Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2014 09:44 - Производствената цена на ел-енергията в България е НАД средната за ЕС!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1851 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тази нелицеприятна истина става очевадно ясна, след елементарно сравнение на официален диклад на Европейската комисия (публикуван тази година, но обхващащ периода 2008-2012-та години) за цените на енергоносителите по страни, по години и начините им на формиране и съвсем скорошно заявление на настоящия (служебен) енергиен министър Васил Щонов. И за да не губим време ето го и доклада на ЕК:

Energy prices and costs report

"Доклад за цените и разходите за енергия"

И пак без да губим време скачаме на страница 19/248, където виждаме следната графика (за по-добро четене кликнете върху нея):

image

България е третата по (азбучен) ред страна в графиката. Сините линии/барове показват производствената цена на електроенергията, средно претеглена, в микса на всяка една стран. Червено-кафеникавите линии/барове показват разходите за пренос-превоз на електроенергията, в нашия случай това е размера на дела, който отива в НЕК и ЕРП-тата. Резидавите линии/барове показват данъците и таксите, които съответната страна налага при реализацията на тази стока, в нашият случай това е ДДС и евентуално акциз, ако се начислява такъв. НО нас в случая ни интересуват сините линии/барове, а именно - цената на която НЕК купува от производителите, на средно претеглени за целия микс цени. И ето какво казва по този повод министър Щонов, броени дни преди последното поскъпване на тока:

image

Преведено на европейски език, Щонов казва, че НЕК изкупува ел-енергията на цена 83 Евро/МВт.ч (в сайта на министерството размерноста е написана неграмотно), а продава на 57 Евро/Мвт.ч. За да бъдат съпоставими с графиката от доклада на ЕК превръщаме, съвсем законно и в съответствие с научните догми и правил, тези суми в по-познотите за повечето от вас 8.3 цента/кВт.ч - купува и 5.7 цента/кВт.ч - продава, съответно. А сега, за по-добра нагледност и улесняване на сравнителния анализ ще ги нанесем върху горната графика, под формата на прави линии.

image

Червената права линия показва нивото на което НЕК изкупува продукцията от производителите, а по-долната - резедавата - цената на която продава същата продукция на ЕРП-тата. За да разберете верноста на твърдението в заглавието на материала сега сравнете колко от сините линии/барове на останалите 26 страни (Хърватска все още не е била член на ЕС) достигат до нашана червена хоризонтала. огато прилючите с тази елементарна математика ще можете сами да си отговорите на въпроса: Как е възможно най-бедната и най-корумпираната страна-членка на ЕС да има над средното ниво разходи за производство на единица електро-продукция?

И друг път съм го казавл, но пак ще повторя, зе тези, които за първи път посещават блога ми - това е поредното фрапиращо доказателство на безспорния факт, че голямата кражба и убиване на родната енергетика (а също така цялата индустрия и народ) става на етап ПРО-ИЗ-ВОД-СТВО!!! Само че нито един/а "политик, медиа или институция" няма да ви го кажат, покажат и накажат!!! Но независимо от това вие им гласувахте преди около 3 седмици и вчера всички те вкупум пак ви обещаха, че ще продължат да ви обгрижват.
Същите те вече се грежат да вдигнат заплатата на другарката-шефка на ДКЕВР до космическите над 8 300 лева/месец, за ди поднася официални лъжи, като следната, че цената на тока у нас оставала най-ниска сред страните-членки на ЕС:

ДКЕВР манипулира данни на Евростат, за да оправдае скока в цената на тока!

image

А ти, момченце, не гледай толкова стреснато, ами си затвори устата и марш да бачкаш, че "добрите чичковци и лелички политици, журналисти и чиновници" скоро ще ти пребъркат джобчетата!

Г. К.







Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9842303
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031