Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2014 11:59 - Източването на АЕЦ "Козлодуй" през цената на ядреното гориво продължава!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4287 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди малко повече от една година (по невнимание на журналистката Лили Маринкова) бях включен в телефонен разговор, в предаването и по БНР "Неделя 150", с тогавашния председател на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай (ДПС). Той се опита да се измъкне от разговора, но беше принуден да ме изслуша и отговори. (Целият разговор може да бъде изслушан ТУК.) Есенцията на разговора беше, че аз ще предоставя на ръководената от него комисия доказателства, че ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй" е поскъпнало с повече от 500%, за периода 2006-2012-та години. Аз предоставих, заведох с входящ номер в деловодството на НС, исканите от мен документи, но реакция от страна на бившия доносник на Държавна сигурност (агентурно име - Вергил) така и не последва, до приключване дейноста на 42-то НС.
Вместо това още на следващия ден след разговора ми с доносник Вергил в ефира на БНР се включи лицето Иван Генов, известен като пуделчето на Р. Овч. и втори мандат изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Есенцията на лъжите, които той тогава разпространи в национален ефир, т.е. "облъчвайки" всички вас с неистини, все още се съхраняват на интернет страницата на АЕЦ-а, публикувани един ден след словоблудството му в БНР, и вие сега ще ги видите:

image

На практика цялото съобщение е пропито от безброй лъжи, което и затруднява детайлното му разобличаване, НО ще се спра на само ДВЕ от най-наглите измами. Заявеното относно случилото се през 2006 г. може лесно да се провери на графика, публикувана и редовно актуализилана на интернет страницата на руския Уранов холдинг, част от държавната корпорация РОСАТОМ "АРМЗ":

image

С движение на мишката по графиката (не тук, а като влезете в дадения над снимката линк) можете да проследите движението на цените на основната суровина за производството на ядреното гориво на световните пазари, по месеци, както съм на правил на графиката, показвайки стойноста за декември 20016-та г. Поиграйте си с числата и калкулатора и ще се убедите в абсолютните лъжи разпространявани по нареждане на лицето Иван Генов. За по-мързеливите от вас ще отбележа само, че ръста на цената от януари 2004-та (15.5 долара/либра) до декември 2006-та (72 дол./либ.) е 4.66 пъти и няма нищо общо с заявените от АЕЦ-а над 10 пъти!!! При това са крайните цени, а не среднопретеглени по години.

Но още по-лесно се опровергава твърденито, че от 2010-та година до 2013-та цената на ядреното гориво не се е покачвала. Това се доказва изключително лесно, с помощта на наскоро публикувания Консолидиран финансов отчет на АЕЦ-а и присъдружните му предприятия, за 2013-та г. (Как сами и без проблем да се добороте до въпросния отчет можете да разберете и сторите от материала
Ръководството на АЕЦ-а с 45% ръст на заплатите при 73% срив на печалбата! . Тъкмо ще обогатите представата си за престъпните схеми в предприятието. )
За по-мързеливите от вас съм си направил съответните извадки. Първо е страница №30 от 94 страничния PDF файл:

image

Както се вижда, през последните 3 години материалните активи в ядрено гориво се увеличават, а не остават непроменени, както се твърди в заявлението на АЕЦ-а. Тук е важно да поясня, че необходимоста от свежо ядрено гориво, за двата действащи блока (5 и 6) е средно около 90 броя горивни касети на година, и тя варира много слабо от година на година, НО никога в е дна и съща посока, т.е. само нарастване или намаляване. Ако една година общата бройка е малко над 90, то през следващата тя ще е под 90 и така пак ще се запази средата. Ядрените реактори все пак не са балони, за да се раздуват - дебелината на стената им е 20 (двадесет) сантиметра.
На практика, видно от отчета ние имаме само нарастване на разходите за ядрено гориво. Подробностите могат да се видят, ако се проследи заграденото от мен в син правоъгълник пояснение №12, което се намира на стр. 70 от отчета:

image

Червените рамки и ръста на наличното свежо гориво в проценти, спрямо предходната година, в синия цвят, съм ги направил за ваше улеснение и удобство.

Вместо коментар - Вие знаете ли, досещате ли се, че от октомври месец т.г. ви готвят нова секира с цената на тока? А да сте чули от поне един/една български "политик, медия или институция" за откраднати поне 5 стотинки от АЕЦ "Козлодуй"? А?

Г. К.



