Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2014 10:40 - Ток поскъпва - държава се тресе, АЕЦ-а нови схеми си плете.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4520 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 05.07.2014 09:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди три дни (на 30-ти юни 2014 г.) на интернет страницата на АЕЦ "Козлодуй" се появява следното съобщение:
30.06.2014 Съобщение относно инвестиционно предложение

image

А ТУК можете да видите и същинското предложение (на 19 броя PDF страници):

image

Но за да добиете по-реална и конкретна представа, за какво точно става въпрос, нека да погледнем върху площадката на АЕЦ-а и околноста от птичи полет, с помоща на Google Earth:

image

Така от река Дунав, през действащия студен канал се взима вода, която охлажда каквото трябва (по технологични причини) да се охлажда и през топлия канал, защото вече е с по-висока температура, се връща обратно в реката. С червените цифри, в долния ляв ъгъл, съм обозначил номерана и месторазположението на шесте енергийни блока на АЕЦ-а. Както повечето от вас със сигурност знаят блокове 1 и 2 са спрени за винаги в края на 2002-ра г., а 3 и 4 - в края на 2006-та г. В момента работят само блокове 5 и 6.
Така излиза, че действащия студен канал е успявал в продължение на десетилетия (от 1974-та г.) да осигурява и обезпечава и шеста блока с нужните количества студена вода, а сега, години след спиране на почти половина та по мощност съоръжения, изведнъж се налага да се строи нов, допълнителен студен канал 2. Защо е необходимо и въобще необходимо ли е това? Нека видим първо обяснението на "инвеститора" и меринджей на АЕЦ-а Ив. Ген.:

image

Абсолютно всичко, във всяка една АЕЦ, където и да се намира тя по света, коетосе изгражда или модифицира в нея или около нея се прави за повишаване на безопасноста, защото всички те са по презумпция опасни. Защо тогава въобще ги строят?
Да не би това да означава, че до сега, в продължение на цели 40 години тези съоръжения не са били никога ремонтирани и рехабилитирани? Цъ-цъ-цъ ... Ти да видиш! Сигурно скоро ще прочетем за тях в Книгата на рекордите Гинес?
При почти два пъти повече мощности до преди 8 години не е имало необходимост от допълнителен източник, а сега изведнъж ... О чудо!
Последния "аргумент" на практика дублира предходния, но толко и позволява въображението на ядрената мафия. Вместо да се позоват на положителния международен опит от други братски и сродни АЕЦ? А може би такъв няма?

Излиза, че реално няма никаква необходимост от тази нова "инвестиция" (практически наши пари), която ще състави няколко десетки милиона лева. В публикуваното предложение не срещнах конкретна или ориентировъчна сума.

Защо е тогава цялата тази мъгла и мътилка, уважаеми дами и господа?
Ако пак погледнете сателитната снимка на площадката и прилежащите на АЕЦ-а райони, в горния десен ъгъл е посочено уникалното съоръжение ВЕЦ "Козлодуй", което се захранва от дебита на топлия канал, който от своя страна пък зависи от дебита на студения канал. Започна ли да ви се прояснава?
ВЕЦ "Козлодуй" беше пусната в експлоатация за първи път преди по-малко от години, след дългогодишни корупционни скандали и изнесени данни за повече от двойно оскъпяване на съоръжените с мощност от 5 електрически-МВт-а. (За сравнение всеки един от действащите блокове с номинална мощност от 1000
електрически-МВт-а.)

На практика новото "инвестиционно" предложение цели повишаване на мощноста на ВЕЦ-а и няма нищо общо с локумите, с които се опитват да ни олигавят. Кой печели от всичко това? (Не питам, кой губи, затото вие сте ми ясни. Ядрената мафия гледа на вас, като на непресъхващи дойни крави.) За да разберем кой печели нека видим как АЕЦ-а отчита своята продукция (произвежданата електроенергия) в реално време, на интернет страницата си:

image

Виждате ли някъде ВЕЦ? А? Не виждате? Погледнете още веднъж! НЕ?
Е, и аз не виждам. Отчита ли се въобще тази продукция, от съоръжение изградено с вашите пари? Ако не се отчита то кой прибира парите от реализацията на произведените около 3,6 милиона киловат-часа месечно? А кой ще прибира още повече парички, когато бъде реализирано новото "инвестиционно" предложение, пак с нашите пари, и мощноста на ВЕЦ-а нарастне? КОЙ?

КОЙ? КОЙ? КОЙ? КОЙ? ...

Е, сега. Пак ли всичко аз да ви казвам? Помислете малко.
Преди два дни влезе в сила новата, по-висока тарифа за цената на електроенергията. На есен обещават още. А по натам и още. Честито!

