Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2015 10:23 - Monsieur l'Ambassadeur, pourquoi etes-vous le silence?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5475 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 02.03.2015 10:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В превод от френски език заглавието гласи: "Господин посланик, защо мълчите?" Естествено, въпросът е зададен към посланика на Франция у нас Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан. Поводът - двойните стандарти на висшия дипломат към организираната престъпност на територията България.
Всички вие сте добре запознати с активните му публични изяви по вътрешно-български проблеми, на сега ще ви покажа друга страна от неговата хиперактинтост, която бърка много дълбоко в джоба на всеки един от нас, но за която той стисказъби, като нилски алигатор, захапал жертвата си.
Ще стане дума, естествено за грабежите през родната АЕЦ "Козлодуй", в които г-н посланика има водеща роля.

Хронологията! Всичко е важно!

Историята на АЕЦ-а, от интернет сайта на предприятието:

Пуск на 5 блок: 1987 г.
Пуск на 6 блок: 1991 г.

Видно от горното двете мощности нямат и 30 години от началото на въвеждането им в експлоатация, при все че проектният им ресурс е 40 години, но независимо от това ето какво можехме да прочетем (в продължение на години) на интернет сайта на държавно-контролираната (ще рече много над 51% от акциите са държавни) френска компания АРЕВА, до началото на месец април 2014-та г:

image

От АРЕВА заявяват, че са взели участие в широкомоащабна модернизация на блокове 5 и 6, което е позволило удължаването на проектния и ресурс/живост с между 15 до 20 години!!!! Добавено към проектният им ресурс това озночово безпроблемна работа на дмете мощности до 2042-ра и 2046-та години, съответно. Но вместо това ето какво се случва на ....

9-ти април 2014-та г (от сайта на АЕЦ-а):

"Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на република Франция в България, бе на посещение в АЕЦ “Козлодуй” на 9 април. Посланикът бе придружен от Марк Дьобелс, директор на икономическата мисия Юбифранс* за България и представители на френските бизнес среди.

Делегацията включваше представители на повече от 20 фирми. Те бяха приветствани от Иван Генов, изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД. Той отбеляза, че срещата е израз на добрите делови контакти на френски фирми от ядрената промишленост с първата и най-голяма в Югоизточна Европа атомна централа. В словото си Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан подчерта, че удължаването на срока на експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” е важен проект не само за България, но и за Франция, където ядрената енергетика е много значим енергиен отрасъл."

image

На снимката - срещата на посланика и делегацията (в дясно) с ръководството на АЕЦ-а.

Броени дни след това държавно-контролирания френски енергиен гигант АРЕВА променя текста за сътрудничеството си с България, на интернет сайта си, както следва:


image

Добавят ново изречение, според което вече удължените животи на блокове 5 и 6 ще бъдат третирани по някаква си специална програма в периода 2014-та 2019-та години. Ти да видиш!!!??? И каква ще да е тази програма????
Не се налага да чакаме дълго.

9-ти октомври 2014-та г. (от сайта на АЕЦ-а, по време на служебния кабинет на Близнашки):


09.10.2014 ПОДПИСАХME ВАЖЕН ДОГОВОР ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА НА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА 5 ЕНЕРГОБЛОК

Подписан е договорът за реализиране на втори етап от проекта за продължаване на срока на експлоатация на 5 енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”. Възложител по договора е българската атомна централа, а изпълнител е консорциум в състав: “Русатом сервис”, концерн “Росенергоатом” и “Електрисите дьо Франс” (EDF).
Под договора подписи положиха Димитър Ангелов – изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, Евгений Салков – генерален директор на “Русатом сервис”, Станислав Антипов – заместник генерален директор на концерн “Росенергоатом”, и Ноел Камарка – специален съветник към ЕDF.