Гласувай:
4



1. pinkpanter - Котев, сега да те открехна на някои подробности ....
22.08.2014 14:25
1. Цената на готовото ядрено гориво на практика зависи в много малка степен от цената на суровината за него - триурановия осмоокис. Причината за това е, че цената на вложената суровина е една малка част от себестойността на готовата касета. Така че всякакви упражнения със графики на спот цените на триурановия осмоокис са загуба на време и са безсмислени.

2. Не си ли се замислял, че увеличените разходи за покупка на ядрено гориво в някои години е в резултат на натрупване на държавен резерв? Сега ме мързи да гледам кога точно стана голямото натрупване, сигурно може да се проследи по отчетите от 2006 година насам. Факт е, че сега има държавен резерв на склад в АЕЦ. Колко е точно нямам право да напиша, но е солиден. Всъщност любимият ти Иван Генов или неговия предшественик баничаря, мисля че се изпусна в медиите преди време по въпроса за размера на резерва. Разрови се и ще го намериш.
цитирай
2. gikotev - Re: Котев, сега да те открехна на някои подробности ....
22.08.2014 19:20
Розовото влечуго пак се показа от дупката си, което е повече от 100% сигнал, че съм уцелил мишената право в 10-та! А сега по същество.

1. Тази опция на розовото не подлежи на коментар и опровержение, защото въпреки заявеното в заглавието, че ще ме "открехне на някои подробности ...." не е покрито с никакви доказателствени материали, линкове с препратки към такива. Само по себе си твърдението му, че нещо друго различно от суровината за ядреното гориво преобладава в образуването на крайната цена е повече от абсурдно.

2. Твърдението му за "натрупване на държавен резерв" е поредния върховен кретенизъм. На практика това (презапасяването с ядрена гориво) е поредната схема за източване на родната индустрия, респективно - на България. Заявлението на Генов за презапасяването е факт още от юли 2008-ма г. Тогава той призна, че АЕЦ-а се презапасява с гориво за ЕДНА година на пред. Тази практика е въведена от 2004-та г., когато започна престъпния експеримент с рециклираното гориво. В последствие Генов неколкократно е повтарял в публичните си изави това престъпление. НО никога не е твърдял за запас, за повече от ЕДНА година. Още по кретенско е твърдението на розовото за "резерв" имайки предвид осветената преди малко повече от година далавера с 10-те горивни касети за вече спрените блокове (3 и 4), които след дългогодишен престой без използване бяха върнати на руснаците на повече от 10 пъти по-ниски цени. На това розовото му вика "резерв".

Нелепите твърдения на този страхливец са и основния повод да се крие и да не желае да покаже самоличноста си, НО аз съм му обещал и настоявам, че ще го изпълня, един ден да ви го покажа в целия му "блясък". Удавалствието ще е още по-пълно, защото неговата самоличност ще ми бъде предоставена от престъпниците на които той сега служи. Хахахахааааа... Със всяка изминала секунда този момент неизбежно наближава!
цитирай
3. gikotev - Сетих се за разбираем пример за резерв, а не като този на розовото!
22.08.2014 19:38
Ако знам, че след една година ще пътувам със самолет по трасето Рим-София (примерно), то аз ще си купя предварително билет от някоя нискотарифна компания, WIZZAIR (примерно), като за това ще платя около 20 евро. Ако се услушвам и си купя билета в последния месец цената ще бъде близа 100 евро или около 5 пъти повече.
Точно обратна е ситуациятя с презапасяването с ядрена гариво. Купуваме го с повече от година предварително, НО винаги по и по-скъпо. Няма абсолютно никаква пазарна логика, освен ГРАБЕЖ в полза на руския клон на ядрената мафия. Ето и линк към доказателството, че цената за ядрената гориво у НАС е била ТРИ ПЪТИ по-висока от тази в САЩ за 2012-та година.

http://gikotev.blog.bg/drugi/2013/12/04/cenata-na-iadrenoto-gorivo-v-sasht-i-bylgariia.1214776
цитирай
4. pinkpanter - . . . . . . . . . . . . . 1. Тази опция на р...
22.08.2014 20:49
gikotev написа:
.............
1. Тази опция на розовото не подлежи на коментар и опровержение, защото въпреки заявеното в заглавието, че ще ме "открехне на някои подробности ...." не е покрито с никакви доказателствени материали, линкове с препратки към такива. Само по себе си твърдението му, че нещо друго различно от суровината за ядреното гориво преобладава в образуването на крайната цена е повече от абсурдно.
..............


