Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2014 12:12 - Ядрена (без)опасност по британски.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1932 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 10.06.2014 20:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всеки един представител на който и да е клон на световната ядрена мафия обича да облъчва жертвите си с една от основните опорни точки, че съоръженията, които експлоатират, отговарят на всички най-високи световни стандарти за безопасност и не крият никакъв риск. Но в същото време никой не ги назовава или посочва тези световни стандарти, че и ние да ги видим и проумеем. А причината за това е, че такива просто няма. Не само световни, на ниво Международна агенция по атомна енергия (МААЕ), не само континентални, не само регионални, но и национални, градски или селски. Няма никакви! И сега ще се убедите лично в това на конкретен пресен пример (от изминалата седмица), от британския клон на ядрената мафия. Новината ни се съобщава от местния вестник Гардиан, на 4-ти юни: UK will have to gamble with nuclear safety to provide power, analyst warns

"Великобритания ще трябва да рискува с ядрената безопасност за да осигури енергия, алармира анализатор"

image


На Великобритания може да и се наложи да разшири границите за безопасност на атомни електроцентрали, за да се осигури електроенергия, предупреди водещ енергиен анализатор в сряда.

 Dorian Lucas, ядрен специалист по енергийно консултиране, Inenco, направи коментарите си след като стана ясно, че енергийната групировка EDF е спечелила разрешение за промяна на правилата за нейната АЕЦ Dungeness B.

 "Великобритания няма друг избор, освен да рискува с разширяване границите за безопасност на остаряващия флот от ядрените централи на страната, за да избегне задаващата се криза в електроснабдяването от на 1970-те години", каза Лукас.

 Атомната електроцентрала в Кент е стигнала до споразумение със Службата за ядрено регулиране (ONR), че може да има марж в увеличаването на допуска за свиването на графитните тухли/блокове вътре в реактора от 6.2% до 8%.

 Тухлите са загубили тегло поради десетилетия на радиационно облъчване, но говорител на EDF заяви, че новата граница е само "мъничък малка стъпка" и, че е добра и в рамките на най-консервативната случай безопасност.

 В свое изявление ядрения регулатор заяви: "ONR не би позволило продължаване на експлоатацията на всеки ядрен реактор, освен ако не е безопасно да го направят. Ние признаваме предизвикателствата, свързани с остаряването на газ-охлаждащите реактори (AGR) във Великобритания и ние продължаваме да отделяме специално внимание на проблемите, свързани с графита в активните зони (ядрата) на реакторите. Ние сме доволни, че реакторите са безопасни за работа. "

 Но Стив Томас, професор по енергийна политика в университета в Гринуич, заяви пред Би Би Си: "Това не е добре, когато се изправяме пред граници и първото нещо, което те [ONR] правят е да тръгнат по ръба."

Какво означава това? 1-во този тип реактори не е много популярен и широко разпространен по света, каквито са например реакторите в АЕЦ "Козлодуй" (корпусни, с вода под налягане). По своята конструкция и технология те (британските газо-охлаждащи се реактори) се приближават по-плътно до съвецките РБМК (същите, като в Чернобил) или канадските CANDU. И трите технологии използват графит, за да забавят всеки новороден неутрон (в резултат на разделено ядро на Уран или Плутоний) до енергия, която да му позволи да бъде погълнат от ново ядро на Уран или Плутоний и на свой ред да го разцепи и така да се поддържа верижната реакция на деление. За това и графита се нарича "забавител" ("модератор/moderator" на английски).

