Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2015 20:09 - Електро-енерГЕПИен (дис)баланс по български
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2641 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всеки божи вторник Електроенергийният системен оператор (ЕСО) публикува на интернет страницата си т.нар. Оперативна справка за Енергиен баланс. Но дали това наистина е баланс или дисбаланс? Нека видим!
Ето и последната справка от тази сутрин:

image

На практика, важните за баланса са първите три реда, но достатъчни ли са те? Видяхте ли ги добре? ПРОИЗВОДСТВО, ПОТРЕБЛЕНИЕ и ИЗНОС. Нещо не ви ли липсва? А? А ВНОС? А внос??? Защо няма внос? А трябва ли да има внос? Нека помислим!
Погледнете пак по-внимателно последните колони на първите два реда. Производството се е увеличило с 9,05%, а потреблението - с 3,38%. Ако нямаше внос би следвало ръста в износа да се равнява на разликата между съответните абсолютни стойности на първите два показателя. Или ръста в износа би следвало да е с около 5,67%. Но на практика той е над 34% !!! От къде идва този дисбаланс? Естествено от липсата на графа ВНОС. А внася ли въобще България ток, след като изнася толкова много? Разбира се, че внася. Не толкова, че и трябва, колкото за да го транзитира, от което също се ПЕ-ЧЕ-ЛИ!!! И кой печели? Сетихте ли се от първият път?
Не, не е държавната Национална електрическа компания (НЕК), която сега ни карат да спасяваме с по-високи цени на тока, нито някой от нас. Печели политико-енерГЕПИйната мафия.
Както нееднократно съм ви показвал (последно в
Незнание = невежество = бедност = мизерия) до края на 2010-та г. НЕК е участвала активно в износа на електроенергия към съседите, с около и над 50% дял от общия трансфер. След това тя активно бива изтласквана от този сегмент, за да стигне настоящият дял от под 0,5% от целият износ. В същото време, пак до края на 2010-та г. пак НЕК е участвала активно и във вноса на ток от съседите. Или казано иначе НЕК е държала съществен дял от транзита на електроенергия през страната ни, от което също е печелила и финансите и са били в прилично състояние.
Но настъпи време още по-крадливо и на НЕК и се отнема, както износа, така и транзита. И тя затъва, а сега искат от нас да платим сметката.

С тези справки, на практика, ЕСО дезинформира малкото хора, които ги следят (като мен - на пример). А също така спомагат за сгъстяване на цялостната мъгла в страната, в която политико-енерГЕПИйната мафия дерибейства, а роба изнемогва.

image

Но законите на природа, които не се подвластни на нито една престъпна групировка, показват че всеки един дисбаланс, независимо дали възниква естествено илие предизвикан нарочно, води до крушение, падане, развал, разруха и ... си проправя пътя към нов, истински, стабилен, видим и устойчив баланс.
Въпросът не е дали това ще се случи, а кога.

За пълнота на картината ще дам само един пример от Европа. И нека това да бъде страната-домакин на най-големия европейсти клон на ядрената мафия Франция.

image

Всеки, който кликне с мишката върху горното изображение ще се озове в платформата на френския електроенергиен системен оператор, която е много по-интересна и богата от (из)родната. Двете виолетови стрелки съм ги поставил аз. Лявата сочи количеството на вноса (в даденият случай НУЛА, защото в момента не е имало внос), а дясната - износа. Данните се опресняват през 15 минути и са практически в реално време.

Георги Котев




Гласувай:
4



1. chetohche - Пак загубите общи, а печалбите ч...
29.07.2015 16:41
Пак загубите общи, а печалбите частни. Както е с НЕК, така щеше да е и с Южен поток - печалбите частни, разходите и загубите за народът. Същото и с АЕЦ - Белене..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9863180
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930