Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2015 11:09 - Схемата за фалита на НЕК и поскъпването на тока е раз-пле-те-на! 3
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2681 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 09.02.2015 13:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След като се запознахме с целенасоченото изтласкване на Националната електрическа компания (НЕК) от пазара на електроенергия към съседите (вижте линковете най-долу) сега нека хвърлим поглед и на ролята и в т.нар. либерализиран, т.е. вътрешен пазар. Доста оскъдни, но все пак някакви, данни могат да се открият на вече добре познатия ви уеб-сайт на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ТУК.
Данните за него са поднесени по следния начин:

image

Сложил съм две различни таблици, за два различни месеца, от две различин години, защото във времето форматите за подаване на данните са се променяли. Цените, които съм заградил в червени рамки са максималните стойности на т.нар.


Балансираща енергия (Balancing Energy)

Енергията, която операторът на електроенергийната система използва за компенсиране на разликата между количествата потребена/произведена енергия и количествата по графиците за доставка, съгласно сделки при свободно договорени цени.

Т.е. това са максималните цени за запълване на дупката на разминаването между договорените количества между НЕК и производителите и реалното потребление, което повече от вероятно често е надхърляло предварителните планове. Горното определение е взето от специализиран речник в сайта на ЕСО.
А сега нека видим, как са се движили тези цени във време-пространството, като за целта съм събрал и обработил всички налични помесечни данни от началото на 2005-та г. и до средата на 2012-та г., когато публикуването им спира:

image

И така, тръгваме от около 90 лева за един Мега-Ват-час (лв/МВт.ч), пинаваме през пика от 277 и се успокояваме на около 155 лева. С червени кръгчета съм отбелязал моменти в които са се случили значими събития, които биха могли да повлиаят на това бурно движение. Но дали са?
1. Кабинета Станишев полага клетва и встъпва в длъжност.
1.1. Забравил съм да посоча на графиката много важен момент, на който ви обръщам внимание! На 31-ви декември 1006-та година завинаги и безвъзвратно биват спрени от експлоатация блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй". Въпреки значителната си мощност (880 МВт (електрическа) общо за двата) и практически най-ниска себестойност за единица продукция (кВт.ч) това също не повлиява на промяната на обсъжданата тук цена!!!
2. Р. Овч. подава оставка, като министър на енергетиката, а на негово място Станишев поставя Петър Димитров.
3. Първият кабинет на Борисов полага клетва и встъпва в длъжност.
4. От този момент и до ден днешен държавната НЕК е буквално изтласкана от участието си на пазара на ток към съседните ни страни, от където и започва истинкото и затъване, видно от следната графика:

image

А ако погледнете още по-внимателно и сравните кривите за 2009-та г. ще забележите, че пика в първата графика, съвпада с дъно във втората. С идването на Борисов на власт, с ресорен министър Трайчо Трайков, явно се решава, че този метод на източване на НЕК (с изсмукани от пръстите максимални цени за балансиращата енергия, без грам пазарна логика или обосновка) се е изчерпил и се преминава към план Б - осигуряване на външни пазари, за "правилните" фирми, а за НЕК ще оставим символичните 0.38% дял, при иначе абсолютен рекорд (за 2014-та г. - над 13 500 ГВт.ч) по износ на ток, за цялата история на България.

image

За съжаление данните публикувани от ЕСО са доста оскъдни иначе бихме могли да видим още много по-интересни неща, като фирми, количества и парични потоци. Да се надяваме, че един ден ще стигнем и до тях. За сега си оставаме с празни джобчета и зяпнали с увиснали ченета да гледаме, как основни играчи в тази схема (Георги Кадиев от БКП-леви и Трайчо трайков от БКП-десни), по официалната телевизия на ДС (бТВ) питат водещата: "Сега убедихме ли ви, че не сме енергийни мафиоти?"

image

Който кликне върху последната снимка ще може да изгледа и самото предаване. В него няма да чуете Кадиев да се хвали с рекордния в историята на страната износ на ток за 2014-та г., от което съпругата му и той са намазали, а НЕК е пред фалит. Но в същото време ще чуете Тр. Тр. да се бие в гърдите, че именно той бил въвел търговете за продажба на ток от АЕЦ "Козлодуй", само дето "забравя" да допълни, че тези търгове бяха без посочване на минимална цена, под която търговците не можеха да предлагат!!!!

Предисторията на темата за фалита на НЕК и предстоящото поскъпване на тока можете да проследите в:

Схемата за фалита на НЕК и поскъпването на тока е раз-пле-те-на! 2

и

Схемата за фалита на НЕК и поскъпването на тока е раз-пле-те-на!

Георги Котев



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9878040
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930