Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2014 10:29 - Как САЩ дърпат ядреното килимче под краката на Русия?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2014 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Съединените атомни щати (обещавам на 8-ми декември т.г. да разкажа, защо основателно ги наричам така) винаги са били едноличен и безпрекословен господар на световната ядрена мафия. Още от зората на нейното зараждане и последвало развитие, през 40-те години на миналия век. След успешното изтребление на стотици хиляди японци със само две атомни/ядрени бомби американците пренасят основната си мръсна ядрена дейност на територията на Съветска Русия, но за пред широката публика това се представя, като грандиозен успех на съветското разузнаване, за "открадването" на ядрените тайни на САЩ и последвалото успешно изпитание на първана им бомба, само 4 години след Хирошима. Това дава "основание" на САЩ да стартира десетилетни програми за надпревара със СССР в ядреното свръх въоръжаване. Паралелно с това на съветите е позволено първи в света да стартират "мирната" атомна/ядрена енергетика, пускайки през преди 60 години първата АЕЦ в гр. Обнинск. Пак те тестват най-мощната термо-ядрена бомба до сега в света (Цар бомба, над 50 милион-тона тротилов еквивалент, октомври 1961 г., остров Нова земя). Пак те разнасят заразата на "мирния атом" сред страните от т.нар. соц-лагер, в това число България, Чехия, Словакия, Унгария и недовършени програми в Полша и ГДР (в Москва аз учех с колеги от всички посочени страни, по специалноста "АЕЦ и установки"), капиталистическата Финландия, а най-вероятно в Северна Корея и Китай. В рамките на СССР след самата Русия най-много се пада на Украйна, в това число и "черешката" на тортата - Чернобил. Последната "екстра" слага началото на края на изтощения от експлоатация СССР и само пет години след трагедията той се разпада.
Съединените атомни щати ликуват! "Демокрацията" им победи диктатурата. Уж. Но на ядрения фронт всичко си продължава по старому. САЩ са инвестирали в СССР дългосрочно и не смятат да се отказват от дивидентите си. Още на следващата година (1992) те подписват с икономически изтощената и срината пост-съветска Русия договор за изкупуване на 500 тона високо-обогатен (около и над 90% U-235, спрямо под 10% на
U-238) Уран, от ядрения арсенал на бившият вече СССР. Договорът е известен като програмата "Мегатони за Мегавати" (The Megatons to Megawatts Program). Въпросните 500 тона високо-обогатен Уран, не без помощта на изгладнелите и освирепели пчелички от руската ядрена мафия се "разреждат" до нива на обогатяване от около и малко под 5%, след което се вкарва в около 100-те американски ядрени реактори, за "мирно" ползване. Това "разреждане" на горивото увеличава първоначалния му обем на повече от 20 пъти, т.е. над 10 000 тона.

image

За сравнение, с толкова количество ядрено гориво, един реактор от сега действащите в АЕЦ "Козлодуй" (от типа ВВЕР-1000) би могъл да се зарежда и да работи (ако може де) в продължение на над 370 (триста и седемдесет) години, при нужда от средно по 27 тона свежо ядрено гориво на година!!! Напомням, че в САЩ тик-такат 100 ядрени реактора и голяма част от тях са с по-висока установена мощност от родните/съветските ВВЕР-и.

Но и този етап от плана на Съединените атомни щати е преминат. Програмата "Мегатони за Мегавати" е успешно приключена в края на 2013-та г. Световната ядрена мафия доминирана от САЩ трябва да запази и разшири териториите си, за да оцелее и се задържи на повърхността. За "късмет" точно тогава в Украйна избухват бунтове срещу проруската политика на президента Янукович, изгонват го в Москва, Русия се прави на "мъж" и анексира полуостров Крим, след което провокира размирици и водене на военни действия в пограничните райони. Колко удобно?
По същото време, още от зимата на 2014-та г. американската компания Уестингхаус (използваща прикритието на собственост на японската Тошиба) започва агресивни преговори с новите украински власти за преминаване към американско ядрено гориво в 15-те си ядрени реактора (всички, като козлодуйските ВВЕР-1000), като се откажат от услугите на Росатом (и дъщерната му ТВЕЛ). През последните месеци световните и руски медии изляха много мастило, но нищо съществено не се случи, поради което и аз до сега се въздържах от коментари. Но буквално вчера (1109/2014г.) се забеляза рязък скок в ескалацията на "конфликта", за ядреното бъдеще на Украйна.
Световната инфармационна агенция Ройтерс излезе с цели два материала по темата, като главни действащи персони в словестната битка вече излизат президента на Уестингхаус Дани Родерик и зам-Генералния директор на Росатом Кирил Комаров.
Ето ги и двата материала:


Ukraine to use U.S. nuclear fuel to cut dependence on Russia - Energoatom

"Украйна да използва щатско ядрено гориво, за да намали зависимоста си от Русия - според Енергоатом (украинския ядрен монополист)"

image


Nuclear energy should be kept out of politics: Russia"s Rosatom


"Ядрената енергия да няма нищо общо с политиката - казва Росатом"

image

Последното е особено жалко звучащо, защото никога не е било и не е възможно да бъде по-друг начин, а именно "Ядрена мафия + политика = Вечна обич и любов" (ЯМ+П=ВОЛ).
Но ето още по-интересното от втория материал:

image

"Ядрената тема не трябва да е част от политическите дискусии, независимо от временните разногласия, понеже това е една много чувствителна област, и първо на първо, и нещо повече, става дума за ядрена безопасност", заяви на пресконфереция в Лондон Кирил Комаров, зам-Генералния директор на Росатом по международните връзки и развитието.

"Преди да започвате инициативи, като санкции, трябва първо да помислите хубаво за потенциалните последици от подобни решения."

"Все още няма доказателства, че Русия ще използва ядрената тема, като политическо оръжие (срещу други страни)", добави Комаров.


Последното намек ли е? Не знам. Ще следим и ще разберем.

Г. К.






Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9876079
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930