Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2014 11:04 - Американски АЕЦ завидяха на АЕЦ "Козлодуй" и решиха да я надцакат!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1434 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.10.2014 11:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди точно 10 дни ви разказах, как "Вписаха АЕЦ "Козлодуй" в книгата на рекордите Гинес!". "Гениалната" идея за удължаване живота на работещите два ядрено-енергийни блока (5 и 6) в АЕЦ "Козлодуй" до 90 години (!!!) е дело на на "медийната" група на оли(гофрено)гарха и основен играч в източването на централата Иво прокопиев. Както повечето от вас сигурно знаят същата "медийна" група е щедро финансирана от фандяция "Америка за България" (с поне 3 000 000 милиона лева, за три години, които изтичат следващия месец), което обяснява светкавичната реакция на колегите им от Ню Йорк Таймс (The New York Times), които вчера публикуваха следния безпрецедентен материял, за историята на цялата световна ядрена мафия:
Power Plants Seek to Extend Life of Nuclear Reactors for Decades

"Атомни централи търсят възможности за удължаване живота на блоковете си с десетилетия"

image

Необходим коментар към заглавието - в оригиналното заглавие е използвано понятието "реактор", но това е некоректно, поради което съм го заменил с "блок", защото реактора е само сто-ма-ха на един блок (а не както ЯМ натрапчиво внушава, че той бил сър-це-то) и само неговото "спасение/удължаване" не води до запазване на живота на целия организъм - блока.

Материалът е дълъг и напоителен, с цел обработка/облъчване на общественото мнение, в необходимоста от поредната ядрена авантюра, поради което няма да се спирам подробно на всички капани (който иска нека си го чете целия, използвайки горния линк), а ще обърна вниманието ви на само два от ключовите моменти.

"Перспективите за изграждане на нови ядрени реактори, могат да бъдат рязко ограничени, но собствениците на седем стари такива, в Пенсилвания, Вирджиния и Южна Каролина, се готвят да помоля за разрешение да ги управляват, докато те са на 80 години.
Ядрени привърженици казват, че удължаването на живота на централитее по-икономично - и по-добър начин да се задържат емисиите на въглероден диоксид - от изграждане на нови централи, въпреки че това ще изисква продължителна мониторинг на стомана, бетон, кабелна изолация и други компоненти. Но идеята е поразителена, дори на някои членове на ядрената общност.
На заседание на Комисията за ядрено регулиране през май Джордж Апостолакис, експерт по управление на риска беше един от петте комисари посочили, че ако операцията е било разрешено за до 80-годишна възраст, някои реактори ще се използват значително по-дълго от проектния си ресурс.
"Не знам как ще се обясни на обществото, че тези проекти, 90-годишни , 100-годишни, все още са безопасни за работа", каза той. "Не са ли нужни по-убедителни аргументи, отколкото просто" Ние управляваме
ефектите стареене "?""

Видяхте ли? Надцакаха родната ядрена мафия с цели 10 години!!! Нашите на по 90, а техните на 100!!! Но всичко си е на ред. Все пак Съединените атомни щати са родина и върховен ръководител на световната ядрена мафия. Няма да се дадат на някаква си България?
Но има и нещо още по-интересно. Цената на мероприятието "удължаване" живота на ядрен блок!!!

image

Със синьо съм подчертал най обсъжданата АЕЦ, която съм показал и със синя стрелка, на картата по-долу.

"Постигането на удължаването ще струва ня-кол-ко ми-ли-он-а дол-ла-ра ..."

А! Спомняте ли си предизборните обещания на кандидат-премиера Бойко Борисов, в Стара Загора? Той "предвиди" цена за "удължаване" живота на двата блока в Козлодуй да достигне 2 000 000 000 (два милиарда) лева, което е много над един милиард щатски долара!!! (
Нова мощна доза убийствени за България лъжи на Бойко Борисов.  и Енергетиката в партийните програми: "Искате на топло? Копайте си го!")

Няколко милиона долара за блокове работили около и над 40 години в САЩ, срещу повече от два милиарда долара (заедно с вече похарчените, които ще продължават да се изплащат до 2021-ва г.). Как ви харесва?

Преди броени дни стана яно, че японско американската компания Тошиба-Уестингхаус е гушнала в края на миналата седмица от АЕЦ "Козлодуй" повече от 7 милиона лева, за същото това "удължаване", без да е ясно по кой точно договор!!! (
Колко договора за "модернизация"/източване на АЕЦ "Козлодуй" има?)

image

Спестявате ли? Спестявайте! Вашите пари са им важни!

Г. К.



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9874335
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930