Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2015 13:09 - Националната електрическа компания (НЕК) беше убита ето така
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3733 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 13.07.2015 13:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На интернет сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) има пълна информация за износа на електроенергия, по периоди и компании-износителки, от 2007-ма г. до днес. Направих си труда да събера всички данни за НЕК, за цялата календарна 2010-та г., защото точно това е последната година през която тя е участвала активно на този пазар. Поставих всички събрани данни в една електронна таблица и ги обработих във вид удобен за разбиране и сравняване с други периоди, както направих това за 2014-та г. Ето го и резултата (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху таблицата):

image

Под всеки месец от годината, както и за цялата година, има по две колони. Първата показва размера на договорения за износ товар, а втората - денонощията през които това ще се случва. Колоната в дясно от всеки месец е произведение на двете числа от съответния ред, от ляво, т.е. за съответния месец. Така се получава количеството електроенергия, в единици Мега-Ват-денонощия (МВт.д), изнесени за съответния период, към някоя от съседните ни страни. Мсички количества МВт.д са събрани, ако проследите потоците от розови стрелки. Така се получава общото количество изнесен ток от НЕК, през цялата 2010-та г., в единици МВт.д - най-дясното число, на най-долния ред в таблицата. За удобство на бъдещите сравнения, които ще направим се налага да преведем количеството от МВт.д в МВт.ч (Мега-Ват-часа). За целта умножаваме последното получено число на 24, колкото са часовете в денонощието. И последно! Разделаме количеството в МВт.ч на 1000, за да го превърнем в единици ГВт.ч (Гига-Ват-часа). Последното се налага, заради факта, че Националния статистически институт (НСИ) подава годишните си данни именно в тази размерност.

Резултата се вижда от обградените в червени правоъгълници числа. Делът на НЕК, в общия износ на ток, за цялата 2010-та г. е 51,42%. Въпреки ръста на износа от над 40%, в периода 2010-та - 2014-та години, делът на НЕК в този бизнес за последната година е само 0.41%. Въобще има ли нужда от някакъв коментар тук?
Сравнено в абсолютни единици, количеството изнесен ток през 2014-та г. е над 88 (осемдесет и осем) пъти по-малко от това изнесено през 2010-та г.

Защо ви разказвам всичко това ли? Много просто! Само през изминалата седмица различни представители на политико-енерГЕПИйната мафия внесоха в деловодството на Народното събрание цели ТРИ законопроекта!!! Всички ТРИ проекта са мотивирани да "спасяват" НЕК, но, в същото време, нито еин от тях не предвижда връщането на делът на НЕК в пазара на износ на електроенергия!!! По този начин политико-енерГЕПИйната мафия "спасява" не само НЕК, но и всеки един от нас!!! Резултата от прокарването и на трите законопроекта, ако това се случи, ще е поскъпване на тока за всички нас.

Подробно, за всеки един от внесените проекта ви разказах в материалите:


Теменужка предлага плевел и калинки да "ароматизират" енерГЕПИката

Стефан Гамизов написа Закон за висшата математика в енерГЕПИката

Театър рИформа представя "Широко затворени очи" за будали

Ако на НЕК и бъде разрешено да се върне на позициите си на този пазар, каквито е имала до края на 2010-та г. няма да има нужда никой и нищо да се "спасява", а даже има опция за поевтиняване на тока на вътрешния пазар, за да се стимулира потреблението, производството, износа на други стоки и т.н. и т.н.
Да ама не! Политико-енерГЕПИйната мафия, с любезното съдействие на всички "медии" са твърдо решени за ни довършат? Пардон! Исках да кажа - "спасят".

За финал да ви припомня общата картина на износа на електроенергия за съседите, откакто България въобще развива този бизнес:


image

За малко да забравя! Пак през изминалата седмица лично премиера заяви, че износа много скоро ще завоюва нови територии, към Италия, през Черна гора. Така ние правилно прочетохме посланието му, като:

Борисов: "Работим за още по-голямо поскъпване на тока"

Някой от вас може да си спомни, че през 2010-та г. премиер на България беше същата личност?