Котев, по въпроса за резерва няма да споря с теб, щото трябва да разкривам информация, която не е публична, а и няма смисъл - ти си сис го навил на пръста и няма оправия.

Но по въпроса за дела на цената на суровината в себестойността на готовото изделие не мога да се сдържа. Жалко е, че не искаш да мислиш, а не мога да отрека, че поне за тази проста сметка разполагаш с всички необходими знания и информация. Хайде сега вземи едно число - масата на урана в една касета (много добре знаеш колко е) и го умножи по цената на U3O8, която си постнал, и виж резултата. Ако не те мързи, можеш да нанесеш и съответните поправки за теглото на кислорода, но аз обикновено го пренебрегвам. После сравни получената "цена" на урана в една касета с нейната истинска цена (на няколко пъти беше поствал данни за цената на една касета, които общо взето са верни). Ще останеш изненадан от резултата. Учудвам се, че не си се замислял по този въпрос и бързаш да плюеш по мен и да ми говориш за линкове докзаталствени материали. Никакви линкове не ти трябват - имаш всички данни и знания да си го сметнеш.
цитирай
5. gikotev - Re: . . . . . . . 1. Тази опция на р...
22.08.2014 21:51
Кефиш ме, розовата! Трупа точки за момента, когато ще я разкрия и представя тук. Хахахахахаааааа......

Дали има или няма нужда да поставяш линкове, за доказателство на твърденията си, на МОЯ блог решавам аз , а не ти! Освен това не си в позиции да ми нареждаш, нито да ми хленчиш, какво и как трябва да смятам. Можеш да го правиш неограничено на безбройните блогове, които си регистрирала тук, под различни имена, НО не и на моя блог.
"Офертата" ти за сравнение на цената на урана в една касета с цената на самата горивна касета не издържа елементарен критерий. С коя цена да сравнявам? На американското гориво, което в крайния си вид е 1/3-та от тази на руснаците или с тази, която ние плащаме, т.е. пак на руснаците? А?

Аре бегай у лево и ПОМНИ! През годините откакто ме преследваш не си дала нито едно сносно доказателство, линк или сканиран документ. НИ-ТО ЕД-ИН!!!!
Аз си водя счетоводство на лъжите ти и един ден ще ти представя сметката.

Толкова си жалка в нищожеството си, че въобще не ми се вярва един ден да се отвратиш от самата себе си. Ще се удавиш в собдтвената си злобна жлъч. Историята знае безброй подобни случаи.
цитирай
6. paren - Източване
24.08.2014 20:58
Не е правилно да се казва източване, защото АЕЦ-а е бездънна яма. Няколко десетки шефове на възлови позиции - постоянноя я източват. Не само чрез ядреното гориво, а и чрез доставки, ремонти, строителство ...
Има няколко Схеми, според вида на работата. В най-общия случай участват шев от АЕЦ-а, местна фирма и чужд производител: Шефа влязъл във връзка вече с местната фирма, привиква представител на производителя и му казва - ще купуваме от вас, но вие ще дадете представителство само на тези фирми (посочват се поименно местните фирми) и ще забраните на други фирми да ни предлагат вашето оборудване) Привикват се местните фирми и се разпределя кой къде ще трябва да спечели и съответно каква комисионна ще плати. От там нататък остава 3000-те пчелички (работници на АЕЦ) да се впрегнат да осъществят плана, от който шефа ще трябва да спечели. Той ще им се отблагодари, като им увеличи заплатите с 10%. В крайна сметка цената на доставката или услугата се качва 2-3 пъти или повече.Има по нещо за всички участници в схемата. Идеята е в следващия период да се повтори, потрети и пак имането да продължава. Това се знае от всички работещи в АЕЦ, но масата от хора си мълчат, защото ако се обади някой - ще изхвърчи. Че няма да си намери работа с такава заплата е ясно, но ако живее в Козлодуй, Оряхово, Мизия и околни села, че даже и във Враца - е твърде вероятно въобще да не може да си намери работа. Държавата, ако реши за две седмици може да сложи нещата в ред, но системата е такава, че тези които трябдва да го направят също са наредени на софрата с подкупите и комисионните. Има още един важен фактор за да съществува цялата схема - Народ, който плаща! След като народа си плаща чинно, каквато и цена да му кажат, защо някой трябва да се притеснява и да си разваля рахътлъка или да си реже клончето на което седи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9874724
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930