image


1. Канали за зареждане с ядрено гориво, в реално време, без спиране на реактора

2. Контролни  пръти

3. Графитов забавител

4. Ядрено-горивни касети

5. Железо-бетонен корпус и радиационна защита

6. Газова циркулационна помпа

7. Вода

8. Водна циркулационна помпа

9. Топлообменник

10. Пара към турбината

В родните ядрени реактори ролята на забавител играе обикновена вода, която едновременно с това се явява и топлоносител (охладител на ядреното гориво), поради което и те се наричат водо-водни енергийни реактори (ВВЕР).
Какво означава допуснатото изтъняване на графитовите блокове, забавящи неутроните с около 8%? (На практика те може да се окажат и над 10%. Стари ядрено-мафиотски трикове - говориш едно, а правиш друго.) За да не гадаем, какво потенциално може да се случи в една непозната за нас технология ще се опитаме да си представим казуса в условията на нашата технология. Тогава бихме имали ситуация при която водата в реактора е намаляла с около 8-10%. Тове незабавно би довело до оголване на горните краища на ядрено-горивните касети и поставянето им в по-агресивна корозионна среда. В резултат на това следва да се очаква масово разхерметизиране на касети, смесване на гориво и топлоносител и ... вижте Фукушима.

С какви местни, регионални, континентални или световни стандарти се съобразява британския ядрен регулатор? Къде са тези стандарти за (без)опасност? КЪДЕ? 
КЪДЕ?
Ще ви ги покажат, ама един друг път! Нали се сещате, кога? Ние се молим да не се стига до там, но и дявола си има търпение, когато искат да му скъсат опашката от дърпане?

А помните ли, че преди около 2 години световната ядрена мафия ви будалкаше с някакви "стрес-тестове"? Въпросът е, при какво количество на графита в този тип реактори са "провеждани стре-тестовете"??? А отговора е повече от прост - при никакво! Защото стрес-тестове не са провеждани. Ядрената мафия само "усвои" едни милиони, които ви бяха начислени в сметките за ток, за да ви лъже, че се грижи, за вашата (без)опасност.

Г. К.










Гласувай:
3



1. tinkov44 - Павел Тинков
07.06.2014 20:21
Уважаеми, господин КОТЕВ!
Моите адмирации! Брилянтно поставен материал!
Но защо, дявол да го вземе, няма коментари?! Къде са защитниците на АЕЦ? Къде са апологетите на "мирния атом"?
Ще си напъне ли поне малко оскъдните мозъчни гънки тъпото природонаселение, "българите-юнаци", крещящи по чалга-концертите и мачовете, за да проумее, че доброволно става съучастник на гадовете, които убиват неродените му деца?!
Боже, колко простотия има по този свят!!!
цитирай
2. gikotev - Re: Павел Тинков
07.06.2014 20:42
Г-н Тинков, ако имаше аргументирани контра-аргументи и обоснована защита на дейностите на ядрената мафия бих ги пускал. Но обикновено феновете и се задоволяват с нелицеприятни обиди и дори заплахи. Поради което и приноса им в диалога е празен. Поздрави!
цитирай
3. bashtata - Какво казва българския закон?
08.06.2014 13:10
Уважаеми Котев,
Бях дългогодишен участник в интернет форум "радиоекология", който се занимаваше с естествения гама фон и техногенните "добавки" , за които нямаме информация. Позволявам си да насоча вниманието Ви (Вашето и на Вашите посетители) към надълго обсъждания във форума (изчезнал за съжаление) въпрос за терминологията естествен и допустим.
Давам линк към една от последните ми публикации непосредствено преди "РЕФЕРЕНДУМА ЗА БЕЛЕНЕ" , където споделям мисли за "обновения" закон.
http://bashtata.blog.bg/regionalni/2013/01/09/za-radioekologichnata-kultura-i-nivoto-na-dyrjavnite-organi-.1040026
Признавам си, че предпочитам да чета Вашите денонощни наблюдения, вместо да следя непрекъснато естествения гама фон в София, защото аз го правя за да забележа нещо http://94.190.242.41/chav/index.php , ако се случи, а държавните органи "пропуснат", но Вашето постоянство до някъде ме успокоява и гледам уредите си само, когато Вие се притеснявате от нещо, касаещо експлоатацията на АЕЦ "Козлодуй"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9864052
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930