Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2015 11:09 - Последното престъпление на шефа на АЕЦ-а разкрива още по-голямо на партийно-енерГЕПИйната мафия.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3233 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 02.05.2015 11:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В последния си брой седмичника "БанкерЪ" публикува скандални разкрития за схеми за търговия с електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", за т.нар. "свободен пазар", в материала си "Да продадеш ток за 15 минути" / Скандален търг в "Козлодуй".

На 29 април първа атомна е изпратила оферта за продажбата на електрическа енергия за периода 1 - 31  май до търговските участници на пазара. В документа, подписан от изпълнителния директор Димитър Ангелов, пише, че компанията има възможност да осигури доставката на 48 120 мегаватчаса електроенергия, които са разделени в три позиции (т.нар. профили). Първата е за резервиране на 7 мегавата за целия май при минимална цена от 61 лв. за мегаватчас, втората е за 52 мегавата, с прекъсване в периода от 14 до 20 май и при цена 60 лв. за мегаватчас, а последната е за 60 мегавата в периода 23 - 31 май, като цената отново е 60 лв. за мегаватчас. До изчерпването на обявените за търгуване позиции критериите за класиране на постъпилите предложения са били максималната предложена цена. При две еднакви оферти се е класирала тази, която е постъпила по-рано. Заявки за участие са се приемали до 15:50 ч. на 29 април, а 10 минути по-късно е трябвало да се обяви и класирането на претендентите. На практика обаче тези критерии за подбор изглеждат абсолютно безсмислени, защото още с пускането на своето предложение, уж до всички търговски участници на пазара на електрическа енергия, ръководството на "Козлодуй" като че ли вече е имало своите фаворити.


Търговци на ток сигнализираха, че са получили по и-мейл покана за провеждащия се търг в 15:25 ч., т.е. 15 минути преди да хлопнат кепенците. Интересно е как може чисто технологично за този кратък срок да се окомплектова документация за месечен търг, да се анализира и изчисли как и за какви количества електроенергия ще се участва? Да не говорим, че всичко това трябва да се съгласува между експертите и управата на съответното дружество? А дори и да приемем, че по някакъв магически начин някой успее да се вмести във времето, идва следващата пречка - как да се внесе гаранцията за участие. Всеки сравнително грамотен финансово човек знае, че най-бързият начин е чрез платежната система за брутен сетълмент в реално време RINGS. Само че, случайно или не, тя приключва да приема плащания на клиенти на банки в 15:45 часа.  Че токът няма къде да се складира, ни е повече от ясно, ама чак пък такава бързина от ръководството на атомната централа отвсякъде изглежда подозрителна.

image


Още  по-странното е, че информация за свръхскоростния търг липсва на интернет страницата на предприятието. Всъщност там има друга процедура пак за същите количества електроенергия, разделени на три лота, но с други цени - съответно 67 лв. за мегаватчас за първия лот, и по 66 лв. за мегаватчас за другите два. Освен това тя е с дата 28 април, като оферти е можело да се подават до 14 ч. на 29 април,  30 мин. по-късно е било насрочено самото им отваряне, а договори с победителите е трябвало да се подпишат до 10:30 ч. на 30 април. Дали тази процедура се е провалила поради липса на интерес, та се е наложило АЕЦ-а да действа "на пожар" и да сваля цените, или всичко е било един добре режисиран сценарий, само може да гадаем. Но е ясно при тази ситуация, че ако дадени търговци са имали информация от кухнята и са били информирани далеч по-рано от останалите, те са получили много сериозно конкурентно предимство.  

Потърсихме за коментар изпълнителния директор на централата Димитър Ангелов, чието име стои и под двете поръчки. Поинтересувахме се защо на участниците са били дадени едва 15 минути да се включат в обявения търг, защо цената е понижена и колко ще загуби централата от това? Както и най-важното - кои всъщност са фирмите, които са успели да сключат контракти за посочените количества електроенергия? Отговор до редакционното приключване на броя така и не получихме.

Със съкращения.

Не коментирам статията на в-к "БанкерЪ" по простата причина, че от нея лъха защита на интересите на група "честни търговци" от мошенническите схеми на друга групичка, още "по-честни търговци".

