Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2015 10:04 - Новата цена на тока ще ви радва, като песен ... па(т)ри(оти)чна песен.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3376 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 20.03.2015 10:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Продължаваме да следим под лупа дейноста на новосформираната в Народното събрание ВРЕМЕННА АНКЕТНА КОМИСИЯ ЗА ПРОВЕРКА И ОЦЕНКА НА СЪСТОЯНИЕТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, оглавяване от па(т)ри(оти)чният лидер Валери Симеонов. Второто и заседание се е състояло в последния понеделник (16/03/2015г.) и повдига още по-високо завесата над престъпните практики в родната енерГЕПИка.

image

Веднага бързам да направя важно уточнение. Стенограмата от заседанието (оригинала ТУК) е изключително трудно за четене и осмисляне (от гледна точка на логиката и здравия разум)
четиво. Поради тази причина няма да се поддаваме на хващаме на лепкавата паяжина на дУпетатите и "експертите", които са я сътворили и ни я поднасят, с надеждата да се хванем. Вместо това ще екстрактна/извадя само ДВА, но КАКВИ - култови момента от тази историческа стенограма!!!

1.
Изслушване на изпълнителния директор на Националната електрическа компания ЕАД /НЕК/, господин Петър Илиев по предварително зададени въпроси от председателя на Комисията. За по-добър прочит на снимките кликайте с мишака върху тях.

image

Таблицата не е приложена към стенограмата. Първоначално не става ясно, за какви точно милиони говори лицето Илиев (количество електроенергия, в съответните единици, или за пари). Едва в края на словоблудството му става ясно, че иде реч за пари. Съвсем отделен е въпроса, че събирането на посочените от него разбивки НЕ съвпада с крайната сума от 2 милиарда и 32 милиона лева, които НЕК харчи, за да купи електроенергията от която прави микса, за да го продаде после на ЕРП-тата, а те на нас. Сумата на процентите също е далеч от 100%, но това може да се дължи (предположително) на отсъствието на ВЕИ източниците на ток в микса.

А сега да се върнем към първият и най-интересен участник в микса - АЕЦ "Козлодуй". Според лицето Илиев НЕК плаща за 1 годино само 51 милиона лева, за евтин ток, който да подтиска крайната цена на тока, в микса от всички източници. Сега можем да оценим, за каво количество ток става въпрос. За целта поверяваме цената, на която ДКЕВР е разпоредила на НЕК да купува въпросния ток от АЕЦ-а. И тя е:

image

И тя е 37,41 лева/МВт.ч (леза за Мега-Ват-часа) без ДДС.Сега разделяме 51-те милиона, които НЕК плаща на АЕЦ-а за най-евтиния ток и получаваме:

51 000 000 лева / 37,41 лева/МВт.ч = 1 363 272 МВт.ч

А сега да видим, каква е общата продукция на АЕЦ-а, за последните години:

image

През последната 2014-та г. АЕЦ-а е произвела и реализирала повече от 15 милиона МВт.ч електроенергия, от които само под 1,5 милиона МВт.ч е продала на НЕК, за целите на низките цени в микса, което прави под 10% от цялата и продукция!!!! ТОВА Е КУЛТОВО ОТКРИТИЕ!!!!

Нека видим, какво твърди по същия въпрос самата АЕЦ, в последния си годишен доклад:

image

Според АЕЦ-а този процент е твърдо над 50%!!!!!! На кого да вЕрваме????? А?????
По-нататък в стенограмата на заседанието се говори и за далавера и с т.нар. закупки на ток от АЕЦ-а, на още по-ниски цени (около 30 лв/МВт.ч), за компенсиране на технологични загуби, но в същото време се прокарва съмнение, че тези количества не отиват по предназначение, а се препродават на много по-високи цени. НО никой не бил в състояние да упражни контрол!!!!!!!!!!! Ти да видиш!

2. Вторият култов момент в още по-култовата стенограма. Енергийния "експерт" Огнян Винаров (не е депутат, а дългогодишна подлога на политико-енергийната мафия, за демонстрация на плурализъм в това престъпно блато, най-вероятно продукция на ДС) пита шефа на НЕК Илиев:

image

Във въпроса на Винаров, за износа на ток от НЕК, се съдържа подсказка, че Илиев "не мое да каже".
Въпреки това, за да не стане фал, отговаря не Илиев, а па(т)ри(оти)чния Валери Симеонов ... "... НЕК няма това право да изнася"!!!

А дали па(т)ри(оти)чната песен на Симеонов не е фалшива? Отиваме на сайта на Електроенергийния системен оператор - ЕСО (ТУК), за да се запознаем със списъка на лицензираните търговци на ток за чужбина, за 2015-та г. И какво виждат нашите честни сини очи??????

image

НЕк има лицензии за износ и внос от съседите, с изключение на Румъния, за която ние така или иначе изнасяме най-малко. Най-апетитните дестинации са Гърция и Румъния. Но симеонов вече забрани на НЕК да изнася, за когото и да било и да печели за всички на. Може би, защото ние не сме толкова патриоти, колкото той и шайката политико-енергийна мафия???
Никой от присъстващите на заседанието не му се противопоставя!!!! Там са рИформаторското Мартин Димитров, Вальо Кифлата (ГЕРБ и бивш шеф на АЕЦ-а), офицера от ДС Таско Ерменков, "експерта" и "борец" за народни правдини Стефан Гамизов. Хахахахахааааа....... !!!! Самият Винаров не възразява на лъжата на Симеонов. Езика си е глътнал и шефа на НЕК!!!!

Напомням ви динамиката на износа на ток, за цялата история на България, с включена прогноза за 2015-та г.:

image

До края на 2010-та г., по време на миналия мандат на мутрата Борисов НЕК активно е участвала в пазара на износ на ток и финансовият и баланс е бил положителен. От тогава на сетне държавната компания е изтласквана и започва да трупа дълговете, които сега искат ние да платим.

Още по темата - 1-вото заседание на същата комисия:

Депутати: Не е нормално робите да не си плащат тока за електрическия стол?

Георги Котев




Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841878
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031