Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2014 11:19 - Зареждат руско-американска ядрена бомба в украинска АЕЦ?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 8434 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За това съобщава руската инфо-агенция ИТАР-ТАСС, в началото на изминалата седмица (08/12/2014г.) в материала си: Компания "Вестингауз" поставила 42 сборки ядерного топлива для Южно-Украинской АЭС

"Компанията Уестингхаус достави 42 броя ядрено-горивни касети за АЕЦ "Южна Украйна""

В материала се разказва, че на 6-ти декември блок №3 на АЕЦ ЮУ е спрян за ремонт и частично презареждане със свежо ядрено гориво, а именно въпросните 42 броя касети доставени от Уестингхаус. Странното е, че ремонта ще се провежда в продължение на цели 4 месеца (119 дни), което е средно три пъти по-дълго от едно подобно мероприятие. (Тук е хубаво да отбележа, че блоковете на АЕЦ ЮУ са точно копие на двата действащи блока (5 и 6) в АЕЦ "Козлодуй".) Причините за наднормено продължителното ремонтиране и презареждане не се съобщават.
А още по-странно става, когато научаваме какъв ще бъде общия състав, общата смес, от различни видове ядрено-горивни касети в реактора, когато той бъде пуснат отново в експлоатация. Ето как съобщава това ИТАР-ТАСС:

"Остаются в работе 36 ТВС-W ("Вестингауз", 4-й год службы) и 85 ТВС-А (Россия, 2-3-й годы эксплуатации)", - пояснили в отделе по связям со СМИ.

"В реактора остават 36 броя касети от типа ТВС-W ("Уестингхаус", за четвърта поредна година) и 85 броя от типа ТВС-А (Русия, за 2-ра и 3-та поредна година), разказаха от отдела за връзки с медиите."

И така имаме 36 броя американски касети от стар тип, плюс 85 броя касети от съмнителен руски тип (същият тип гориво аз разобличих преди повече от 6 години, като подменено с рециклирано в АЕЦ "Козлодуй" - бел. Г.К.), плюс 42 броя нов тип американско гориво. Сумарно това прави 163 броя ядрено-горивни касети, което е вярното число.

image

Така изглежда, схематично, в напречен разрез реактора, в мястото, където е разположено ядреното гориво в него. Всеки един шестоъгълник представлява една горивна касета. Ако ги преброите ще се убедите, че те са 163 бройки.

Това че бройката е правилна е добре, но смущава събирането на куп на едно място на три различни вида ядрено-горивни касети. Аз се занимавам с реакторна/ядрена физика от четвърт век, но за първи път чувам за подобен експеримент.
Проблемът е в това, че ядреното гориво не гори като всичко останало, което ви е познато. Преди да започне да гори физически (верижната реакция на деление на тежките ядра) целият процес на изгарянето се моделира с помощта на специализиран софтуер. Подготовката и проверката на верноста на поведението на самият софтуер е много дълъг и сложен процес, а използването му за различни типове гориво едновременно усложнява създаването и използването му до границата на съмненията. Когато аз все още работех в АЕЦ "Козлодуй" станах свидетел, как руснаците бяха неспособни да пригодят своя си специализиран софтуер, който пресмята/моделира поведението на ядреното гориво, при изгарянето на два различни вида едновременно, но и двата вида бяха руски горива. А в готвещата се в Украйна ситуация имаме два американски вида гориво и един руски. В същото време не е ясно с какъв и чий софтуер се пресмята то??? Как е създаден и как е проверен за вярност на резултатите този софтуер??? Повече от съмнително е, че това е направено, като се има предвид, че американците не експлоатират ядрени реактори, в които има горивни касети с шестоъгълна (триъгълна) решетка. Всички американски (Уестингхаус-ки) реактори по света са с квадратна решетка на горивните касети. А събирането на данни, за подготовката на софтуера изисква натрупване на експлоатационни дани от реално горяло и то в продължение на години гориво. Къде и как американците са натрупали този опит и данни, за да подготвят софтуера??? Залагам си главата, че тук смърди на една огромна и свъх рискова авантюра.
Специално ще следя поведението на този блок, след като бъде пуснат в експлоатация през пролетта на следващата година. Предполагам, че ще имам още поводи да ви разказвам случки от неговото житие-битие.

В материала на ИТАР-ТАСС се обръща внимание и на минали проблеми с експериментирането с американско ядрено гориво на украински блокове с реактори от типа ВВЕР-1000 (същите, като в Козлодуй) и непоследователното поведение на украинския оператор на 4-те АЕЦ-а "Енергоатом" по тези проблеми. Това, което не се споменава е, че същата Уестингхаус има трагичен опит от експерименти със свое ядрено гориво на чешката АЕЦ "Темелен", където също се провали на двата блока с реактори ВВЕР-1000 и беше натирена.

Прави впечатление и факта, че в материала няма и намек за някакви санкции от страна на Запада към Русия, когато става въпрос за сферата на влияние на световната ядрена мафия!!!

Накрая - бонус! Наскоро сканирах визитната си картичка, която ме представяше преди 6 и половина години, на последната ми позиция в АЕЦ "Козлодуй", и сега смятам че е уместно да ви я покажа, за да смекча съмненията у някои от вас, че написаното по-горе е плод на фантазия или някакви други нечистоплътни подбуди.

image

Георги Котев


Тагове:   Украйна,   АЕЦ,   Уестингхаус,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9872964
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930