Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2015 11:09 - Кой ще ГЕПИ от промените в закона за енерГЕПИката?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1762 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Спешните мерки в енергетиката, които трябва да запушат растящия дефицит на Националната електрическа компания (НЕК), започнаха да придобиват реални измерения. Вчера парламентарните групи внесоха предложенията си за промени в Закона за енергетиката преди разискването му на второ четене в парламента. В тях няма нищо изненадващо, което досега да не е било коментирано в публичното пространство. Все пак е интересно да се види какво конкретно управляващите са решили да предприемат за спасяването на енергетиката."

Това ни съобщава преди два дни в-к "Капитал", в материала си
Промените в енергетиката, които ще спасяват НЕК

След дълго и не много смислено словоблудство накрая систематизират основните "промени" в едно каре, което аз, за ваше удобство, заснех и поставям тук (за по-доброто му прочитане кликнете с мишката върху него):

image

Което сега ще изкоментирам.

1. ГЕПИ на низко и средно ниво. Имаме си наши калинки за уреждане.

2. ГЕПИ в особено големи размери. Парите от продажбата на въглеродните емисии трябва да отива единствено и само в развитието и внедряването на технологии за тяхното намаляване, а не за покриването на дефицит на държавна компания, който е отишъл в джобовете на същите, които сега готвят поредното ГЕПИ. (През седмицата ви запознах с култовото разкритие
Схемата за фалита на НЕК и поскъпването на тока е раз-пле-те-на! , в което се разказва, как в година (2014-та) на абсолютен рекорд по износ на ток, в цялата история на България (!!!), делът в този пазар на държавната НЕК е едва 0.38% (!!!).)

3. Склонен съм да допусна, че това е мярка в правилна посока, защото не съм запознат с материята, но в същото време това е нищожен дял от цялото елект
аропроизводство, за да даде осезаем резултат. По-скоро е прах в очите на оГЕПИните.

4. По-горе в текста (на "Капитал") се обяснява, че същата Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) до сега е имала правомощия да инспектира и контролира само държавните дружества в енергетиката, а сега правомощията и ще се разпрострят и върху частните. Ако това е така, защо до сега няма нито един разследван за финансови престъпления в държавната АЕЦ "Козлодуй"??? На страниците на този блог има стотици доказателства за кражбА на милиарди, само от ядрения сектор. Ами за случая с източването през НЕК, разгледан в т. 2 ??? Нито един ГЕПИджия не е разследван, в най-бедната и най-корумпираната страна-членка на ЕС!!! Така ще продължи и занапред. Разширяването на правомощията на въпросната агенция е за да се подобри шантажа над частните дружества.

5. Имитационна мярка, породена от последния казус с двойните сметки за ток около Нова година, за клиенти на Енерго-Про. Само дето аз не чух и не прочетох (даже и сега влязох в сайта на ДКЕВР, но и там - НИЩО) регулатора да е глобил виновника!!! Какво като вдигат долната граница на санкциите, когато те не се прилагат??? Или пък Енерго-Про са се "разбрали" с когото трябва, както трябва???

6. Преференциалните цени за ВЕИ-тока (макар и в прогресивно намаляващ тренд) може и трябва да идва от продажбата на въглеродни емисии, за което стана въпрос в т. 2, как ги ГЕПИват, през "спасяването" на НЕК, която пък ГЕПИват, като не я допускат на пазара на износ не ток!!! Цитат от "Капитал": "Според председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев тази мярка се въвежда, тъй като България е изпълнила квотата си за 16% дял от крайното потребление на енергия от ВЕИ още през декември 2013 г., въпреки че крайният срок за това е 2020 г. Именно според изискванията на ЕС след постигане на националната цел преференциите отпадат, но по думите на Добрев е добре това да се разпише и в закона."

Последното ГЕПИ е особено нагло, опасно и с много дълготрайно-разрушителни последици. Спекулацията тук е за квотата от 16%, която била изпълнена. И КАКВО ОТ ТОВА???? 16% представлява ДОЛНА граница, не ТАВАН!!!! ТАВАН НЯ-МА!
И сега ще видите пример с бедната и мизерстваща Германия. От ТУК можете да се запознаете с дела на инсталираните мощности, за производство на електроенергия, по видове източници, за последните 13 години:

image

Който от вас си направи труда, както това направих аз, да пресметне дела на ВЕИ-източниците (слънце, вятър, вода и биомаса) спрямо общия дял на инсталираните мощности (за 2014-та г.) ще се убеди, че той е малко над 49% (четирдесет и девет процента)!!! Къде са 16%, а къде са почти 50% и те не си слагат горна граница, нито пък лъжат гражданите си, че ЕК ще ги накаже за това???

И още един разтърсващ аргумент срещу глупостите на ГЕПИто Добрев, което идва от обществена медиа №1 в Германия "Дойче Веле", която публикува на 19-ти януари 2015-та г. буквално следното:

"Technology that will be available from 2017 or 2018 onwards will enable us to produce one kilowatthour for six euro cents in southern Germany, and as little as three or four euro cents in southern Spain," Eicke Weber said. "This would be a lot cheaper than today."

"Технологията, която ще бъде достъпна към 2017-2018-та години ще ни позволи да произвеждаме един киловат-час за 6 евро-цента (12 стотинки) в Южна Германия и за около 3-4 евро-цента (6-8 стотинки) в Южна Испания, каза Ейке Вебер. Това ще бъде много по-евтино отколкото е днес."

За капак "Капитал" пробутва мерките за спасението" на НЕК гарнирано със следната фотография:

image

Този в ляво, по-известен като Вальо Кифлата и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" (по време на първия кабинет Борисов) преди броени дне беше изобличен в едно много нагло ГЕПИ от ръцете на Христо Ковачки (виж
Пореден бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" замесен в корупционен скандал!). Тогава едно от оправданията му беше, че той нямал мотиви да приема ГЕПИването, защото още не бил внасял закон в НС. Ами какво тогава прави на заседанието на комисията по енерГЕПИка, чийто зам-председател той се явява???

И за да не обидим момченцето в дясно - мотора на промените в закона за енерГЕПИката Делянчо Добрев, нека ви припомня и неговите заслуги пред целокупния български народ.

image

Тази снимка е от преди точно ТРИ години. Вчера се навършиха точно 3 години от трагедията с потопа в село Бисер. След него премиера Борисов изпраща тези двамцата да инспектират всички язовирни стени в страната. На снимката се вижда, как те си уплътняват командировката. Послдствията от "добре свършената им работа" от тогава до сега всички я знаете и виждате едва ли не всеки ден. Така ще бъде и след промените в закона за енерГЕПИката. Пак тези двамата сега пак са партньори, защото Трайков е главен енергиен съветник на РБ, основен коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението.

И кой ще ГЕПИ? И колко ще ГЕПИ? А?

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9872010
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930