Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2015 19:09 - Бисери от доклада Симеонов-Гамизов, за енерГЕПИката
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4906 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 04.08.2015 20:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През последните дни па(т)ри(оти)чният лидер Валери Симеонов обикаля, като пчеличка цветята, всички "национално-отговорни медии", да ни се захвалва, каква огромна и народно-полезна работа са свършили с енерГЕПИйният "експерт" Стефан Гамизов, в разриването на авгиевите обори на сектор Енергетика. Но дали това е така, уважаеми дами и господа? Дали това наистина е така? За да разберем ще ни помогне вече публикуваният на сайта на НС т.нар.

Отчетен доклад за периода  19.02.2015г. – 31.07.2015г.

За протокола ще отбележа, че той е в обем 34 страници (DOC формат), разделен на 6 неравни части, които можете да си изтеглите от дадения по-горе линк (заглавието на доклада).

Днес ще ви покажа два от най-разкъртващите бисера в първата от шесте части. Но още преди да видите първият от тях е важно дебело да се подчертае, казаното в увода на доклада, на 2-ра стр.:

"
Като външни експерти бе привлечен екипът от Гражданска лига за България с председател Стефан Гамизов, които участваха в обработката на събраната, но за услугите им не бяха направени никакви разходи от полагащите се в бюджета на Комисията."

Бисер №1, в края на същата 2-ра стр. (всички текстове са 1:1 оригинал):

"
В периода 2011-2015 г. съществено се променя пазара на електрическа енергия в страната. През 2013 г. се либерализира пазара на средно напрежение и ДКЕВР престава да определя регулирани цени за потребителите присъединени на средно напрежение. Това води до стесняване на регулирания пазар и намаляване а количствата за него. Едновременно с това, в резултат на икономическата криза се наблюдава цялостно намаление на потреблението но електрическа енергия, което е видно от приложеното графика:"

image

"
Цена Задължение към обществото (зелен цвят)
Цена за мрежови услуги през електро -преносната мрежа (червен цвят)

Цена за електрическа енергия
(син цвят)
"

Пак прочетете, какво обещават Симеонов-Гамизов да ни покажат на графиката и, какво в действителност ни показват? Обещано - спад на потреблението по години, поради някакви си причини. Показано - изменение в структурата на цената на електроенергията, по години - на практика надуването и, като въведеното "задължение към обществото", което на практика е - задължение към политико-енерГЕПИйна мафия. Връзка между думи и графика = АБСОЛЮТНА НУЛА!

Бисер №2, в началото на 4-та стр.:

image

Не знам, какво означават скобите във втората графа РАЗХОДИ, но предполагам, че в скобите на 3-та и 4-та графи ФИНАНСОВИ РЕЗУЛТАТИ ... са, за да покажат, че става въпрос за загуби. Следват повече от ДВЕ страници пояснения и обяснения, за причините за тези загуби и потъване на НЕК, които аз, естествено ще ви покажа тук, по долу. Но първо ще ви покажа (припомня) своето кратко обяснение на тази картинка, с една единствена графика (вижте подробно за съставянето и в
Незнание = невежество = бедност = мизерия):

image

Основновната причина за потъването на НЕК е в съзнателното и изтласкване от пазара на износ и транзит на електроенергия. Толкова е просто!
А сега вижте, какви ви ги разправят тандема Симеонов-Гамизов, непосредствено под горната им таблица:

Финансов резултат 2011 г.

Анализът на финансовия резултат за 2011 г. /печалба от 68,843 хил.лв./ показва, че НЕК ЕАД с приходите от съучастия и други приходи покрива загубата от регулираната си дейност. С цените определени от ДКЕВР, НЕК ЕАД не само, че не може да извършва инвестиционната си дейност, а е и максимално затруднен да изпълнява нормално задълженията си за задължително изкупуване на електроенергията съгласно изискванията на Закона за енергетика.

Финансов резултат 2012 г.

НЕК ЕАД отчете отрицателен финансов резултат за 2012 година в размер на 99 919 хил.лв. В сравнение с предходната 2011 година финансовият резултат е влошен със 169 762 хил.лв. Анализът на финансовия резултат показва, че през 2012 година НЕК ЕАД с приходите от съучастия и други приходи вече не е в състояние да покрива загубата от регулираната си дейност.