Георги Котев



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. eniza - И не само така
13.07.2015 22:51
Г-н Котев,
Припомнете си какво се случи през 2011 год. - общо взето тогава започват работа американските ТЕЦ. А през 2012 год. - пикът на фотоволтаиците. И те със задължително изкупуване на енергията. От кого - от НЕК - обществения доставчик.
НЕК може да има лиценз за износ, но след 2010 год. тя остава само в ролята на обществен доставчик - една необходима изкупителна жертва, смъртно болна, която уж всички искат да съживяват.
Оставете износа, за водната Възобновяема енергия на НЕК КЕВР определя изкупна цена от около 60 лв МВтч.
цитирай
2. gikotev - Re: И не само така
13.07.2015 23:40
Единственото нещо, което разбрах от коментара ви е "Оставете износа". Прилича ми на намек или инструкция?
Уточнение, за останалите читатели на блога. Автора на горния коментар нарочно се е регистрирал, за да ми прати паролата "Оставете износа".
Да го оставя, но ако имах поне един пример в световната икономическа практика, при която дадена държава повишава цените на дадена стока, за собствените си граждани, при положение, че от години троши рекорд след рекорд, по производство и износ на същия продукт.
Не възнамерявам да преставам да разобличавам престъпленията на (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия!
цитирай
3. eniza - Грешно сте ме разбрали, а може би и ...
14.07.2015 12:15
Грешно сте ме разбрали, а може би и мисля погрешно. Фактът, че НЕК не печели от износ няма как да я убие. Други фактори вършат това. НЕК е натоварена да купува най-скъпата електроенергия и да я продава евтино. Евтината енергия е за други.
А ако НЕК трябваше да осъществява износа, не виждам защо АЕЦ сама да не си изнася тока и защо трябва да се стига до там "никой не иска най-евтината енергия".
цитирай
4. gikotev - Re: Грешно сте ме разбрали, а може би и ...
14.07.2015 12:48
Цитат от последният ви коментар: "Фактът, че НЕК не печели от износ няма как да я убие".
ВЪПРОС - От къде следва този ФАКТ??? ОТ КЪДЕ? ОТ КЪДЕ? ОТ КЪДЕ? ОТ КЪДЕ? ОТ КЪДЕ? ОТ КЪДЕ? ОТ КЪДЕ? ОТ КЪДЕ? ОТ КЪДЕ? ОТ КЪДЕ? До края на 2010-та г., докато НЕК е изнасяла над половината от общото количество експортен ток финансовото и състояние е било цветущо и веднага след това тръгва рязко на долу, след като политико-енерГЕПИйната мафия съзнателно я изтласкват от този сегмент.

Как така "честните" частници печелят и все повече се множат на опашката да бръкнат в кацата с най-благия мед, а НЕК не може???? Вие явно заслужавате Нобелова награда за икономика?

АЕЦ "Козлодуй" няма лиценз за износ на ток, вижте списъка на лицензираните чрез линка в скобите (http://www.tso.bg/uploads/file/interchanges/2015/Registers/REGISTERS_ALL_2015_BG.pdf). Защо това е така не знам.

През месец ноември 2011-та г. имаше произшествие, без прецедент в световната практика на ядрената мафия. Беше отрязано ухото на изпълнителния директор на АЕЦ-а Александър Николов (тогава). Градсите легенди намекваха за вариант, че той бил се заканил да изнася пряко тока на АЕЦ-а, избягвайки посредниците, но това така и не се случи. Малко след това произшествие той беше махнат от поста.

Много ви моля! Ако имате проблем с начина на мислене си го решавайте на друго място и по друг начин, а не ми губете тук времето. Нищо лично, просто нямам време за глупости!
Поздрави!
цитирай
5. eniza - Аз не изнасям ток. Предполагам, че и ...
14.07.2015 21:07
Аз не изнасям ток. Предполагам,че и Вие не изнасяте. Какво губим от това? Нищо. Ако не произвеждаме и не продаваме домати пак не губим нищо. Не печелим. Други го правят и печелят. Да, токът и доматите са различни стоки, но принципът е същият. Няма как НЕК да губи, ако не изнася ток. Може да не печели, но не може да губи, камо ли това да я убие. В друга шапка на фокусника е скрито зайчето, както казах в началотол
цитирай
6. gikotev - Re: Аз не изнасям ток. Предполагам, че и ...
14.07.2015 21:35
Започвам да схващам на къде клоните. Не знам дали наистина сте толкова наивен или нарочно се правите на такъв? Във всеки случай изпитвам известно съчувствие към вас. Поради тази причина и ще поясня.

Вие произвеждате домати, ако разрешите да се възползвам от вашият паралелен пример. До 2010-та г. вие сте продавали доматите си, както на вашите съселяни/съграждани, така и на жителите в съседните общини (или поне над 50% от износа в съседните общини е било извършвано от вас, с вашите си домати). Това, че сте могли да продавате на съседите на по-високи цени ви е позволавало да продавате на съселяните/съгражданите си на по-ниски цени и в крайна сметка пак сте били на печалба и бизнеса е прогресирал, струвал си е усилието. След 2010-та г. идват мутрите и ви казват, че вече няма да изнасяте вие, нито своята, нито нечия друга продукция. Вие произвеждате, мутрите ви вземат по-голямата част от продукцията ви евтино (така стана с държавните АЕЦ и ТЕЦ "Марица Изток 2"), изнасят ващите домати по-скъпо и си прибират разликата. Сега вие (това е НЕК) сте длъжни или да вдигнете цените за съселяните си или да фалирате.
Пак ли НЕК не губи?
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9863429
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930