Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2015 12:29 - Как се образува цената на електроенергията???
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5569 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 01.05.2015 12:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това можете да научите от стенограмата/протокола от съвсем скорошно (в края на март 2015.та г.) заседание на постоянно действащата парламентарна "Комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране":

image

Обозначените с червени цифри отстрани ваши "любимци" участват съответно в толкова на брой парламентарни комисии, все свързани с енерГЕПИката. В парламента има общо ТРИ (све постоянни и една временна) комисии, които се занимават само с енерГЕПИка!!!

А ето я/го стенограмата/протокола от въпросното заседание 1:1

Комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране
26/03/2015 1. Анализ на прилагания ценови модел на регулирания пазар на електрическа енергия и регулиране по отношение работата на свободния пазар и трансграничния пренос.
2. Разни

П Р О Т О К О Л
№ 7

от заседание на Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР,
състояло се на 26.03.2015 г., в Народно събрание, ул. Пл. „Народно събрание“ №2, в зала „Изток“

Днес на 26.03.2015 г. се проведе редовно заседание на Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР. На заседанието присъстваха: Светла Тодорова - председател на КЕВР, членове: Евгения Харитонова, Илиян Хр. Илиев, Иван Б. Илиев, Костадинка Тодорова, Милена Миланова и Пламен Младеновски – експерт.
Комисията заседава при следния дневен ред:
1. Анализ на прилагания ценови модел на регулирания пазар на електрическа енергия и регулиране по отношение работата на свободния пазар и трансграничния пренос.
2. Разни
Заседанието беше открито от председателя на комисията, н.п. Искрен Веселинов, като така представения дневен ред беше приет с 11 гласа „за“, 0 – „против“ и 0 - „въздържали се“ .

По точка 1 от дневния ред думата беше дадена на г-жа Светла Тодорова, председател на КЕВР, която докладва за начина на ценообразуване в сектор Електроенергетика на регулирания пазар. Представени бяха двата метода за регулиране на цените – норма на възвръщаемост, приложима спрямо производители на електрическа енергия, ЕСО и НЕК, и горна граница на приходите, приложима спрямо електроразпраделителите дружества. В допълнение г-жа Тодорова разясни образуването на миксовата цена за регулирания пазар на НЕК. Бе разяснено и калкулирането на цената от ЕСО на база постоянни и променливи разходи, както и тази на разпределителните и снабдителните дружества.
По т.1 отношение взеха народните представители Искрен Веселинов и Красимир Янков. Н.п. Красимир Янков попита дали има последващ контрол на приетите от КЕВР горни граници на приходите, както и колко контроли действия са предприети в мандата на настоящия председател на комисията.

В отговор на питане на н.п. Искрен Веселинов относно износът на електроенергия, бе отговорено, че КЕВР не определя квотите за износ, предвид, че това не е регулиран пазар.
Председателят на комисията постави още следните въпроси: Започнала ли е комисията работа за определяне на цените за следващия ценови период? Снежното бедствие в Родопите ще окаже ли влияние върху покачване цената на тока? Спрените ТЕЦ-ове с новия Закон за енергетиката предвид ниската си енергийна ефективност ще могат ли да участват на свободния пазар?
В отговор г-жа Тодорова обясни, че до 31.3. е крайния срок за представяне на искания за промяна на цените. Предвид застраховките на енергопреносните мрежи не очаква повишаване цената на тока. Относно ТЕЦ-овете в Перник, Сливен и Русе е нужно да се спази процедурата за регистрация в ЕСО, балансиране, включване на свободния пазар, което не е нормативно обезпечено с новия закон. До няколко дни КЕВР ще издаде временни указания, на база на които въпросните ТЕЦ-ове да излязат на свободия пазар .
С това, поради изчерпване на дневния ред, заседанието на комисията бе закрито.

ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА КОМИСИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ
НА ДЕЙНОСТТА НА ДКЕВР
ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ

Сега разбрахте ли? А?

image

Какво не сте разбрали? А? Пак ли нещо не ви е ясно???

Ако искате да ви стане по-ясно се разходете из интернет сайта на парламента, разгледайте и други стенограми, както на тази комисия така и на която си поискате друга и сравнете воденето на стенограмите/протоколите. Сравнете видяното с горния образец и може нещо малко повече да ви се проясни???

Протоколите се водят, като в тях се записва буква-по-буква, кой какво казва по време на заседанието, в хронологична последователност!!!! НЕ СЕ ПРЕ-РАЗ-КАЗ-ВА, както е в нашия пример!!! Защо в този случай имаме разминаване с правилата на стенографиране на заседание на парламентарна група???

Пак ли нещо не ви е ясно? А? Ам-че ако напишат всичко
буква-по-буква има опасност някой от вас да проумее схемата на енерГЕПИката, кой, как и по-колко краде??? А? Ще се правите ли? Ако ви/ни покажат методиките на ценообразуването??? А?

Питайте тях!!! Питайте народните изедници!!! Не се надявам да ви/ни кажат, защото за тях ние сме роби.