Значителното влошаване на финансовият резултат на компанията в сравнение с отчетения за 2011 г. се дължи на следните неблагоприятни ценови и икономически условия, в които компанията осъществява дейността си през 2012 г. :

-Отрицателния резултат от компенсаторния механизъм за „зелена енергия” и „ВЕКП”, който през 2012 година е 94 361 хил.лв., докато през 2011 г. загубата от него е 31 156 хил.лв.

-Бум на новоприсъединените ВЕИ към електроенергийната система на високо средно и ниско напрежение.

- Силно рестриктивната регулаторна рамка определена от ДКЕВР и изпълнение на основната дейност на регулирания пазар при неблагоприятни ценови условия..

-Значителното намаление на приходите от продажби, които през 2012 г. са със 134 822 хил.лв. по-малко спрямо отчетените за 2011 г. Само от продажби на електроенергия НЕК ЕАД е реализирал с 283 203 хил.лв. по-малко приходи, което се дължи на драстичния спад на продадената електроенергия.

- Влошена структура на закупената електроенергия и увеличаване на относителния дял на по-скъпата електроенергия по чл.93 а от Закона за енергетика, която компанията е задължена да изкупува.

Аналогични са обясненията и за останалите две години.

Ако някой е намерил в тези "обяснения" някаква връзка с действителноста нека почерпи авторите им Симеонов и Гамизов.

Накрая на днешната порция бисери ще ви припомня, че преди два дни ви разказах, за това как "
Достоевски сигурно се обръща в гроба си?", визирайки същият доклад, на същите двама хубавци. Тогава ви показах визията си за него, която към двешна дата се потвърждава и тя е:

image

Историята продължава на "
Бисери от Доклада Симеонов-Гамизов, за енерГЕПИката 2".

Георги Котев



Гласувай:
7



1. kbalenciaga - А има ли възможност
03.08.2015 20:46

Да се разбере, поне ориентировъчно.
На какви цени се изкупува тока от частните компании, и после на какви цени го препродават зад граница?
Каква им е печалбата.
Тоест, колко губи общо НЕК, българския народ, от това, за година например.
цитирай
2. gikotev - Re: А има ли възможност
03.08.2015 20:56
Въпросът е точно в 10-та. Търся отговора му и в момента, в който го намеря ще го публикувам. Обещано ми е нещо, но, както се казва ... не ми е завещано. Не се шегувам! Ако достигна макар и до приблизително достоверна информация ще я публикувам незабавно.
Поздрави!
цитирай
3. apostapostoloff - Гъзмизов е опасен мошеник без образование и
04.08.2015 06:00
особен интелект, който от години мами балъците в тази страна. Все още има глупаци, които обръщат внимание на безконечното му бръщолевене, което има псевдоекспертен характер. Казано е: баламите никога не измират, защото майката на идиота е постоянно бременна.
цитирай
4. alexs - На кого са неудобни Гамизов и Сим...
04.08.2015 18:40
На кого са неудобни Гамизов и Симеонов естествено на енергийната мафия! На тези които искат да унищожат ядрената енергетика и да ни продават златен фотоволтаичен ток. Ами те половината депутати си имат соларки там е заровено кучето! Евала на хора като Гамизов и Симеонов които разровиха много далавери! Не е ли така Котев.
цитирай
5. alexs - И още нещо в България се допуснаха ...
04.08.2015 18:45
И още нещо в България се допуснаха ограмни грешки с преференциалното изкупуване на фотоволтаичния ток! Не трябваше да се правят оргомни фотоволтаини паркове върху плодородни земи ! мястото на фотолтаиците е върху покривите на сградите а фотовлтичния ток да се добива за собстени нужди на домакинстовто а излишъка да се продава в мрежата без преференциални цени. У нас бизнеса с ВЕИ бе заграбен от мафиотите-политици затова резултатите са плачевни.
цитирай
6. gikotev - Re: На кого са неудобни Гамизов и Сим...
04.08.2015 19:08
На мен Симеонов и Гамизов не са ми никакви, нито удобни, нито неудобни. Те само ме крадат! ДА, аз искам незабавно стопиране на ядрената енергетика, не само у нас, но и по целят свят. Имам човешка право да искам това.
Що се касае да половината от депутатите, които имат връзка с ВЕИ-инсталации - нямам нищо против. Проблемът е, че това е градска легенда. НИКОЙ, нито, в това число Симеонов и Гамизов, нито който и да е друг НЕ посочват техните имена и принадлежност към една или друга инсталация. За разлика от тях аз показвам единствено и само ФАКТИ!
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9888766
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930