Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2014 10:04 - Цената на тока на едро в Германия, Австрия, Франция, Швейцария и ... България.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2455 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като вчера ви показах, как "Цената на тока в Германия = цената на тока от АЕЦ "Козлодуй"!" днес възнамерявам да ви запозная с борсовите цени на електроенергията в посочените 4 западно-европейски страни, за да ги сравните с административно наложените у нас. Така, може би, ще добиете по-реална представа за истинския механизъм, по който ни грабят и унижават?

И, за да не губим време нека посетим Европейската енергийна борса (European Power Exchange) от ТУК.

image

С червената стрелка съм посочил линка, който ще ви помогнне да видите графиките, които ще ви покажа, и много повече, за да си съставите мнение, направите сравнение и изводи. (Снимките се увеличават с кликане с мишката върху тях.)

image

Ето тренда на цената на тока, за пазара в Германия и Австрия, за последната календарна година. А сега ще ви покажа същата графика, но ще отбележа на нея и нивата на цените, на които родната Национална електрическа компания (НЕК) изкупува (средно претеглено между участниците в микса), а след това продава на ЕРП-тата, за да ни я доставят на нас, според думите на служебния министър Васил Щонов.

image

Казано иначе, НЕК изкупува 1 МВт.ч (Мега-Ват-час) за 83 евро, а продава същото количество електроенергия на ЕРП-тата за 57 евро.

image

Пазара на електроенергия във Франция, за последната една година. (Нарочно съм избрал да ви покажа тренда на цената за цяла година, за да не бъда обвиняван в манипулативно избиране на по-малък период, но сайта ви позволява много по-гъвкави наблюдения, чак до един час, от даден конкретен ден.)

image

Когато сами си построявате (може и мислено) синята и червената линии, по примера на по-горната графика имайте едно на ум! Франция е най-ядрената страна в Европа, с над 80% дял на електроенергията от "мирните и евтини" АЕЦ.

Остава да видите и банкерска Швейцария.

image

КАТЕГОРИЧЕН ИЗВОД! Цената на електроенергията от производителите в тези 4, а навярно и в болшинството европейски държави е значително (около и над ДВА ПЪТИ) по-ниска отколкото цената на микса в родната енергетика!!! В същото време крайния потребител в тези страни плаща по-скъп ток от нас (макар и не толкова скъп, колкото
ДКЕВР манипулира данни на Евростат, за да оправдае скока в цената на тока!), което означава, че техните ЕРП-та получават по-голям дял от крайната цена, отколкото трите ЕРП-та у нас. Това означава, че ако нашата енергийна мафия снижи производствените разходи (практически - огромни грабежи) до нивата на европейските производители, а ЕРП-тата запазят нивата си на "оскубване" тока трябва значително да поевтинее!!!

image

За да не пресолвам манджата ще спра до тук, но само ще ви напомня, че на страниците на блога можете да се запознаете с безброй доказателства за многомилиардни кражби от най-големия, държавен електропроизводител в страната - АЕЦ "Козлодуй". Всички, които постоянно ви манипулират, че поскъпването на тока е неизбежно, са хрантутници на енергийната мафия и в частност - на ядрената! Всички до един/една "политици, медии и институции".

Г. К.



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840901
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031