Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2014 10:19 - Какъв му е проблема на Съвета за сигурност на ООН с АЕЦ "Козлодуй"?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2704 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Изключително странна и безпрецедентна тенденция около визитите на чужди дипломати и делегации в АЕЦ "Козлодуй" се забелязва през последните по-малко от пет месеца. За отчетния период (считано от 4-ти март до днес) предприятието е посетено от 4-ма посланици и един министър, изключително и само от страни-постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, плюс Генералния директор на МААЕ (Международната агенция по атомна енергия - на пряко подчинение на СС на ООН). Тази небивала тенденция навежда на някои тревожни мисли, което е повече от достатъчен повод за да бъде отбелязана и предупредена.

image

Флаговете на 5-те страни - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Нека видим хронологията на визитите, от съобщенията в интернет сайта на АЕЦ-а (заглавията са линкове, водещи до оригиналните съобщения - запазен е оригиналния шрифт, с изключение на датите)?

05.03.2014 Британска делегация в АЕЦ “Козлодуй”

Британският министър на енергетиката и климатичните промени баронеса Сандип Върма, придружена от посланика на Кралство Великобритания в България Негово Превъзходителство Джонатан Алън, посети във вторник АЕЦ “Козлодуй”.

09.04.2014 Френски фирми с интерес към АЕЦ „Козлодуй”

Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на република Франция в България, бе на посещение в АЕЦ “Козлодуй” на 9 април. Посланикът бе придружен от Марк Дьобелс, директор на икономическата мисия Юбифранс* за България и представители на френските бизнес среди.

01.07.2014 ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА МААЕ ПОСЕТИ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

На 1 юли в АЕЦ “Козлодуй” пристигна Юкия Амано, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Той бе придружен от асистента си Конлет Брейди. Делегацията включваше също посланик Светослав Спасов – постоянен представител на Република България към ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ...

10.07.2014 АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПОСРЕЩНА ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ САЩ

На 10 юли на посещение в българската атомна централа пристигнаха Кристин Свиники – заместник-председател на Комисията за ядрено регулиране на САЩ, и посланикът на Съединените щати у нас – Марси Рийс. В делегацията бяха включени също Ерик Стал – експерт международни отношения в Комисията за ядрено регулиране, Джон Шиърър – директор на регионалния офис за Европа в Департамента по енергетика, както и представители на американското посолство.

11.07.2014 КИТАЙСКА ДЕЛЕГАЦИЯ ПОСЕТИ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

Посланикът на Китайската Народна Република в България Н. Пр. Уей Дзинхуа посети АЕЦ “Козлодуй” на 11 юли.

Такова нашествие е без прецедент, може би не само в българската АЕЦ, а може би и в световен мащаб?Сигурно и Иранската АЕЦ "Бушер" не се ползва с толкова голямо внимание???

На какво се дължи този интерес?
Четейки официалните съобщения не можем да отговорим еднозначно на този въпрос. Световната ядрена мафия не обича и никога не е работила на принципа - Право, куме, в очи! Така че на нас не ни остава нищо друго освен да констатираме факта на завишената активност, а след това да продължаваме да следим и видим, какво са ни приготвили нашите чуждоземни "приятели".

По-съобразителните от вас сигурно ще възкликнат, че Русия (петата страна-постоянен член на СС на ООН) е игнорирана. Но ще трябва да ги разочаровам. Тя всъщност "повежда хорото", но това се случва цели шест месеца по-рано, през септември 2013-та г. Тогава на посещение в страната и АЕЦ "Козлодуй" идва зам-Генералния директор на МААЕ руснака
Александър Бичков.

25.09.2013 РЪКОВОДИТЕЛ НА МААЕ С ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

На 25 септември в АЕЦ “Козлодуй” пристигна на официално посещение Александър Бичков, заместник генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и ръководител на Департамента по ядрена енергетика към Агенцията.

Така че обидени няма. Остава да видим, какво са забъркали.

image

Залата за заседанията на СС на ООН, в Ню Йорк, САЩ.


Правомощия:

Съветът за сигурност е упълномощен да „разследва всеки спор или ситуация, която може да доведе до международни търкания или да доведе до спор, за да не се застраши международния мир и сигурност.“ Той „определя съществуването на всяка заплаха за мира, нарушаване на мира или акт на агресия и прави препоръки или решава какви мерки ще бъдат взети … за поддържането или възстановяването на международния мир и сигурност.“ Съветът има право да използва принудителни мерки към държавите нарушаващи международния мир и сигурност, включително тези, свързани с употреба на въоръжена сила. Член 25 от Устава на ООН, гласи: „Страните членки се споразумяват, в съответствие с настоящия устав, за да се съобразят с решенията на Съвета за сигурност и да ги изпълняват.“ По този начин решенията на Съвета за сигурност са задължителни за всички държави.

На практика дейността на Съвета за сигурност да поддържа мир и сигурност се състои в определянето на някои санкции срещу страните нарушителки (включително военни операции срещу тях), въвеждането на мироопазващи сили в конфликтни зони, след разрешаване на конфликти организации, включително въвеждането на международна администрация в зоната на конфликта.

Съдейки по тези правомощия и тези зачестили визити нищо хубаво не ни чака? Ще видим.

Г. К.



Гласувай:
1



1. starotomagare - Мирише доста съмнително
21.07.2014 12:59
Все ми се струва ,че не е изключено да се опитат да приватизират централата ни и с това да я поставят под пълен външен контрол.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9874864
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930