Г. К.

image





Гласувай:
5


Вълнообразно


1. dalida - Сега на есен ГЕРБ и бат' Бойко, като си КУПИ изборите
03.07.2014 10:55
ще разберем защо така настояваше за нови избори. Ще стане ЯВНО и защо плюеше против банките и беше така настъпателен пред медиите че България била пред фалит. Отрочето на Сорос една година вилня срещу правителството, той нали с това се гордееше - че е "строителя" на новия век, и май причината се вижда от постинга ви.
Поздрави!
цитирай
2. pinkpanter - Котев, няма що - "голям" специалист си ...
05.07.2014 01:38
Сега да те открехна, та барем научиш нещо и престанеш да пишеш неверни неща. Действщият студен канал въобще не е там, където си го показал на картинката. За твое сведение той е успореден на топлия канал и това е факт в продължение на 40 години. Язък че за толкова години работа в Козлодуй не си се разходил поне веднъж да видиш откъде минават каналите. Означеният от теб като "студен" канал е всъщност недовършения втори студен канал, за който сега АЕЦ пуска обявата. Що се отнася до причината за това решение, тя наистина е свързана с повишаване на безопасността. След Фукушима по целия свят се обръща много по-голямо внимание на осигуряването на краен поглътител на топлина. Именно това ще се постигне с пускането на втория студен канал. Досега може старият да е бил достатъчен, но уроците от Фукушима показват, че е необходимо по-голямо резервиране. Цялата тази работа е част от плана за повишаване на безопасността след Фукушима, изготвен на основата на резултатите от стрес тестовете. Хайде сега да те видя дали ти стиска да публикуваш това мнение или пак ще се криеш. Щото този път съвсем очевадно пишеш абсолютно неверни неща. Не знам дали от незнание или нарочно ....
цитирай
3. gikotev - Re: Котев, няма що - "голям" специалист си ...
05.07.2014 09:49
Розовата, преди да даваш оценки и квалификации, разреши противоречието в последното ти словоблудство с разположението на вече изградения Топъл канал 2. Ако СК1 и ТК1 са заедно, както твърдиш, то къде е ТК2, за който се говори в "инвестиционното" предложение? Виж снимката под статията! КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ?
цитирай
4. pinkpanter - Розовата, преди да даваш оценки и ...
06.07.2014 18:27
gikotev написа:
Розовата, преди да даваш оценки и квалификации, разреши противоречието в последното ти словоблудство с разположението на вече изградения Топъл канал 2. Ако СК1 и ТК1 са заедно, както твърдиш, то къде е ТК2, за който се говори в "инвестиционното" предложение? Виж снимката под статията! КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ? КЪДЕ?


ТК2 и СК2 са също заедно. Може да съм сбъркал и изграденото (показано на картата горе вляво) да е ТК2, а СК2 да е недовършеното. Но това са подробности. Важното е, че ти довчера явно не знаеше, че ТК1 и СК1 вървят успоредно от АЕЦ до БПС. Но хайде няма да се заяждаме за дреболии. А защо този проект беше започнат преди години и изоставен, това не знам. Но явно сега заради Фукушима са решили да го довършат. Няма лошо - колкото повече, толкова повече, както е казал Мечо Пух. Една алтернатива за осигуряване на краен поглътител на топлина никога не е излишна.
Ако още работеше в АЕЦ-а, без проблеми щеше да можеш да посетиш въпросното съоръжение. Аз лично съм ходил няколко пъти там.
цитирай
5. tinkov44 - Павел Тинков
10.07.2014 12:08
За непредубедените лаици в областта на ядрената енергетика, претендиращи за определена инженерна грамотност, от снимковия материал и споровете ви не става ясно:
- Не минава ли лайняната дунавска вода преди по СК на влезе в АЕЦ-а, през многоетапна механична и хим-очистка?
- Защо по дяволите, първоначалното водохващане е осъществено в противоток на естественото течение на реката?
- По силата на какви съображения и логика СК и ТК са заустени в непосредствена близост?
- От чий зор, при един СК са били изградени два ТК?
- В каква последователност и по какви причини едната двойка СК/ТК е изградена НАД АЕЦ, а другата двойка – ПОД нея, от гледна точка посоката на течението на реката? Логично е едното решение да е оптималното /вярното/, а другото – неефективното /погрешното/?! Върху кого пада отговорността за погрешното решение?
- Ако /както убедено и нахъсено твърди висококомпетентният „Пинко”/ СК се дублират единствено поради съображения за сигурност, защо дублирането не е било обект на първоначалното проектиране? Или „Пинко” ще ме убеди, че ядрените експерти от неговата величина и тази на плеадата РОвчевци и Манчевци вземат решенията си на принципа „проба-грешка” /има-няма Чернобил, има-няма Фукушима и т.н.../. Ако е така – жална ни майка!
- В техническото проектиране има понятия като коефициент на сигурност, коефициент на запасяване и пр... След като по очевадни причини захранването на обекта с охлаждаща вода е важен елемент от системата за сигурност и безопасност, защо дублирането му не е било НЕОТМЕНИМО УСЛОВИЕ при проектирането /респ. – експертна оценка и приемане на проекта/? Само не ми минавайте с номера за преоразмеряването и завишената дебитна обезпеченост – те не гарантират въпросната сигурност!
- Не диктува ли здравият разум като единствено целесъобразно решение дублиране от типа СК/СК и ТК/ТК вместо възприетото СК/ТК? И още, други въпросчета ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9884723
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930