Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2015 10:19 - Колко частна е държавната АЕЦ "Козлодуй"?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3743 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
АЕЦ "Козлодуй" ЕАД вече публикува последният си годишен отчет, за 2014-та г., на интернет-страницата си (ТУК). Уверявам ви, че запознаването ви с него може да ви даде отговора на въпроса - защо напират да ни повишават цената на електроенергията. За да си отговорим на този въпрос ще разгледаме и прочетем две от водещите инфо-графики, публикувани в него. Ще търсим да разберем, колко електроенергия произвежда АЕЦ-а и каква част от нея отива за т.нар. микс на НЕК, т.е. за балансиране на ниските цени на тока за българските потребители.
И нека започнем с основните ФАКТИ И ДАННИ, както са ги нарекли футуристичните художници на АЕЦ-а (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху изображението):

image

В долния край на шестоъгълника виждаме две числа. 40% - за регулирания пазар, т.е. за НЕК, т.е. за нас и 60% за т.нар. "свободен" пазар, т.е. за "честните" частници, т.е. за комисионни на тези, които сега искат пак да ни вдигнат цената на тока. Но още по-важно е дали така посочените дялове съответстват на действителноста???
За отговор на последния въпрос може да ни помогне втората графика? Тя отразява разпределението на дяловете на реализираната продукция от АЕЦ-а на регулиран-нерегулиран("свободен") пазари през последните 11 години:

image

Количествата реализирана продукция е показана в Мега-Ват-часа (МВТ.ч = MWh), което се равнява на 1000 кВт.ч, единицата в която ние си плащаме тока ежемесечно.

Веднага се набива на очи, че през последните 11 години продукцията на 100% държавната АЕЦ става все по нерегулируема, все по-частна, все по нечия и все по-малко наша - нейните собственици.
Но да се върнем на вълнуващият ни въпрос. Потвърждава ли последната графика декларираното в първата графика съотношение на дяловете продукция 40% - 60%, съответно за регулирания - нерегулирания пазари??? Моят отговор е категорично НЕ !!!
Защо? 1-во на графиката липсват числа, за всяка една година, така като се правеше в предишните отчети, като например предходният - за 2013-та г.:

image

2-ро - вертикалната, лявата скала на координатната система, показваща количеството продукция в МВт.ч е ма-ни-пу-ли-ра-на!!! Видно от нея тя не започва от нулева отметка, а направо от 6 000 000 МВт.ч. Сравнете с графиката от 2013-та г. Но и това не е всичко. Ако си направите труда да сравните разстоянието между отметки 6 000 000 - 12 000 000 МВт.ч, на графиката за 2014-та г., ще се убедите че то е чувствително по-малко от разстоянието между точката, където би трябвало да бъде отметка 0 МВт.ч до 6 000 000 МВт.ч. Така се създава визуална илюзия за различно от истинското съотношение на дяловете за съответните сегменти на пазара. До какви сложни лупинги е готово да стигне ядрената мафия, само и само да ни оскубе още повече?

Още ли вярвате на съотношението 40% - 60% ???
И друг път съм публикувал тук не едно доказателство, че това съотношение е далеч от твърденията на ръководството на АЕЦ-а, но сега ще ви припомня само най-последното от тях, подробно разгледано в материала "
Олигархът Прокопиев: "Като на олигофрени ви го обяснявам бе!" 2 ":

image

И да завършим? Ако някой от вас се чуди, къде отива продукцията на АЕЦ-а, реализирана на т.нар. "свободен" пазар ще припомня и динамиката на износа на електроенергия от България към съседните страни, по години, откакто се практикува такъв бизнес:

image

Сравнете тази графика с втората от горе на долу. Забелязахте ли? Колкото повече расте износа толкова повече намалява продукцията на АЕЦ-а предназначена за нас?

Колко частна е държавната АЕЦ? Отговорете си сами! А също така и защо политико-енерГЕПИйната мафия напира да ни вдигне цената на тока?

Георги Котев



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. demograph - Няма да ги вдигне!
25.06.2015 13:18
Защото ги чака нещо много по-лошо от Армения и от миналите бългаски бунтове срещу тока.
Ако не изчистят кърлежите от енергийния сектор, ТЕ ще бъдат изчистени от политиката и лапането.
Вервай ми.
ПОЗДРАВ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9836401
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031