Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2015 11:19 - Цена на тока, Германия - България, 2006 - 2014 г. (допълнена)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5274 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 28.01.2015 11:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Още сме януари, а вече масово пуснаха "политици, експерти, икономисти и доброжелатели", по ТВ студия и страници на вестници да ни убеждават, че поскъпването на тока от 1-ви юли е едва ли не неизбежно. Естествено това далеч не е така, но освен да ви показвам доказателствата за това, за сега нямам по-добри инструменти за противопоставяне.
Сега ще ви покажа две графики отразяващи динамиката на цените на тока във Федерална република Германия, почасови борсови цени, за първите половини на годините 2006-та и 2014-та.

image

Източника на данните, с които съм построил графиките за Германия е ТУК. Вижте в секцията
Download в дясната колонка на страницата. Ще откриете още много повече данни, за повече страни и години.

image

Ето ги данните, за почасовите борсови цени на тока, за първото полугодие на съответните години.Не знам, как ви се вижда на вас, но на мен ми изглежда, че през 2006-та г. цените са били по-високи, отколкото през изминалата 2014-та? Цените са в евро за мега-ват-час (евро/МВт.ч).
За по-добро разглеждане на детайлите реших да си позволя малка хитрост. Промених значението на по-малко от десетина числа, така че да "отрежа" пиковите стойности на няколкото цени и по този начин успях да увелича графиката, за по-добро разглеждане. Ето как:

image

Сега по-добре ли е?

А сега можем да се пренесем в България. Данните за нея са ТУК. Вижте линка в долния десен ъгъл FREE REPORT. Графиката, която построих, се отнаса за крайна цена на потребител (домакинство), по месеци, в периода от 2006-та до края на 2014-та. За удобство преведох данните в същата измерителна единица -
евро за мега-ват-час (евро/МВт.ч). И ето какво се получи:

image


За същия период, за който в Германия цените на борсата са паднали у нас се забелязва повишение от цели 35% (тридесет и пет процента)!!! Даже повече, защото видно от графиката, на нея не е отразено последното поскъпване, от 1-ви октомври 2014-та г. (явно небрежност от страна на съставителите на базата данни?).
На последната графика поставих и два важни маркера. Долният - зеленият показва цената на която в момента Националната електрическа компания (НЕК) продава електроенергията на ЕРП-тата, а после те на нас.Превърнете тази цена в евро и сравнете със средната цена на борсата в Германия (според мен тя е около 40 евро/МВт.ч ?). А горният - червеният маркер отразява апетитите на  робовладелците ни да продават. В края на миналата година директора на НЕК заяви, че за да не "фалирали" (разбирайте - за да не пресъхва потока на кражбАта) трябва да започнат да продават тока на ЕРП-тата на цена от 200 лева/МВт.ч!!!! Воала!

В същото време робовладелците продължават да си прокарват грабителски схеми, за точене на стотици милиони от енергетиката, като култовата схема на настоящото "управление" (робовладеене) е поредното "удължаване" на живото на двете най-големи електропроизводствени мощности у нас - блокове 5 и 6, в АЕЦ "Козлодуй". През последния уикенд, чрез Фейсбук, лично обвиних "политика"-рИформатор Мартин Димитров (зам-председател на енергийната комисия в парламента) в целенасочено и силно настървено (от алчност) съучастие в тази схема. А той взе, че ме заплаши със съд и изтри всички доказателства за твърденията ми, които бях постнал на стената му. И естествено блокира достъпа ми до страницата му. В последствие се оказа, че същия ден е блокирал още няколко човека, за това, че са продължавали да постват доказателства за престъпленията му, на стената му.

ДА - цената на тока за крайния потребител в Германия е по-висока от нашата, НО това очевадно не се дължи на кражби от производството на продукта, а е заради по-високите данъчни и акцизни ставки и (навярно) по-скъпия транспорт, заради размерите и северното разположение на страната.

Това е. За сега ви казвам довиждане, защото трябва да се захващам с четенето на Наказателно-процесуалния кодекс, за да се браня от опасния звяр - "политика"-рИформатор Мартин Димитров.

ДОПЪЛНЕНИЕ: Един приятел се заинтригува от това сравнение и ми предложи да го подобри, като усредни почасовите показания на цените в Германия и ги превърне в месечни и така да сравни тренда на цените между двете държави, по коректно, за целия период от началото на 2006-та до средата на 2014-та години. Най-искренни благодарности за тази инициатива и положени усилия!!!
А ето го и резултата:

image

Пак ще повторя, това което казах и по-горе. Германските цени са борсови, а българските на краен потребител (за домакинства), но в дадения случай е важен тренда, посоката на движение. При прочие равни условия (непроменящи се нива на акциз и ДДС) е ясно, че при спад на цените на борсата те ще падат и при крайния потребител. А ние си нямаме борса и затова недоразумения, като настоящата шефка на ДКЕВР, днес пак изквака, че цената на тока трябвало да скочи в рамките на 2015-та г. На тази кака замерването със сурови яйца ще и се стори игра със снежни топки, когато народа пак се надигне срещу безграничната им алчност?

Георги Котев



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841079
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031