Но се възползвам от предоставената информация за да ви покажа още едно, още по-голямо престъпление, което журналята случайно "не забелязват"!!!!
Именно поради тази причина съм удебелил ценовите оферти на изпратените покани до търговците, както на публикуваната, така и на непубликуваната обява. Така отидох в интернет страницата (ТУК) и извадих за вас последната публикувана оферта:

image

За протокола - името в края на поканата е на директора на АЕЦ-а, НО подписа не е негов. Ценовите нива съответстват на посочените в статията. Именно тези цени и ме провокираха да се поразровя в тръжните процедури за предходните месеци и ето какво открих:

image

Пак за протокола - тук вече виждаме оригиналния подпис на директора. В същото време виждаме, че преди един месец цената на 1 Мега-Ват-час е била с 3-4 лева по-висока!!! Т.е. имаме поевтиняване на стоката на едро!!!

image

За март офертата е също 70 лв/МВт.ч, поради което я пропускаме и отиваме на февруари, където виждаме виждаме, че стоката е била още по-скъпа, с повече от 5-6 лева от последната оферта (виж най-горната)!!!

image

УАУУУУУуууууууууууууууууууу........!!! Колкото по-назад отиваме, толкова стоката е била по-скъпа!!! Т.е. цената на тока от АЕЦ-а от началото на годината непрекъснато пада и нека сега подредим числата в хронологична последователност:

74,50 лв/МВт.ч - 72,50 - 70,20 - 67, 00 - 66,00 - 61,00 - 60,00

Последните две ценови нива са посочени от в-к "БанкерЪ", като оферирани до избрани търговци 15 минути преди приключването на последния търг, през миналата седмица. А сега да посмятаме с колко са се сринали цените за последните 4 месеца?

( (74,50 - 60,00) / 74,50 ) * 100 = 19,5% !!!

Имам приблизително 20% спад на цените на тока от най-голямото електроенергийно и държавно предприятие, а в същото време, пак миналата седмица, политико-енерГЕПИйната мафия ни заплаши с ново поскъпване на тока от 1-ви юли.

Схващате ли, какво става, уважаеми дами и господа??? Сиренето и кашкавала идват от мандрата на по-ниски цени, а търговците го продават на крайния роб на още по-високи цени!!!!

И сред цялата партийно-медийно-чиновническо-енерГЕПИйна мафия никой "не забелязва" това!!!! Де ги и посланиците на "партньорските" ни държави да се изкашлят, коя ябълка е гнила и коя става за рУчане??? Ъ-ъ!!!

Нямам повече, какво друго да ви кажа!

Георги Котев



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. blasterica - Отново уцелихте десетката, г-н Котев
02.05.2015 12:31
Извинявам се за поредния коментар, но с този си постинг, вие г-н Котев, доказвате и наистина няма нужда от повече коментари, че реална цена и тарифи на електроенергията, както и на топлоенергията и водоснабдяването в България НЯМА. Нито има реален пазар в "либерализирания сектор".
Реалната цена може да бъде изчислена приблизително, както и това колко трябва да бъде тя спрямо изискванията за социалната й поносимост, които са предмет на директиви на ЕК. Но, разбира се, никой от авторитетните органи няма да приеме това изчисление, като същевременно българските индустриални и индивидуални потребители са принудени с насилие да приемат нереални цени - веднъж нереално завишени на нормативна база, втори път от умишлено злонамерено ценообразуване на КЕВР, трети път от прехвърлянето на т.н. невъзстановими и нефактурирани разходи" в сметките на добросъвестните платци, което също е нарушение, защото ЕС директивите изискват плащане само върху реално потребени количества, четвърти път от такса "задължения към обществото", в която се прикрива и натрупва кой знае какво, но изглежда завишените ненормални цени на няколко теца, веца и "зелени централи", както и различни "загуби" и инверстиции, които дълбоко се съмнявам, че са инвестиции, а са просто текущи разходи от неефективност, заплати на миски, мисове, изпълняващи ролята на експерти и членове на бордове, както и плата към нужните покровители.
Така че, българските домакинства и бизнес плащат цени, които са правно и методологически необосновани, умишлено злонамерено подправени но за това пък по закон и методологически обосновано им продават имуществата за дългове към енергото, топлофикациите и ВИК, запорират им доходите и ги изпращат на онзи свят в прекия смисъл.
Ценообразуване на електроенергия, топлоенергия и вода в България е лъжа,измама, кражба и престъпление към основното човешко право, правото на живот. За правата на свобода и стремеж към щастие, които също са основни човешки права не говоря. Те са немислими в тази система.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9884673
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930