-ва г. (Знаещите да не се заяждат тук! Термоядрената/Водородното бомба се взривява с ядрен заряд, а той е бил от Плутоний, произведен от Уран.) Вторият пик идва непесредствено след първата "мирна" атомна авария в АЕЦ "Три Майл Айлънд", Пенсилвания, САЩ, през март 1979-та г.

Използвайте инструмента
Google Ngram за да си правите и други свои интересни проучвания, анализи и изводи.

Георги Котев




Гласувай:
6



1. gikotev - Re: Сетих се да питам нещо.
18.08.2015 20:38
Интересен въпрос, НО за съжаление не съм попадал на подобен род информация. Ще потърся и ако ми се случи да открия обещавам до публикувам. Винаги ще има съмнения в достоверноста, но поне приблизително да е достоверна.
Проблема е, че ядрената мафия постоянно пуска фишеци, че бъдещето и е в т.нар. реактори на бързи неутрони, а те работят основно на Уран-238, за разлика от сега масово разпространените по света реактори на топлинни неутрони, чието основно гориво е изотопа Уран-235.
Обяснявам за незапознатите. Разликата между "обогатен" и "обеднен" Уран е отклонението в природната/естествената пропорция на изотопите У-238 (99,29%) и У-235 (0,71%). При обогатеният У изотопа У-235 надскача природната си граница от 0,71% (до около 5% в "мирните" ядрени реактори и до около 95% в ядрените бомби), докато в обедненият У изотопа У-235 е междо 0,3-0,2 и по-малко проценти.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9838317
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031