Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2015 14:04 - Белгийска АЕЦ нокаутира родната ядрена мафия!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5503 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 18.02.2015 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След два дни, на 15-ти февруари, 1-ви блок на белгийската АЕЦ "Доел" (Doel NPP), спира да работи след 40 годишна експлоатация. Родните блокове 5 и 6, в АЕЦ "Козлодуй" нямат и 30 години, а вече втори път им "удължават" живота!!!! Ово йе стандарт - би възкликнал съседа ни сърбин, от популярния виц.

Историята на белгийската
АЕЦ "Доел" ни разказва специализираното издание World Nuclear News (WNN - Световни Ядрени Новини) в материала си

Belgian reactor shutdown imminent

"Предстоящо спиране на белгийски реактор"

image

В материала се разказва за блок №1 на
АЕЦ "Доел", който е изчерпал 40 (четирдесет) годишния си проектен ресурс и в неделя ще бъде спрян, а ядреното гориво от реактора му ще бъде извадено и преместено. Централата разполага с още три блока, като блок №2, заедно с №1, чието спиране предстои, са пуснати в експлоатация през далечната 1975-та г., а блокове 3 и 4 - през 1982-ра и 1985-та г., съответно. Електрическата мощност на четирите блока е както следва - 433 MWe, 433 MWe, 1006 MWe, 1047 MWe, по реда на номерата. И четирите блока работят с ядрени реактори от типа корпусен, с вода под налягане (Presurised Water Reactor), от какъвто тип (принципно, не и конструктивно) са и реакторите на блокове 5 и 6, в АЕЦ "Козлодуй".

И сега следва най-интересното!!!! Блокове 5 и 6, в Козлодуй, са въведени в експлоатация през 1987-ма и 1991-ва години, съответно. Т.е. те нямат и 30 годишна експлотация, а родната ядрено-политическа мафия вече втори път им "удължава" живота!!!!!!!! За това ви разказах подробно вчера, в материала
Истината за новия външен дълг!.

На нито един от четирите белгийски блока до сега не е прилагана процедура по удължаване на проектия му ресурс!!!! Ето как завършав, буквално, статията на WNN


The company noted, however, that it continues its negotiations with the energy ministry on the lifetime extensions for Doel units 1 and 2.

"Electrabel participates constructively in these discussions," it said, "while recalling the need to define a clear legal and economic framework to consider investing locally €600 to €700 million ($683 to $797 million) needed for the extension of the activity."

Компанията отбелязва, обаче, че тя продължава преговорите си с енергийното Министерството за удълженията продължителноста на живота на Doel блокове 1 и 2.

"Electrabel участва конструктивно в тези дискусии,"
каза той: "Като припомня, че е необходимо да се определи ясна правна и икономическа рамка, за да обмислят инвестициите на местно ниво € 600 до € 700 милиона ($ 683 до $ 797.0 милиона), необходими за разширяване на дейността."

В същото време АЕЦ "Козлодуй" вече е заплатила
500 милиона за предишното (проведено в периода 1998-2008-ма години) "удължаване" на живота на блокове 5 и 6, без лихвите към кредиторите, които оскъпяват "инвестицията с още 20-30%. От заема по предишното "удължаване" остават да се изплатят от АЕЦ-а ни още около 300 милиона лева и това ще продължи до месец май 2021-ва г.!!!!

image

В същото време настоящето правителство готви многомилиарден заем за да финансира поредното "удължаване" на ресурса на същите два блока (5 и 6), с поне 2 милиарда лева, но това със сигурност няма да бъде предела. След по-малко от 10 години, когато още няма да е изтекъл проектният им 40 годишен ресурс родната ядрено-политическа мафия ще ни врътне пореден номер, за поредно "удължаване", естествено, поне два пъти по-скъпо от настоящото!!!!

