Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2014 12:29 - Съединените атомни щати стават на 61 години. ЧЕ-СТИ-ТО!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1216 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На днешната дата (8-ми декември) преди точно 61 години тогавашния президент на САЩ Дуайт Айзенхауер произнася може би най-важната реч от кариерата си на политик. Речта се нарича "Атоми за мир" (Atoms for peace) и е произнесена от трибуната на Генералната асамблея на ООН, в Ню Йорк.

image

Целта на спектакъла е била да се създаде внушение сред целокупното население на земята, че САЩ са загрижени и искат да предложат и създадат над-национална организация, която да контролира неразпространението на ядрени материали. Оригинала на черновата на речта можете да видите, ако кликнете върху долната снимка, показваща нейното начало:

image

Така се поставя началото на най-антихуманната световна организация - Международната агенция по атомна енергия (МААЕ - IAEA). Речта на Айзенхауер можете да прочетете и от сайта на МААЕ ТУК. Самата организация МААЕ е създадена близо 4 години по-късно и до ден днешен е ситуирана в град Виена, Австрия. Тя е подчинена единствено и само на Съвета за сигурност на ООН и не подлежи на никакъв граждански контрол.

Защо тази реч се превръща в декларация за създаване на Съединени атомни щати? Как стигнах до това прозрение? Копирах текста на цялата реч в интернет приложението Wordle, с чиято помощ се правят т.нар. облаци от думи. И ето какво получих:

image

Принципа на който работи това приложение е да показва всяка една дума от облака толкова по-голяма, колкото повече пъти тя се среща в текста, който се обработва. Можете да опитате и сами. Всичко, което ви е необходимо съм ви го дал по-горе, под формата на линкове.

Последвалите 61 години от произнасянето на въпросната реч потвърждават недвусмислено истинското послание, което се съдържа в него - САЩ - световен ядрен хегемон. Остава въпроса дали ще доведат нещата до край - унищожаването на всичко живо на планетата Земя, в това число и на самите тях? Или незабавно отказване от "мирния" атом или неизбежно самоунищожение. Среден път няма.

image

"Да откриеш начина по който човешката изобретателност да бъде посветена на живота му" - пише на специално издадената по случая марка, в онова не далечно време.

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833948
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031