Вчера тази партийно-енерГЕПИйна групировка ни заплаши с ново поскъпване на топло и електроенергията от 1-ви юли.

За десерт е хубаво да ви припомня, кой от популярните "енергийни експерти" е и щатен сътрудник на същата комисия:

image

Вчера в
Стефан Гамизов засекрети всички престъпления в енерГЕПИката. ви разказах за подвизите му в една от останалите две комиси.

Георги Котев




Гласувай:
7



1. blasterica - Благодарности г-н Котев
02.05.2015 09:18
Драги г-н Котев, благодаря че повдигате завесата на мистерията ценообразуване на КЕВР.
Разбира се, че не може да се разбере нищо от обясненията на КЕВР.
Но това, което е ясно:
1. Че КЕВР е създал Наредба за образуване и прилагане на цените и тарифите на електрическата енергия, която обслужва и защитава интересите на няколко групировки в производството, преноса и търговията, като само техните интереси са защитени и то са защитени по специфичен за нуждите на всяка групировка безкомпромисен начин.
2. Че тарифите се определят по незнаен начин.
3. Че няма и дума за поносимостта на цените от крайния потребител, т.е. никой не защитава потребителите и не се интересува дали могат или не могат да плащат.Защитени са само приходите/печалбите на групировките.
4. Че в Наредбата, въпреки, че е неясно как се формират тарифите, е нормативно заложено те да бъдат увеличавани (!) на база предходен период. Не е заложено да бъдат коригирани с пазарни или коефициенти на поносимост.
5. Що се отнася до корекцията с ефективност, то тази ефективност не е целева, а "ефективност на съответното предприятие". Т.е. предприятието може да не си повишава ефективността, от където да идва спад на цените, то може да работи неефективно и това е добре дошло за неговите приходи и печалби чрез увеличението на "необходимите Му приходи", което е "законно".
6. Интересен момент е вграждането във формулите на търговския лихвен процент, т.е. енергията е олихвена, още преди да е достигнала до потребителя, с търговски лихвен %, който в България е висок, а как се изчислява като "среден", както е посочено в тази наредба - претеглен, непретеглен и изобщо какъв, при каква база,не е уточнено.
7. Прилага 2 различни метода, норма на възвращаемост отхвърлен от ЕК и горна граница на приходите което не е метод,а норма, а не препоръчания горна граница на цените, който трябва да бъде прилаган.
На лице е твърдо регулиране по неприемливи методи без да е помислено изобщо за потребителите.
Това е ценообразуване-вампиризъм.
цитирай
2. gikotev - Re: Благодарности г-н Котев
02.05.2015 09:37
Безкрайно съм благодарен на г-н/г-жа (?) Бластерица за изключително съдържателния и осветляващ блатото на ценообразуването коментар!!!! Той със сигурност ще ми помогне, а може би и на други читатели, за доизасняване на престъпните схеми на партийно-енерГЕПИйната мафия. А може и да ни подскаже механизми за противопоставянето им?
Още веднъж благодаря и Поздрави!!!
цитирай
3. blasterica - Благодарности, г-н Котев
02.05.2015 11:19
Драги г-н Котев, не ми дължите благодарност, благодарност трябва да дължи на Вас цял народ.
Механизмът за противопоставяне е отмяната веднага на съществуващата система на ценообразуване и заменято й с нова, която да следва правилата по които се осъществява то при регулирани цени, както и подготвяща прехода към либерализация, т.е. това е система на ценообразуване симулиращо пазар в условия на регулация.
Но заинтересованите системата да не се смени, бързат, като прокламират либерализация от нач. на 2016, като успоредно предприемат повишаване на ценовото равнище с новите повишения, за да може при либерализацията да влязат в пазара с повишена ценова база, което да им гарантира и в бъдеще високите печалби, също гарантирани допълнително от условията на монополна структура на няколко нива: БЕХ, териториалните монополи на ЕРП-тата и търговците. След либерализацията КЕВР се кани да не регулира изобщо цените и да няма част от пазара, която да е по регулирани цени, както е редно да бъде. Тогава ще ни кажат: пазарната цена е справедливата цена. Но това няма да е пазарна нито справедлива цена. Това ще е цена, която първо ще е в базата си драстично завишена преди влизането им в пазара 2. Това няма да е пазар, а монополно сдружение на групировките 3.Няма да има и формално основание КЕВР да се намесва в ценообразуването, нито смятам друг регулатор ще се намеси.
Т.е. те се канят в момента да товарят отново сметките на българските потребители на макс, както и безнаказано и безконтролно, под лозунгите за пазарни цени и пр. идеологеми, да ги товарят в бъдеще.
Т.е. трябва нова система на ценообразуване, изясняване на реалните разходи и себестойност преди либерализацията,поставяне на бенчмарки за ефективностИ (не само енергийна) и поносимост- европейските бенч/ки, демонополизация на енергийния сектор,последващ ефективен контрол над монополни практики. Но всичко това може да се направи само чрез множество законодателни промени и извънредни актове, друг състав на КЕВР и друг е-министър.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9834913
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031