Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2015 08:29 - Посланикът на САЩ търси въпроси - ние ги задаваме
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5783 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 29.05.2015 09:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"От днес до петък, посланик Марси Б. Рийс ще отговаря на вашите въпроси на Фейсбук страницата на Посолството на САЩ. Ако искате да чуете мнението на посланик Рийс по теми, които ви вълнуват, може да задавате своите въпроси на български или английски до края на работния ден в петък под настоящия пост. Посланик Рийс ще отговори на вашите въпроси до края на деня във вторник, 26 май.
Очакваме с нетърпение вашите въпроси!"

Такова съобщение можете да намерите на Фейсбук-страницата на американското посолство в София и да се възползвате от възможноста. Ето как го направих аз.

Ваше Превъзходителство!

Увяжяема госпожо Рийс!

Благодаря за предоставената възможност да Ви задам въпрос(и), във Фейсбук страницата на посолството на САЩ в София!

 image

На 10-ти юли 2014-та година Вие и г-жа Кристин Свиники (комисар в американския ядрен регуратор USA NRC) посетихте АЕЦ „Козлодуй” ЕАД. От официалното съобщение на интернет-страницата на атомната централа не става ясна целта на Вашето посещение в предприятието. Такова посещение от страна на американски посланици (Ваши предшественици) в родната АЕЦ не е за първи път. Случвали са се и преди това, но за широката публика винаги остава в тайна целта на тези посещения и какво произлиза, като резултат, след тях. В тази връзка:

Въпрос №1 : Бихте ли ни споделили накратко каква беше истинската цел на миналогодишното Ви посещение в АЕЦ „Козлодуй” и какви ползи ще донесе то за българските граждани и бизнес?

Въпрос №2 : Бихте ли споделили с нас дали САЩ имат утвърдена практика да командироват своите посланици в атомните централи и на други държави (още 29  в целия свят, освен САЩ и България)? В колко други държави експлоатиращи АЕЦ се е случвало това, кога, колко пъти и в в кои точно централи?

 

По време на Вашето посещение според интернет сайта на предприятието „В изказването си Кристин Свиники даде висока оценка за всички мерки, предприети в АЕЦ “Козлодуй” след Фукушима”. Тази „висока оценка” силно ме озадачава и за да разберете объркването ми ще поясня с пример. Но преди да го изложа ще напомня, че след аварията в АЕЦ „Фикишима-Даичи”, преди малко повече от 4 години, Международната агенция по атомна енергия (МААЕ, към ООН) пое ангажимент да създаде и наложи единни световни стандарти по ядрена безопасност. В тези стандарти би следвало да влизат и сроковете за експлоатация и лицензионните режими на ядрените обекти. А сега обещания пример.

Двата действащи в родната АЕЦ блока (№5 и №6) се експлоатират по-малко от 30 години, защото старта им е даден през 1987-ма и 1991-ва години, съответно. Независимо от това на тях вече за втори път им се проваежда т.нар. модернизация за удължаване на срока на тяхната експлоатация. Първото удължаване се проведе в периода 1998-2008-ма години и струваше повече от един милиард лева (заедно с лихвите към кредиторите) и задължението за което ще продължава да се изплаща от АЕЦ до месец май 2021-ва г. Тези плащания минават през цената на тока, която всички български граждани плащаме. Независимо от това в момента се провежда нова „модернизация”, за ново „удължаване” на живота на същите мощности, за което вече са похарчени поне 190 000 000 (сто и деветдесет милиона) лева, според заявление на енергийния министър Теменужка Петкова, от януари 2015-та г., в Народното събрание. Според предизборно изказване на сегашния министър-председател Бойко Борисов крайната цена може да достигне и 2 милиарда лева. Като предлог за тези постоянни „дължавания” се изтъква необходимоста от поредното прелицензиране на блоковете, след 10 и даже по-малко години. За да разберете същноста на въпроса ми ще ви дам паралелен пример с един от общо 100-те действащи в САЩ ядрено-енергийни блока.

В началото на настоящия месец (май 2015г.) блок №3 на АЕЦ „Индиан Пойнт”, на около 40 километра северно от град Ню Йорк беше изключен от експлоатация, заради пожар в трансформатор и изтичане на хиляди литри масло в река Хъдсън, която тече към остров Манхатън. По този повод посетих страницата на американския ядрен регулатор (USA Nuclear Regulatory Commission) и се запознах с „визитната картичка” на блок №3 в АЕЦ „Индиан Пойнт”. (Снимка с „визитката” на блока ще покажа по-долу, под формата на коментар.) Видно от информацията авариралия блок е много по-стар (пуснат в експлоатация през декември 1975-та г.) от двата действащи в Козлодуй, но въпреки това има един-единствен лиценз за експлоатация издаден от NRC за цели 40 (четирдесет) години, който изтича през декември, тази година. Авариралия американски блок е напълно съпоставим по мощност и по принципна технология с двата действащи блока в родната АЕЦ, с единствена разлика, че е много по-стар. В тази връзка:

Въпрос №3 : Според Вас това ли са единните световни стандарти в ядрената енергетика, по-стари блокове да се лицензират за по-дълги срокове, а по-нови – за по кратки срокове, като за всяко прелицензиране, наричано умишлено „модернизация за удължаване”, се харчат милиарди левове от джоба на гражданите на най-бедната и най-корумпирана страна-членка на Европийския съюз и партньор на САЩ? Заради тези „добри практики” ли е „високата оценка” на г-жа Свиники за АЕЦ „Козлодуй”?

Под-въпрос №3 : Не Ви ли прилича това на престъпление/грабеж в особено големи размери, и ако е ДА, защо не го заявите публично?

 С най-искрени благодарности и най-добри пожелания!

Георги Котев, ядрен физик, 50 г.

image

За съжаление Фейсбус-страницата на посолството не приема въпроса ми в тази форма или заради обема, така, че сега ще се опитам да го изпратя през линк към настоящата статия.

image

Въпросите, под формата на линк към настоящата статия бяха приети от Фейсбук-страницата на посолството и сега остава да дочакаме отговорите.

Георги Котев

 




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. tikoev - Един въпрос: Къв го дирят по света а ...
21.05.2015 10:18
Един въпрос: Къв го дирят по света а не си видят голите задници? Кой ги е поканил на софрата или сами се канят?
цитирай
2. chavdar01 - БРАВО!
21.05.2015 14:33
ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
цитирай
3. nikikm - и ОТ МЕН!
21.05.2015 22:31
И от мене! Бъди жив и здрав и за дълго!
цитирай
4. gikotev - Благодаря, господа!
21.05.2015 22:57
Благодаря, господа!
И вие да сте живи и здрани!
Борбата продължва!
цитирай
5. nikikm - Ти и хора,като теб,
23.05.2015 22:24
gikotev написа:
Благодаря, господа!
И вие да сте живи и здрани!
Борбата продължва!


да са живи и здрави,че медийната клоака,поглъща всяка Истина!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9832890
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031