Ама как така???? Нали вече животът им е удължен???? И какво виждаме? Пак френско-руска групичка. Само дето вместо АРЕВА виждаме друг френски, държавен ядрен гигант EDF (не е сигурно, че АРЕВА пак не участва, защо се оказва, че EDF притежава дялове от нея!!!).

Продължението на историята е още по-интересна!!!

На 14-ти януари 2015-та г., авторитетното американско издание Global Post публикува статия
: EDF says can extend life of French nuclear reactors by 20 years

"Живота на френските АЕЦ може да се удължи с 20 години, заяви EDF"


image

От нея става ясно, че оператора на 58-те френски ядрено-енергийни блока EDF едва сега започва да мисли да започне "удължаването" на живота им от 40 до + 20 години!!!! До сега те не са похарчили за това нито 1 цент, нито пък имат опит в такива мероприятия!!!! Във Франция може и да нямат, но у нас ... вижте по-горе.

Повече от половината от 58-те френски ядрено енергийни блока са по-стари (въведени в експлоатация преди) от нашите 5-ти и 6-ти блокове!!!


image

В дясната колона, след наклонената черта се вижда годината на пускане на съответния блок в експлоатация. Можете да броите и да сравнявате с годините на пускане на нашите блокове, показани в началото на тази статия.

Излиза, че нито АРЕВА, нито EDF имат опит в "удължаване" на каквото и да било, но със сигурност имат опит в "усвояване" на стотици милиони, от най-бедната и най-корумпираната икономика на ЕС??? Парите които АРЕВА е "усвоила" ще продължаваме да ги изплащаме до месец май 2021-ва г.:

image

Още неизчистена едната схема вече се задейства втора, за да се застъпят, за да има приемственост?

22-ри януари 2015-та г., заседание на постоянната парламентарна комисия по въпросите на енергетиката министъра на енергетиката Теменужка Петкова два пъти заявява, че по втората схема (от задействането и през октомври 2014-та) до януари 2015-та вече са "усвоени" 190 милиона лева!!!! И кога успяха, и за какво успяха???

image

На същото заседание на комисията (стенограмата ТУК) депутати настояват пред министъра да се създаде механизим чрез който АЕЦ-а да бъде освободен от законовото задължение да внася 80% от годишните си печалби в държавния бюджет. Казано иначе - да се образуват държавни дефицити в бюджета!!! Освободените от постъпване в бюджета, десетки милиони годишно, ще се "усвояват" за второто "удължаване"!!!!

25-ти февруари 2015-та г. парламента ратифицира споразумение с четири банки за емитиране на нов държавен дълг от 16 милиарда лева, не малка част от които ще отидат и за покриване на изкуствено създаваните дефицити, като този по обсъжданата тук схема!!!

За десерт!

Два дни преди това световните медии гърмят, че френската ядрена индустрия ще бъде разтърсена след оповестяване на последните загуби на френския гигант АРЕВА (The New York Times: France Warns of Nuclear Industry Shake-Up After Areva Loss) Лично министъра на енергетиката на Франция съобщава, че в официалния доклад за 2014-та г., който ще излезе в края на март, държавната АРЕВА ще декларира загуби от 4,5 милиарда евра!!!!!!

Излича, че ние с вас, и с активните "дипломатични" действия на френския посланик у нас, спонсорираме една чуждоземна, некадърна, алчна групировка от разбойници?

Monsieur l"Ambassadeur, pourquoi кtes-vous le silence?

Необходимоста от задаване на този въпрос към посланика дойде от последната му изцепка в защита на т.нар. "протестна" мрежа. Още през септември 2014-та г. търсих съдействие от въпросната организация, в лицето на един от лидерите и Асен Генов, за осветяване и предприемане на действия срещу схемата с повторното "удължаване" живота на мощностите на АЕЦ-а. Изпратих му и конкретни доказателства. Сигурно ако бях писал на Дядо Коледа щях да имам по-големи шансове за отговор?

Каква ябълка е господин посланика? - както той самият обича да пита?

Георги Котев




 




Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9882362
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930