Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2014 10:00 - Bloomberg: Светът да се готви за нова ядрена катастрофа.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1526 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Както се вижда и от заглавието това не е моя клетва, нито пък съкровено желание, а доста обективен, професионален (от капацитети в бранша) и безпристрастен анализ, публикуван вчера (03/04/2014г.) в авторитетната информационна агенция Блумбърг (Bloomberg). 

image

Това е рейтинга на Блумбърг в дветовен мащаб и в рамките на САЩ.

Оригинала на мателиала:
World Needs to Get Ready for Next Nuclear Power Plant Accident

image

Три основни атомни аварии в 35 години принуждават ядрената индустрия в света, да спрете да си представя че може да попречи на нови катастрофи и да се съсредоточи вместо това как да ги сдържат.
От 176 нови реактора, планирани да се изградят по целия свят, половината ще бъдат в държави, които никога не са имали ядрени централи, когато бедствие осакати американската Three Mile Island реактор (на 2-ри блок от АЕЦ-а - бел. Г.К.), а през 1979 г. и реактора (на 4-ти блок от АЕЦ-а - бел. Г. К.) в Чернобил избухна, в днешна Украйна през 1986 година.
Страни като Китай и Индия възприемат атомната енергия, дори след сривове на реакторите във Фукушима през 2011 г., причинени масови евакуации заради радиационните изхвърляния, а учените предупреждават, че следващата ядрената авария е в очакване да се случи и може да бъде в държава, с малко опит, за да се справят с нея.
"Голата истината е, че е без значение какво правиш от страна на технологичните подобрения, аварии ще се появят - някога, някъде", каза Joonhong Ahn, професор в Катедрата по ядрено инженерство на Университета на Калифорния, Бъркли. Последиците от освобождаването на радиацията, замърсяването и евакуацията на хора са "ясни и очевидни," каза Ан. Това означава, че правителствата и гражданите трябва да бъдат подготвени, а не само ядрените комунални услуги (местните клонове на ядрената мафия - бел. Г. К.), каза той.
Докато атомната енергия е загубила полза в някои западноевропейски държави след аварията във Фукушима - Германия, например, затваря всички ядрени централи - това набира все повече скорост в Азия, като алтернатива на въглищата. Китай има 28 реактори в процес на изграждане, а в Русия, Индия и Южна Корея са изграждат още 21, по данни на Световната ядрена асоциация (WNA). От 176 реактора планирани, 86 са в страни, които не са имали ядрени централи преди 20 години, по данни на данни WNA показват.
И все пак, от асоциацията защитават статистиката за безопасността на ядрената енергия в световен мащаб, отбелязвайки, че три нашумели бедствия "са единствените големи аварии, които са настъпили в над 14 500 кумулативни реакторни години на търговска експлоатация на ядрена енергия в 33 страни."
Проблемът е, че причините за трите събития не породиха никакви образци за справяне, и невъзможността веднага да бъдат локализирани ескалира епизодите в световните бедствия с огромни икономически, екологични и политически последствия. Дори ако смъртни случаи все още не са официално свързани с
радиацията от Фукушима, например, разходите за почистване са се увеличили до приблизително $ 196,0 милиарда и може да отнеме повече от четири десетилетия, за да се изпълни.
Ако ядрената индустрия трябва да остане част от света на енергийните доставки, тя трябва да излезе с решения, за да се уверите, че замърсяване - и всички други последици - не се разпространяват извън мястото на събитието, заявява Gregory Jaczko, бивш председател на
Комисията за ядрено регулиране на САЩ (USA NRC - американския ядрен регулатор, аналог на родната АЯР - бел. Г. К.), в интервю в Токио.
"Ние имаме този инцидент и хората ще казват, нали знаете, тя (катастрофата - бел. Г. К.) е била причинена от това и това", каза Jaczko. "Но на следващия инцидента ще бъде нещо по-различно. Никой не може да ти каже къде или кога и какво точно ще бъде. Вие наистина трябва да се направи повече от гледна точка на последиците. "

image

Макетен модел на Южно-Корейска АЕЦ.

Това, което си направих труда да преведа и поставя по-горе, е само около 1/4 от целия мателиал. Желаещите да го прочетат целия нека се обърнат към оригинала. По-неуверените в аглийския могат да използват Google преводача.

Г. К.



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9882866
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930