Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2015 19:09 - Цената на тока от АЕЦ - Русия : България = 1 : 4
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3618 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На практика разликата в цените на електроенергията от атомните електроцентрали в двете страни е даже по-голяма, защото това сравнение, което ще видите за първи път в живота си ще засегне само т.нар регулиран пазар, т.е. цената на продукцията на която производителя продава на обществения доставчик (в нашият случай - Националната електрическа компания - НЕК), а той сформира микс от всички производители и продава на ЕРП-тата, а те на нас. Източника на информацията, на която се позовава сравнението идва от руската Федерална служба по тарифите (ТУК), до която достигнах през сайта на руското Министерство на енергетиката.
Ето я и самата таблица с назначените тарифи, за изкупуване на електроенергията от 7, от общо 10-те работещи в Русия АЕЦ-а, за цялата настояща 2015-та г.:

image

А сега ще поясня, как съм стигнал до изведените в центъра на таблицата резултати. За удобство на пресмятанията, в горния десен ъгъл съм поставил актуален курс на рублата спрямо еврото, взет от сайта на агенция ИТАР-ТАСС.

Цените на които руските АЕЦ продават са в единици рубли за 1 Мега-Ват-час (рубли/МВт.ч).

Взимаме най-високата от посочените в таблицата цени и тя е 258,56
рубли/МВт.ч.

Разделяме това число на актуалния курс рубла-евро и получаваме:

258,56 / 63,61 = 4,065 евро/МВт.ч

Последното число умножаваме по актуалния курс на БНБ лев-евро, за да превърнем цената в родни левчета и получаваме:


4,065 * 1,95 = 7,93 лева/МВт.ч , което, като се раздели на 1000 (за да превърнем Мега-Ватите в кило-Вати), а после умножим на 100 (за да превърнем левовете в стотинки) получаваме приблизително 0,8 ст/кВт.ч.

Не е толкова трудно, а? Можете да опитате и сами?


А от къде да вземем българската цена ли? Този въпрос е по-сложен, но нас трудностите не ни плашат. Както ви разказах преди три дни (
Мумията празнува юбилей, за наша сметка (допълнена)) поради което ние в момента нямаме публични тарифи, по които НЕК трябва да изкупува тока от производителите, за да може после той по веригата да достига до нас. Заради това ще се позовем на последната публикувана тарифа, но в момента заличена, от сайта на мумията-регулаторка:

image

Това е горната граница. В свое обяснително излияние на сайта на АЕЦ "Козлодуй", от 2-ри май 2015-та г. (ТУК) директора заявява буквално следното:

"
Към момента 40 % от произвежданата от централата енергия се доставят на НЕК в качеството му на Обществен доставчик, на цена от 29,75 лв./MWh. Регулираната цена е значително под производствената себестойност, но именно благодарение на нея при формирането на енергийния микс се компенсират високите цени на други производители."

Това прави приблизително 3.0 ст/кВт.ч, както е посочено в най-горната таблица.

Нашето директор се жалва, че тази цена била значително под себестойноста на продукцията, а какво да кажат тогава руските производители??? Нашата АЕЦ е 100% руска технология и използва 100% руско ядрено гориво. И защо тогава е тази драстична разлика в цените (практически ЧЕТИРИ пъти), ако може някой да обясни???
Но и това не е всичко. В последния си Годишен отчет АЕЦ "Козлодуй" показва графика на съотношението между продажбите и на регулирания и "свободния" сегменти на пазара у нас:

image

Последният месец родната АЕЦ гони на "свободния" пазар от 7-8 ст/кВт.ч. Ако тази цена се претегли (миксира) с онази от регулирания пазар разликата с руските цени ще набъбне още много.

Може би някои от вас вече се досеща, защо е това гигантско разминаване? Трябва да се краде, уважаеми дами и господа! Трябва да се граби! А раята да умирга!

Георги Котев




Гласувай:
6



1. gikotev - Re: А колко ли ще струва тока, получен от ...
28.07.2015 13:05
Нямам си на идея, но ако намеря достоверна информация по въпроса ще драсна някой ред тук. Между другото, абсолютна истина е, че 1-2 американски АЕЦ-а вече захлопнаха кепенците, заради ниските цени на шистовия газ, който ги направи неконкурентни на електро-енергийния пазар. Очаква се тази тенденция да продължи.

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9881988
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930