Престъплението е без прецедент в историята не само на България, но и в средите на световната ядрена мафия, въобще. Но в наши дни и на територията на нашата страна няма нито една организация или НПО, които да протестират срещу него и да се опитат да го стопират!!!!! Ъ-ъ! Личният ми протест се състои в това да го разоблича, така като никой друг не би си и помисля да го стори. Но даже разобличението, което правя, по-скоро дразни всички поставени "зелени и еко", както и платени НПО мрежи, отколкото даже поне да го разпространят и запознаят широките маси с механизма на ограбването ни. Ъ-ъ! Забрави! За такова нещо не е платено!

Вместо това "зелено-еко-НПО-тата" си играйкат с ядрената мафия, като "спорят" за законноста на т.нар. ОВОС (оценка за въздействие на околната среда), за същото това "дължаване", но не и за грабежа по безкрайните "удължавания" на живота на едни и същи смъртоносни мощности!!!!!! И това не е прецедент в дейноста на същите
"зелено-еко-НПО-та". Те процедираха по абсолютно същия начин и по време на рИферендума за проекта АЕЦ "Белене" и по време на т.нар. "стрес-тестове", след трагедията в АЕЦ "Фукушима-Даичи". Имитират противопоставяне, но на практика винаги и само наливат вода в мелницата на ядрената мафия!!!! За това вече е платено!

Георги Котев

image





Гласувай:
5



1. chavdar01 - С ЕДНА ДУМА!!!
13.02.2015 14:16
КРАЖБА!!!
ПОРЕДНАТА ОГРОМНА КРАЖБА НА ПАРИ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ДАНАКОПЛАТЕЦ!!!
МАФИЯТА НЕ СПИ!!!
цитирай
2. bashtata - Енергиен център
13.02.2015 15:04
Няма екологично чисто производство на енергия. Има икономически изгодно и неизгодно производство. Ако произведената енергия служи за производство на конкурентна принадена стойност може да се приемат някои негативи на производството, но ако се произвежда енергия за да се продава на други за да ни върнат стоки произведени с наша енергия тровейки нашата природа... Безумие!!!! При условие , че в момента изнасяме енергия да се мъчим да произвеждаме повече... Престъпници. Няма по-голямо престъление към собствения си народ от износа на енергия и суровини...
цитирай
3. acorp - Незнам вие г-н Откъде си вадите изводите...
18.02.2015 17:22
Незнам вие господине откъде си вадите информацията за реакторите и за проектния живот на даден реактор. Но в вашият постинг липсва елементарна информация като какви системи за защита са били използвани при проектирането на реакторите в Доел, очевадно е,че там проектния живот е бил 40г. в козлудуй какъв е бил проектния живот на реакторите ? Надявам се осъзнавате,че има разлика от реактор до реактор. Има и разлика в изискванията които са били в белгия 75-та и тези в Източния блок. Напълно е възможно реакторите в въпросната централа да са били проектирани така,че да се презастраховат в пъти на което да се дължи 40 годишният проектен живот.
цитирай
4. gikotev - Re: Незнам вие г-н Откъде си вадите изводите...
18.02.2015 19:17
Специално за автора на коментар №3 публикувах, след края на статията, пак служебната си визитка, към момента на напускането ми на АЕЦ "Козлодуй", през лятото на 2008-ма г. Към нея ще добавя, че съм дипломиран инженер-физик, по специалноста "Атомни електрически централи и установки", през 1991-ва г., в Московския институт по енергетика. Следват повече от 17 години стаж в родната АЕЦ, като ядрен експерт и още две години в Университета на град Пиза, Италия. По хода на служебните си задължения съм чел стотици пъти основния документ на блокове 5 и 6, който се нарича "Техническа обосновка на безопасноста", където е посочен и проектният им ресурс. За съжаление този документ не е публичен.
В света няма ядрени блокове от поколението на нашите (5-ти и 6-ти), в Козлодуй, въведени в експлоатация през 1987-ма и 1991-ва години, съответно, които да са с проектен ресурс от 30 години. Ако някой има обратното доказателство нека постави линк към него тук!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833508
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031