Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2014 09:29 - Размисли и страсти около износа на електроенергия от България.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2396 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В светлината на поредното поскъпване на тока за домакинствата не можем да подминем без внимание и ролята на износа на същата продукция. За този пазарен елемент от активната дейност на родната енергийна мафия не се говори почти нищо в публичното пространство (освен че при предното управление на Борисов (2011-2012) този сегмент е бил чувствително свит чрез изкуствени такси), но сега ще се опитаме да приповдигнем завесата и да се опитаме да си отговорим на някои животрептящи въпроси.

Нека започнем с официалните данни на Националния статистически институт за производството, потреблението и износа на електроенергия за 2014-та г., по месеци, за сега до август, включително (от ТУК). (за по-добро четене кликнете с мишката върху изображението)

image

Последната, червено оцвенета колонка я направих за мое и ваше удобство, сумирайки всички числа, в ляво от всяко от червените. За съжаление не открих подобни глезотийка за предходните години, но ако някой от вас успее и ми изпрати линк ще съм благодарен.
Вместо това, обаче намерих нещо, което е още по-добро от горната таблица и то идва от Германия. Много оригинални интерактивни графики за износа и вноса на електроенергия по страни, в Европа, по месеци и години, от 2011-та до август 2014-та г. Можете да се насладите на този оригинален инструмент от ТУК.

image

Тук съм събрал 3 изображения в едно. Първият кръг показва в пропорционално съотношение потоците на износ/внос на електроенергия между европейските страни. Вторият кръг се получава, когато с мишката допра (без да кликам) абревиатурата на нашата страна BG, а третата - мишката допира един от "ръкавите" на износа, в дадения случай за Турция. С помощта на двата ролера в сивия ляв правоъгълник можете да избирата година и месец, за които да си правите, сметки, сравнения, анализи и изводи.
Аз си направих усилието да сравня данните по месеци между германсия източник и данните от таблицата на НСИ и смятам, че разликите са толкова малки, че можем да се доверим на германците. Разликите в използваните размерности/дименсии също не бива да ви смущава. При германците тя е ТВт.ч (тера-ват-часа), а при нас ГВт.ч (гига-ват-часа). Това ще рече, че посочените в таблицата на НСИ 8577 ГВт.ч се равняват на близо 8.6 ТВт.ч, което практически съвпада с посочените на графиката.

А сега можем да започнем със сравненията и изводите. За целта нека видим количеството изнесена електроенергия от България за изминалата 2013-та г.

image

Оказва се, че тя е в размер на 9.5 ТВт.ч. А сега можем да погледнем и официалното твърдение на АЕЦ "Козлодуй", за продадените количества електроенергия на т.нар. "свободен пазар", които, както повечето от вас знаят или се досещат, отиват за износ, заради изгодно ниската цена. (Отчета на АЕЦ-а за 2013-та г. можете да видите ТУК.)

image

Или казано накратко АЕЦ-а е продал на частниците и те (най-вероятно) са изнесли към съседите ни близо 5.9 ТВт.ч електроенергия. До пълния обем на изнесения през 2013-та г. ток остават около 3.6 ТВт.ч. Кой е произвел и изнесал това количество? Най-подходящият отговор е - който има изгода. Не ли? А как да разберем, кой има изгода? Като видим цените, на които родните производители продават на НЕК, преди да им остане нещо за т.нар. "свободен пазар". (Цените на които ДКЕВР е наредила производителите да продават на НЕК от ТУК.)

image

За ваше удобство съм произвел необходимото сумиране и в червен цвят съм обозначил производителите, които биха имали изгода да продават част или цялата си продукция на "свободния пазар", респективно - износ. Това следва от факта, че от публично достъпната информация става ясно, че през изминалата година търговете за частните търговци са гравитирали около стартови цени от 71 ± 1 лв./МВт.ч. (Последната ВЕЦ я пренебрегвам, заради малкия и капацитет от около 50 МВт.)
За разлика от АЕЦ "Козлодуй", която поддържа някаква, макар и трудно проследима, форма на архив на обявените търгове за електроенергия, то при другата евтина държавна ТЕЦ "МИ-2" такъв архив липсва

image

и това пречи на проследяване на веригата. Въпреки това, за целите на изследването аз успях да прихвана един търг на ТЕЦ-а, за следващата цяла 2015-та г.

image

Общото количество е под 0.5 ТВт.ч. И това е търг, за година, през която няма да има пречки пред износа, заради падналите още през настоящата година обременяващи такси. Ако и през 2013-та година ситуацията е била сходна остава въпроса - кой изнесе останалите наз 3 ТВт.ч електроенергия???

Възможно ли е това да е продукция на АЕЦ-а, а нас да ни заблуждават със "социални" квоти??? Аз подозирам и силно допускам, че това е повече от вероятно!!! В противен случай, защо родната енергийна мафия не направи т.нар. "свободен пазар" на електроенергията по прозрачен и проследим??? А отговора е повече от елементарен? Защото в този случай може да се окаже, че цената на тока за нас може да поевтинее, а не да ни бъркат по джобовете, за сметка на "частните търговци", които после се разплащат със всички, които им съдействат за реализиране и прикриване на престъпните практики?
Най-известните сред тях са оли(гофрено)гарха Иво Прокопиев, червената бабичка Геоги Кадиев и ядрения мафиот Богомил Манчев, но със сигурност има и други.

Въпреки трудностите аз си направих усилието да проследя и сумирам всички оферти на АЕЦ-а, за продажба на електроенергия на "свободния пазар" за цялата 2013-та г. Числото което получих е приблизително 6.5 ТВт.ч, което е с повече от половин тера-ват-часа над отчетената. Някои от вас сикурно ще си помислят, че причината е в неусвоени квоти, НО това рязко контрастира с публичните изяви ва доскорошния шеф на АЕЦ-а Иван Генов, че интереса към продукцията им е повече от висок, естествено, заради атрактивната цена. Това ме кара по-скоро да предполагам, че квотите са преизпълнени, поради което и не се прави оперативна отчетност на този вид търговия. А в лъскавия годишен отчет централата може да си пише каквото си иска. Вие как ще проверите верноста му???
Е, за да се компенсират тези най-вероятно преизпълнени квоти и се налагат повдигания на цената на тока за всички нас, защото и този вид търговия е също така и една от пистите за източване на НЕК. Може още много да се говори по темата, но за сега ще се огранича, до момента в който попадна на нови и още по-изобличаващи факти.

image

Г. К.



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9891014
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930